Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tycker synd om mina barn – måttet är rågat”

Boovallen i Nacka påverkas av beslutet. ”Vi tränger oss in på andras fotbollsplaner”.
Foto: JANA CHRISTINA ERIKSSON

Fotboll-Sveriges blickar har den senaste tiden varit riktade mot Nacka.

Det efter konflikter om såväl Boovallen som Nacka IP.

Under måndagen demonstrerade tusentals personer utanför kommunhuset, skriver Aftonbladet.

– Jag ser ganska små förhoppningar om en lösning och det är därför vi måste fortsätta att verka, säger Mattias von Malmborg som ligger bakom Facebook-gruppen ”Rädda Nacka-IP”.

Boovallen i Nacka kommun har skapat en stor diskussion i Sverige kring bristen på idrottsytor. Fotbollsanläggningen har till följd av ett domslut fått begränsade plantider och krav på att sätta upp bullerplank. Det eftersom att grannar tycker att ljudnivån är för hög. Och Mark- och miljödomstolen har likställt ljudet från barnen med industribuller. 

Under måndagen demonstrerade nästan två tusen personer utanför kommunhuset mot anläggningsbristen. En av dem var tidigare landslagsmålvakten Rami Shaaban som talade inför demonstranterna enligt Aftonbladet

– Jag växte upp i Nacka på 80-talet och spelade på en elvamannaplan och en sjumannaplan. Den är en parkering i dag. Så jag lider med er och inser att jag var väldigt lyckligt lottad för vi behövde aldrig dela på en fotbollsplan. Så något måste göras. 

– Det känns som måttet är rågat. Jag har ett ganska stort tålamod men jag har själv barn, en i Sickla och en i Järla, så jag vet exakt vad vi alla går igenom. Jag tycker synd om mina barn eftersom de inte får samma möjligheter som jag hade, sa Rami Shaaban under demonstrationen. 

LÄS MER: Barn nekas spela: ”Vi tvingas leka Gud” 

”Är barnbuller likvärdigt med industribuller?”

Mattias von Malmborg som är en av personerna bakom demonstrationen tror att bristen på anläggningar ligger bakom konflikterna kring ljudnivåer på bland annat Boovallen. Ljudnivåerna hör ihop med anläggningsbristen menar han.

– Är barnbuller likvärdigt med industribuller? Det är det naturligtvis inte. Men det finns anledningar till varför folk bli irriterade. Det finns inte tillräckligt med ytor att vara på. Helt plötsligt finns det hundra barn på en elvamannaplan och det är klart att det är påfrestande för alla. För föreningslivet och närboende. Det är konsekvenserna för att det inte byggs nytt. 

Mats Gerdau (M) är Kommunalråd i Nacka kommun. Han var själv på plats under demonstrationen och menar att det inte finns någon motsägelse mellan det som politikerna och det som demonstranterna vill.  

– Vi vill ju skapa bättre kapacitet, moderna anläggningarna och det ska vara nära till att röra på sig och idrotta. Konflikten finns ju möjligen med länsstyrelsen och domstolen som tycker att barnen är industribuller och att vi inte kan ha fotbollsplaner i tätbebyggda områden. 

Han fortsätter: 

– Vi har 13 nya anläggningar på gång inom fem år. Sex fotbollsplaner, två simhallar, tre sporthallar, ett ridhus och en multisporthall i Fisksätra. Det kommer öka kapaciteten ganska mycket. Det är de närmsta fem åren men sen kommer vi fortsätta att jobba framöver.

LÄS MER: Förbundet oror: ”Ser en stor fara” 

”De har inte byggt en fotbollsplan på 50 år”

Även om Mattias von Malmborg tycker att det är positivt att anläggningsbristen är på politikernas agenda, har han svårt att tro att det kommer att byggas fler ytor för barn och ungdomar att kunna idrotta på. 

– De har inte byggt en ny fotbollsplan på 50 år i Nacka. Det tar nio år att få en naturgräsplan att bli en konstgräsplan, från beslut till verklighet. Vi saknar action. Det är väldigt mycket fina ord från politikerna men ingen action. Det är vår verklighet. Det händer inget.

Vad är ert nästa steg? 

– Vi kommer sätta oss ganska snart och summera. Det finns många steg för snart kommer stadsplaneringen ut för centrala Nacka och den måste gås igenom. Vi kommer fortsätta och det är mer nödvändigt är någonsin. Vi steppar upp. Tack vare den här manifestationen svetsar vi samman alla föreningar ännu mer. 

Mattias von Malmborg
Foto: Rasmus Karlsson

”Kommer kosta 200 miljoner kronor”

För Mats Gerdau och hans kolleger är nästa steg att lämna in en överklagan mot Mark- och miljödomstolens beslut om Boovallen.

– Den kommer handla om att vi inte tycker att det är industribuller. Att det är en felaktig tolkning. Till och med Naturvårdverket säger att man inte ska använda industribuller när det handlar om barns lek och idrottande. Vi har ju svensk fotbolls blickar på oss och vi ska göra allt vi kan för skapa jättebra möjligheter för ungdomar att spela fotboll.

Han fortsätter: 

– Om den här domen står sig, då tvingas kommunerna att bygga väldiga bullerskydd runtom fotbollsanläggningarna, de är vare sig trevliga eller funktionella och det kommer kosta hundratals miljoner. Bara vi i Nacka har räknat med att det kommer kosta 200 miljoner för de anläggningar vi har.

Men Mats Gerdau vill egentligen inte prata om konsekvenserna om överklagan inte kommer gå igenom. Ha är optimistisk till att de kommer vinna. 

– Förhoppningarna är ju att vi kommer vinna i slutändan. Det är ju sunt förnuft. Barn är inte industribuller. Någonstans är jag övertygad om att sunt förnuft kommer vinna tillslut.

Men även om kommunen vinner bullerfrågan är Mattias von Malmborg inte lika övertygad om att de där 13 idrottsanläggningarna kommer att bli verklighet.

– Jag ser ganska små förhoppningar om en lösning och det är därför vi måste fortsätta att verka.

LÄS MER: Thomas Wilbacher: ”Förvinn från Boovallen, försvinn från våra barn” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.