Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tvingades sälja tavlor för att kunna satsa allt

Trivs i Malmö. Susanne Gunnarsson vann totalt 17 OS- och VM-medaljer i kanot. Men i början av karriären tvingades hon sälja tavlor för att få ihop pengar. Foto: Thomas Kingdahl
Har aldrig lämnat kanoten. I somras blev Susanne Gunnarsson svensk mästare. Susanne, som sedan fem år tillbaka bor i Malmö, tränar också flera unga duktiga kanotister. Foto: Thomas Kingdahl
Guldjubel. Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson efter OS-guldet 1996 i Atlanta. Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
2019 och 1996. det skiljer 23 år mellan bilderna. Susanne Gunnarsson jublar efter OS-guldet med Agneta Andersson. I dag tränar och tävlar Gunnarsson fortfarande.

MALMÖ. Vägen mot världstoppen var spikrak. Men inte när det handlade om pengar.

Susanne Gunnarsson tvingades sälja tavlor och jaga sponsorer för att kunna fortsätta sin kanotsatsning.

– Jag valde inte kanoten för att bli rik, men den har format mig som människa, säger Susanne Gunnarsson som vann 17 OS- och VM-medaljer.

Susanne Gunnarsson växte upp i en lägenhet en bit utanför Katrineholm med pappa Manfred, mamma Monica och den ett år äldre brodern Stefan. 
Katrineholm hade inte bara ett bra bandylag på den tiden – här fanns också en framgångsrik kanotklubb. 

Gert Fredriksson med åtta OS-medaljer (sju guld) var med och startade en ungdomsvåg i början av 1970-talet. Susanne Gunnarsson var tolv år när Gert Fredriksson besökte hennes klass på Nyhemsskolan i Katrineholm. 

– Gert pratade så positivt om sporten, han var full av energi, precis som jag var. Jag var tvungen att testa om det var sant det han sa.

Hon klev ner i kanoten – och blev kvar. Katrineholms Kanotklubb blev som ett andra hem.

LÄS MER: Har lämnat tabletterna – efter flera års beroende 

”Vi bodde i kanothuset”

– Vi bodde nere i kanothuset varje sommar. Jag minns att det bara fanns ett utedass där. Träningen var organiserad, men framför allt var vi ute på vattnet och paddlade och hade roligt. Jag såg det faktiskt inte som träning. Allt kom bara naturligt. Där fanns både tjejer och killar i samma ålder.

– Kanoten formade mig till den jag är i dag. Klubben tog hand om oss, speciellt vår ordförande Rolf Lundström och vår kassör Ragnar Falk. Vi såg upp till båda, de hjälpte oss med allt, men samtidigt var vi lite rädda för dem också.

Hur då?

– De kunde bli arga om vi gjorde nåt bus. Jag minns en gång när vi hoppade på isflak och hamnade i tidningen. Rolf ringde hem till mig och var så arg. Han ville oss ungdomar bara väl förstås. Han var rädd om oss.

Susanne Gunnarsson nådde världstoppen i kanot.

Men det var tufft ekonomiskt.

LÄS MER: Frida Karlsson: Jag är sugen på utmaningen 

Sålde tavlor för att få pengar

– Jag sålde tavlor till olika affärer som jag tjänade en del på. Min klubb hjälpte också till lite med pengar, men det räckte inte för att jag skulle kunna leva på min idrott.

Hon tillhörde världstoppen i tre decennier - men var bara proffs under en period på 1990-talet.

– Det var när jag etablerat mig och var på väg mot 30 år. Då hade jag tillräckligt med stöd för att kunna vara proffs. Men rik blev jag inte på min sport.

SportExpressen träffar kanothjälten i Malmö där hon bor sedan fem år.

– Jag tränar varje dag och hjälper även några andra unga kanotister. I somras vann Susanne Gunnarsson tre SM-guld i K4 för Löddeköpinge kanotklubb med tjejerna hon tränar.

LÄS MER: Trasiga staven flygs nu till svenskt museum 

Stjärnan tackar sin klubb

– Jag var så trött efteråt, men vi vann. Så härligt. Kanoten har alltid varit en stor del av mitt liv, säger Susanne Gunnarsson som i dag jobbar på ett hem med barn och ungdomar som hamnat snett i livet.

Hur har kanoten påverkat dig som människa?

– Jag har lärt mig förstå hur människor fungerar. Att många är olika. Jag har fått uppleva så mycket som jag kunnat ta med mig i mitt privatliv. Inte minst nu när jag jobbar på ungdomshemmet i Lund. Där gäller det att jag lyssnar och kan förstå.

– Jag blev uppfostrad i Katrineholms Kanotklubb. Det har jag tagit med mig under åren som har gått. Jag har min klubb att tacka för mycket. Speciellt för den människa jag är i dag, säger Susanne Gunnarsson.

Gunnarsson vann 17 OS- och VM-medaljer

Namn: Susanne Gunnarsson.

Född: 8 september 1963 i Längbro. 
Bor: Malmö. 
Familj: Barnen Robin 28 och Mimmi 25. 
Yrke: Behandlingsassistent på ett ungdomshem i Lund.
 Läser: ”Allt från självbiografi och romaner till deckare.” 
Äter: Renfilé med gorgonzolapotatisgratäng. 
Klubbar: 1980-1996 Katrineholms KK och Fagerviks KK (Timrå 1992). 2005-2009 Örebro kanotklubb.  Främsta meriter: OS-guld i K2 500 meter (med Agneta Andersson) 1996. OS-silver K4 500 meter 1984. OS-silver i K2 (med Agneta Andersson) 1992. VM-guld i K1 5000 meter 1991, VM-silver K2 500 meter 1981, VM-silver i K2 200 meter 1995, VM-silver i K4 200 meter 1998. VM-guld i K1 maraton 1992, 1994, 1996, 1998, 1998 (K2). 
Övrigt: Fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1996 och samma år även Victoriastipendiet. Har varit med i SVT:s ”Mästarnas Mästare”. Hon har även varit med i ”Det stora äventyret”, ”Fångarna på fortet” och ”I huvudet på Gunde Svan”  som visats på TV4 och ”Superstars” i Kanal 5.