Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tyvärr är de lite av ett utdöende släkte”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: NILS PETTER NILSSON

Anna och Emil Jönsson Haag medverkar på årets Eldsjälsgala.

Och båda brinner för sitt uppdrag.

– Det är fantastiskt att träffa alla dessa besjälade människor, säger Anna.

Paret avslutade sina karriärer i mars 2018 efter världscuptävlingarna i Falun.

Anna och Emil Jönsson Haag hade då 14 respektive tolv säsonger i världscupen i den svenska landslagsdräkten.

Bland annat tog Emil två brons under Sotji-OS 2014. Anna har ett guld från samma OS i stafett, samt två silver från Vancouver-OS 2010.

En sak de båda ägnat sig åt sedan är att försöka betala tillbaka till den idrott som gjorde dem till skidstjärnor.

Bland annat är de sedan tre år ambassadörer för Folkspel och Eldsjälsgalan. På söndag är Anna och Emil med när galan sänds från Vasateatern i Stockholm.

– Folkspels hela idé är ju att stötta föreningar runtom i landet. Vi båda är uppvuxna i just föreningar. Utan dem hade vi inte varit där vi är i dag, säger Anna.

Galan – ”Folkspels juvel”

Hon menar att Eldsjälsgalan bidrar till att det blir en dimension ytterligare. Hon kallar galan för ”Folkspels juvel”.

– Vi vet att föreningarna inte fungerar utan dessa eldsjälar. Tyvärr är de lite av ett utdöende släkte. Folk verkar inte längre ha den tid som krävs, eller prioriterar annorlunda, för att syssla med ideellt arbete. 

Anna menar vidare att föreningarnas yttersta syfte är att bjuda på trygghet och gemenskap till alla som är med.

– Låter man alla oavsett ambitionsnivå stanna kvar i klubben, så skapar man ett intresse hos de som inte vill gå vidare med idrotten. Och som då blir ledare eller coach i stället, menar Anna.

Det de båda ser fram emot i år är att – det blir en gala. 

Pandemin ställde in galan 2020

Förra året var det klappat och klart, men sedan slog pandemin till. 

Allt ställdes in i sista minuten. 

I stället fick Anna och Emil bland annat åka hem till Sofia Nybom från AIK Basket Stars, som utsågs till Årets Eldsjäl 2020.

– Det ska bli kul att uppmärksamma dessa personer som får välförtjänt beröm för det jobb och den tid de lägger ner för att Idrottssverige ska hålla i gång. Människor som gör sitt jobb i det tysta ges nu en plats i rampljuset.

Hur mycket känner du och Emil igen er hos de här människorna från när ni började idrotta ?

– Det finns så många likheter mellan alla eldsjälar. Detta genuint brinnande intresse, där man helt åsidosätter sina egna behov. Och helt lägger ner sitt hjärta i det man gör för sin förening.

HÄR SER DU FINALISTERNA:

FINALISTER INKLUDERING:

BrittMarie Windemo, 74, Söderhamn

”BrittMarie är ordförande, drivkraft och eldsjäl i Rädda Barnen i Söderhamn, som är ett särskilt utsatt område när det kommer till barnfattigdom.”

Obaida Alramahi, 41, Uppsala

”Tennis hjälpte Obaida in i det svenska samhället. Sedan dess har han haft en mission att stötta barn och ungdomar och föra vidare den hjälp han själv fick genom idrotten.”

Helena Sjöberg, 38, Trollhättan

”'Simidrott för alla”, är ett projekt i syfte att få in fler personer med icke-svensk bakgrund som ledare inom simningen. Helena är en av dem som driver projektet med stor framgång”.


Mattias Ahlgren, 50, Malmö

”Mattias har startat och driver flera föreningar i ultimate som förenar ungdomar från alla Malmös stadsdelar för att komma samman”.

FINALISTER HÄLSA:

Jonas Autio, 50, Göteborg

”Jonas brinner för ett livslångt engagemang för lika villkor för alla. Han driver verksamheter för personer med intellektuella funktionsvariationer, bland annat inom basket”.

Sofia Åhman, 49, Umeå

”Sofia brinner för att inspirera andra till att hitta en rörelseglädje. Hon har sedan Coronan bröt ut lett dagliga träningspass i SVT för att få människor att röra sig”.

Erica Hellberg, 28, Linköping och Fredrik Björck, 40, Kållered

”De är medgrundare av Inte Min match, föreläser och poddar om hur idrott kan stötta barn som har föräldrar som är sjuka i missbruk eller psykisk ohälsa”.

Sivan Jansson, 61, Älvkarleby

”2003 startade hon Fjällorna, en fiskeklubb för kvinnor. Fiske används även som behandlingsmetod för strokepatienter och för människor med utmattningssymptom”.

FINALISTER LEDARE:

Danny Hallmen, 35, Vreta kloster

Danny Hallmén är inte bara förbundskapten i kanot. Han är dessutom en ovanlig innovatör som hela tiden söker nya vägar och utmaningar i sitt ledarskap”.

Thor Guttormsen, 62, Göteborg

”Han grundade Grunden Bois, en idrottsförening för alla som har en intellektuell funktionsnedsättning och är än i dag klubbens hjärta och nav”.

Filippa Bocangel, 33, Nacka

”Hon är en drivande kraft i Sveriges första frame fotbollslag. Hon är en av grundarna i organisationen Sluta Stirra. Filippa Bocangel brinner för att alla ska känna sig sedda och delaktiga”.

Emma Augustsson, 30, Lund

”Barnen och familjerna älskar henne, och det är kanske inte så märkligt med tanke på den avlastning och den guldkant på tillvaron som hon sätter som volontär på Lunds universitetssjukhus”.

FINALISTER IDROTTSFÖRENING:

Västerhaninge IF

”I Västerhaninges IF har man tillsammans med barnen och ungdomarna som är aktiva tagit fram en 360-graders värdegrund som ska efterlevas alltid – både under speltid och i vardagen. Nu är föreningen nominerad till årets idrottsförening!”

Höllvikens Boxningsklubb

”På Höllvikens boxningsklubb tränar alltifrån äldre motionärer till unga barn. Alla är välkomna. Föreningen drivs av med hjälp av ungdomarna som både sitter i egen styrelse och håller klasser för sina kamrater”.

Alvik Basket

”Eldsjälsnominerade Alvik Basket har över 1500 aktiva spelare. Föreningen jobbar för att medlemmarna ska vara trygga och känna glädje och gemenskap. De vuxna sätter barnen i första rum och håller en stödtelefon öppen för den som behöver prata”.

Julle United

”Föreningen Julle United leds bland annat av värdeorden: Respekt, pepp, teamwork, samarbete och glädje. Alla barn och ungdomar får vara med och bestämma i föreningen och barnens påverkan har alltid varit viktigast”.

Källa: Folkspel  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.