Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tror små föreningar bör vara vaksamma”

Lukas Björklund på plats i Milano.
Foto: Privat
Lukas Björklund skriver på för AC Milan
Foto: Privat
San Siro under Serie A match mellan Milan och Sampdoria
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Klubbar som varit med och utbildat en spelare som sedan blir professionell har rätt till ekonomisk kompensation.

Men för mindre klubbar är det inte alltid lätt att hänga med i regelverket – och det fick Ystad IF erfara när Lukas Björklund gick till AC Milan. 

– Jag tror att små föreningar bör vara vaksamma när man skriver kontrakt, säger Anna Björklund, ungdomsansvarig i klubben.

Tre svenska talanger, Emil Roback, Lukas Björklund och Wilgot Marshage, lämnade i år för AC Milan, två av dessa fostrades i mindre klubbar och för dem är en ekonomisk ersättning betydelsefull. Men det är inte givet att klubbarna får ta del av bidragen som kallas utbildning och solidaritetsersättning. Det gäller nämligen att noggrant sköta registreringen för att kunna ta del av pengarna.

17-åriga Emil Roback spelade för Hammarby IF när han lämnade Sverige för den italienska storklubben men har sin moderklubb i IFK Norrköping, och även de har rätt till en del av övergångssumman som landade på cirka 15 miljoner kronor. 

Tony Martinsson är ansvarig för akademiverksamheten i IFK Norrköping, och menar att det i regel brukar skötas som det ska men att gäller att vara uppmärksam. 

– Vissa klubbar sköter det där, sen finns det sådana som absolut inte sköter sånt. Det är klart att man måste vara på tå i det hela och det är inte det lättaste i mindre föreningar. Då kanske man bara känner till distriktsregler. Vi som jobbar i elitmiljö och det blir olika saker med Fifa, Uefa och olika kontrakt så är det klart att vi måste vara insatta i det hela. 

”Ville att det skulle gå till hans gamla lag” 

Lukas Björklund, 16, tillhörde Malmö FF innan han gick till AC Milan, men fostrades i Ystad IF. Då de inte hade något kontrakt med spelaren under hans tid i klubben så går de miste om en stor del av ersättningen. 

– Jag tror att små föreningar bör vara vaksamma när man skriver kontrakt. Det här utbildningsbidraget är från en viss ålder och gäller från första kontraktet. Lukas hade inget kontrakt med Ystad men hade med Malmö från augusti 2019, säger Anna Björklund, mamma till Lukas och ungdomsansvarig i Ystad IF. 

SvFF:s jurist förklarar begreppen:

Utbildnings- och solidaritetsersättning är två olika typer av ersättning som båda syftar till att de klubbar som varit med och utbildat en spelare som blir professionell ska få ekonomisk kompensation för detta. Båda formerna av ersättning förekommer såväl vid internationella övergångar (då det regleras i Fifa:s regelverk ”Regulations on the Status and Transfer of Players”) som nationella övergångar (då det i Sveriges fall huvudsakligen regleras i SvFF:s Representationsbestämmelser).


Förenklat ska utbildningsersättning betalas till de klubbar spelaren representerat när denne varit 12-21 år om spelaren blir professionell senast det år denne fyller 23 år. Utbildningsersättning ska dels betalas första gången denne blir professionell, dels varje gång spelaren byter klubb till och med det år denne fyller 23 år. Det är klubben som spelaren registreras som proffs i/övergår till som ska betala ersättningen.


Solidaritetsersättning ska betalas när en professionell spelare (oavsett ålder) säljs eller lånas ut till annan klubb och utgör 5% av övergångssumman. Denna summa ska fördelas på de klubbar som spelaren varit registrerad i när spelaren varit i åldern 12-23 år.

Samtidigt menar hon att det var svårt att föreställa sig att Lukas, i lite mer än ett år efter kontraktet skrevs med Malmö FF, skulle gå till AC Milan. 

– Det var ingen där och då som trodde att han skulle spela i Milan. Vi är inte sura på MFF överhuvudtaget eftersom vi har ett bra samarbete och dialog.

Wilgot Marshage, 16, hade spelat i IFK Lidingö hela sin fotbollskarriär innan flytten till Italien, således får klubben ta del av både övergångssumma och den berättigade ersättningen. 

– Vi har inte suttit i några långa förhandlingar. Det var viktigare att Wilgot skulle följa sin dröm än att vi skulle bli rika på det. Sen har vi sett till att vi ändå ska få lite ersättning för det jobbet vi lägger ned. Han har haft heltidsanställda tränare från att han var 11 år gammal. Någonstans tycker vi att det är rätt men det är inte det viktigaste i detta, säger Magnus Bodsgård, sportchef för IFK Lidingö och tillägger: 

– De pengarna diskuterar vår styrelse just nu om de ska öronmärkas på något sätt. 

”Förhoppningsvis ett mindre problem framöver” 

Christine Stridsberg är jurist på Svenska Fotbollsförbundet och förklarar vad som gäller för att moderklubben enkelt ska kunna ta del av det berättigade ersättningen: 

– Desto längre tid en spelare tillhört en viss förening från och med 12-års ålder, desto större andel av utbildnings- och solidaritetsersättning får man ta del av om spelaren senare blir professionell. Centralt för att säkra sådan ersättning är naturligtvis att man som mindre förening ser till att spelaren är korrekt registrerad, så att det inte råder några tvivel om vilka föreningar en viss spelare tillhört. 

Christine Stridsberg berättar att det sedan den 1 juli i år är obligatoriskt att registrera alla spelare från och med det kalenderår en spelare fyller 12 år, tidigare var det ett krav först vid 15-års ålder. 

– Förhoppningsvis ska detta medföra att det framöver blir lättare för de föreningar som utbildat spelaren att få den ersättning de har rätt till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.