Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tränaren fick cancer - stöttar nu sjuka barn

Daniel Carlsson tränar barn och ungdomar i fotboll. Och hjälper nyblivna tränare.
Foto: SVENSKA FOTBOLLSAKADEMIN

För tre år sedan fick Daniel Carlsson cancer.

I dag är han friskförklarad.

På söndag tränar han fotboll med barn och ungdomar i Nacka – och alla pengar går oavkortat till Barncancerfonden.

Att skänka pengar till Barncancerfonden är Daniel Carlssons sätt att tacka den sjukvård som 2017 sett till att han befinner sig på ett mycket bättre ställe i dag.  

Det vill säga att 30-åringen är helt friskförklarad och i full gång med att vidareutveckla sin stora passion; att inom Svenska fotbollsakademin ge tränare som kommer dit de verktyg de behöver (främst för att jobba med unga i åldern sju till 14 år).

I slutet av 2018 fick Daniel Carlsson det tunga beskedet att han hade drabbats av testikelcancer.

– Man känner ju sin kropp väl. En dag märkte jag att allt inte var som det skulle vara. Pungen var svullen och inte formad som det ska vara, säger Daniel Carlsson.

Daniel: ”Allting gick jättefort”

Han sökte omgående läkarvård, hamnade på Södersjukhuset i Stockholm och väl där ”gick allting jättefort”.

– De satte in mängder med resurser. En vecka efter att jag varit på vårdcentralen låg jag på operationsbordet. Trots att man hade hittat min cancer relativt tidigt hade den hunnit sprida sig till magen. 

Daniel Carlsson tvingades därför att genomgå tre tuffa cellgiftsbehandlingar om vardera tre veckor.

Är du helt fri från cancern i dag?

– Det är jag, och mår jättebra. Det tog lite tid för mig att återhämta mig. Jag var inte speciellt fysiskt pigg efter perioderna med behandlingar. Men efter ett halvår var jag tillräckligt stark för att åtminstone gå ganska fort. Sedan tog den en månad till, då kunde jag bli mer fysiskt aktiv.

Han har dock fortfarande lite nedsatt hörsel, drabbas ibland av tillfällig tinnitus och när det är kallt tappar han känseln helt i sina händer.

Daniel Carlsson från Svenska fotbollsakademin under en träning med barn.
Foto: SVENSKA FOTBOLLSAKADEMIN

Daniel stora lycka – fotbollen

Inget av detta hindrar Daniel Carlsson från att syssla med det han älskar allra mest – att kombinera fotboll och träning.

Och på söndag i Nacka öster om Stockholm vill han ge tillbaka till sjukvården, och tacka för all den hjälp han fick när han behandlades för sin cancer.

– Då ska Svenska fotbollsakademin ha flera tematräningar med våra instruktörer. Vi har skickat ut inbjudningar att vem som helst som är i rätt ålder kan anmäla sig. Det gäller inte bara unga från Stockholmstrakten. Var man än bor i Sverige är man välkommen.

Därför är kostnaden för att vara med rejält sänkt – till 99 kronor (vilket är en tredjedel av vad man normalt tar).

Evenemangen kan svälja upp till 100 personer. Om så många är med betyder det en insättning till Barncancerfonden på 10 000 kronor.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.