Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Trivs mycket bättre som ledare än som idrottare”

Vesteinn Hafsteinsson med sitt pris som ”Årets ledare”.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Hafsteinsson med Simon Pettersson och Daniel Ståhl.
Foto: Jiro Mochizuki / SIPA/IBL
Daniel Ståhl ger Vesteinn Hafsteinsson en kram efter VM-guldet i Doha.
Foto: BILDBYRÅN

Vésteinn Hafsteinsson visste att han ville bli tränare redan som åttaåring.

53 år senare efterlyser han ett bättre jobb med att få barn och ungdomar att intressera sig för en karriär som ledare.

– Jag som person trivs mycket bättre som tränare än vad jag någonsin gjorde som idrottsman, säger han. 

Vésteinn Hafsteinsson representerade sitt hemland Island i fyra OS och fem VM. I dag är han succétränaren som har coachat Daniel Ståhl till svenskt rekord, guld i VM och OS och Simon Pettersson till ett OS-silver.

En insats som belönades med priset ”Årets ledare” på Idrottsgalan. 

Vésteinn Hafsteinsson säger att hans ledarskap grundar sig i barndomen och kommer från de bra tränare och lärare han hade som barn. 

– De bildade mig som person. Jag drömde om att bli tränare när jag var åtta år. Nu när jag är den elittränaren jag är vill jag verkligen att glädjen ska vara där, säger han.

Vesteinn Hafsteinsson om ledarskapet 

Hafsteinsson delar in sitt ledarskap i tre olika delar.

– Alla barn ska idrotta för att det är roligt. Det är nummer ett. Nummer två är kontinuitet. Nummer tre är mycket tydlighet vad som krävs för att gå hela vägen. Sen bara nöta på och göra det med väldigt, väldigt mycket tålamod för att gå hela vägen och sedan nöta på med väldigt mycket tålamod i väldigt många år. 

Han trivs bättre med rollen som tränare än aktiv idrottare. Nu vill han se att idrottsrörelsen blir bättre på att leda barn och ungdomar som lagt ner sina aktiva karriärer mot att bli tränare redan i en tidig ålder. 

– Jag hade mina drömmar som de flesta andra. Lyckades till en viss del men kom inte hela vägen. Men jag har kommit hela vägen som tränare och trivs mycket bättre i den här rollen. Jag fick den här utbildningen av mina lärare i grundskolan och idrottslärare och tränare i olika idrotter och jag måste säga att det är grunden i det, säger Vesteinn Hafsteinsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.