Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV: ”Är jätteglad att jag kan hoppa. Jag vågar hoppa”

Yahya Aliyar har tidigare varit rädd för vatten. Men nu vågar han hoppa.
Hedvig Ekblom på Stockholmspolisens IF håller i simhoppsträningarna.

I fem delar uppmärksammar Folkspel olika eldsjälar i det svenska föreningslivet.

I del fyra får tittarna följa med till Eriksdalsbadet i Stockholm där det finns simhoppsträning för nyanlända ungdomar. 

– Jag är irriterad när jag ser att unga människor behandlas dåligt, säger Hedvig Ekblom på Stockholmspolisens IF som håller i träningarna. 

I serien Eldsjälar presenteras fem olika eldsjälar i allt ifrån ridning till simhopp. I första avsnittet får man följa med Seppo Reijonen, ordförande i Fagersta backhopparklubb, andra avsnittet är hos Göteborgs handikappridklubb och i det tredje följer man hockeylaget Wings Ladies. 

I det näst sista avsnittet berättar Hedvig Ekblom om simhoppsskolan för nyanlända på Eriksdalsbadet i Stockholm. Där får unga tjejer och killar som nyligen kommit till Sverige tillsammans prova på simhopp. En av ungdomarna är Yahya Aliyar som säger att idrotten hjälpt honom att komma in i samhället.

– I början var det jättesvårt för mig att komma in i ett tt samhälle. Jag har ingen familj i Sverige och jag kände mig ledsen innan jag kom med i simhoppsgruppen, säger Yahya Aliyar i programmet.

”En otroligt häftig känsla”

För Yahya Aliyar har dessutom hans rädsla för vatten övervunnits.

– Jag satt i fem timmar i en liten båt. Det var ingen bra historia för mig, säger han. 

Hedvig Ekblom säger att det känns viktigt att vara med och göra någonting för de unga människor som kommer till Sverige och ofta blir ifrågasatta. Och träningarna ger även henne någonting. 

– Det är en otrolig häftig känsla att se när någon exempelvis har varit orolig för att hoppa på en höjd och så klarar man det på en träning, säger hon. 

Se första avsnittet från Fagersta backhopparklubb här.  

Se andra avsnittet från Göteborgs handikappridklubb här. 

Se tredje avsnittet från Wings Ladies här. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.