TV4-profilen om finaste matchtröjan: ”Magiskt”

Dalby Gif-legendaren – Tommy Tacchinardi.
Foto: Privat
Cmores Anders Andersson och Axel Pileby under fotbollsmatchen i allsvenskan
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

SportExpressen Föreningslivs tävling ”Sveriges finaste matchtröja” har varit i gång i drygt en vecka – och det har rasslat in bidrag. 

Hos TV4-programledaren Axel Pileby väcks nostalgiska känslor när han pratar om hemmaklubben Dalby Gif och deras blåa matchställ. 

– Den finaste av tröjor väcker minnen från förr och skapar drömmar för framtiden.

TV4:s programledare Axel Pileby representerade hemmaföreningen Dalby Gif tills att han fyllde 13 år – men han har fortsatt att stötta laget sen dess. Kort efter att fotbollsskorna las på hyllan startade han tillsammans med några kompisar en supporterförening till a-laget. 

Och hjärtat klappar så klart lite extra för klubbens matchtröja. 

– Det är en blå tröja med lite vita drag men det viktigaste är själva klubbmärket som sitter på bröstet. Det är en mölla och den står också på Dalby idrottsplats. Det är verkligen den som är deras symbol och under den står det 1933 vilket är året som klubben bildades. Men det är möllan som är det viktiga i tröjan, förklarar Axel Pileby. 

Något extra med hemmalaget

Har du en matchtröja som du brinner lite extra för? Då kan du nominera den här. 

Det är dock viktigt att klubben vars matchtröja du skickar in ligger i någon av de lägre divisionerna, från division 2 herrar och lägre samt division 1 damer och lägre. 

Dalby Gif:s damlag spelar i division tre och herrarna håller till i division fyra.

Vad tycker du är charmen med klubbarna i de lägre seriesystemen? 

– Det är någonstans att det är på riktigt. Nu är man så bortskämd med att titta på stora matcher, man pumpas med de stora ligorna, men just det här med att komma hem är något speciellt. Nu har det av naturliga skäl inte blivit så det sista året, men att gå på Dalby IP och kliva in där på en riktigt bra gräsmatta och se sitt klassiska lag i blått möta något annat lag när det står ett gäng och fikar vid sidan av planen. Det är något magiskt med det, säger Axel Pileby. 

”Allt handlar om känslan”

Nomineringstiden för Sveriges finaste matchtröja löper fram till den 30:e april och efter det tas finalisterna fram. 

– Snyggheten sitter ju inte i färger eller mönster. Allt handlar om känslan! Den finaste av tröjor väcker minnen från förr och skapar drömmar för framtiden. När jag ser möllan på bröstet minns jag tillbaka på alla timmar på IP, banana skids i kiosken, skånskt jämmer bakom reklamskyltarna och sköna segrar över Genarp, säger Axel Pileby och fortsätter:

– På samma sätt gläds jag med alla töser och pågar som får ta sina första staplande steg på fotbollsplanen i den blåa tröjan. De har allt framför sig och kommer skapa sina egna minnen, drömmar och segrar över Genarp. Och framför allt: känslan av att vara en del av ett lag och en blå gemenskap!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.