Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tvingas jobba extra – det är inte rimligt”

Unionens ordförande Martin Linder.
Foto: BILDBYRÅN

Nästan hälften av kvinnorna som spelar fotboll på elitnivå i Sverige kan inte leva på sin lön. 

Enligt en rapport från Unionen tjänade åtta av tio kvinnliga fotbollsspelare mindre än 20 000 kronor i månaden. 

– Kvinnliga fotbollsspelare tvingas att jobba extra vid sidan om sin proffskarriär. Det är inte rimligt, säger Martin Linder, ordförande för Unionen i ett pressmeddelande. 

Löneklyftan mellan manliga och kvinnliga fotbollsspelare som spelar på elitnivå i Sverige är enorm. 

Fackförbundet Unionen släppte en rapport under tisdagen gällande löner och villkor inom svensk fotboll. Och den visar på ett stort glapp mellan män och kvinnor som verkar inom svensk elitfotboll. 

Nästan hälften av de tillfrågade kvinnorna i rapporten svarar att de inte kan leva på sin inkomst från fotbollen. Samtidigt svarar endast en av tio män att de inte kan leva på sin inkomst från fotbollen. 

– Kvinnliga fotbollsspelare tvingas att jobba extra vid sidan om sin proffskarriär. Det är inte rimligt! Fotbollens nyckelaktörer måste ta ansvar för kvinnliga fotbollsspelares arbetsvillkor och jämställdheten inom elitfotbollen, säger Martin Linder, ordförande för Unionen i ett pressmeddelande. 

Åtta av tio kvinnor kan inte leva på fotbollen

Undersökningen som fackförbundet presenterar visar att närmare nio av tio manliga fotbollspelare tjänar över 30 000 kronor som lön på heltid medan åtta av tio kvinnliga fotbollsspelare tjänar under 20 000 kronor i heltidslön per månad. 

Den vanligaste ersättningsnivån för kvinnor är mellan 5001-20 000 kronor omräknat till heltid, skriver Unionen i repporten som heter ”Ojämn spelplan”. 

– Det har varit förbjudet att lönediskriminera i snart 40 år. Sedan 1994 ska arbetsgivare göra lönekartläggningar för att upptäcka och rätta till osakliga löneskillnader. Det gäller även fotbollen, säger Martin Linder.