Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Torpavallen – stor charm bland koskit och vildsvin

Cajsa Tranell är ordförande i DamklubbenFoto: Olivia Åkerlund / Expressen
TorpavallenFoto: Olivia Åkerlund / Expressen
Nils Inge ”Nisse” Carlsson har tidigare varit ordförande i flera årFoto: Olivia Åkerlund / Expressen
Gabriel Johansson, ordförande i Torpa AISFoto: Olivia Åkerlund / Expressen
Samuel Bäck är en del av TorpavallenFoto: Olivia Åkerlund / Expressen

Fem finalbidrag har röstats fram i SportExpressens tävling ”Sveriges finaste IP”.
Under en veckas tid kommer dessa idrottsplatser att presenteras – och i dag är det dags för Torpavallen, en central samlingsplats i det lilla samhället Hestra. 

 – Det finns säkert hundra idrottsplatser som ligger vackrare än den här men alla har ju sin charm, säger Gabriel Johansson, ordförande i Torpa AIS. 

Torpavallen är idrottsplatsen med den stora själen i den lilla kommunen Ydre som sett till antalet invånare på drygt 3500 personer faktiskt hör till en av Sveriges minsta. 

Efter flera kilometer av snirkliga vägar omfamnade av höga tallar med inslag av små vattendrag och kor på grönbete nås slutdestinationen bara ett stenkast från Hestrasjön.

Förmiddagssolen står högst i skyn och aktiviteterna är i gång sedan länge. 

Men sol, det var det inte den dagen som gräset las på Torpavallen, det skvallrar historierna som utbyts vid fikabordet om. 

”Det är en naturlig samlingspunkt” 

I dag är det ”Sportis Camp”, ett kostnadsfritt dagkollo i samarbete RF-SISU Östergötland och kommunen, det spelas fotboll, cyklas och hålls dragkamp. 

Torpavallen är hemmaplan för Torpa AIS som har en central roll i aktiviteterna, inte bara den här dagen, senaste åren har de försökt bredda verksamheten på platsen. En beachvolleybollbana har byggts och under våren är tanken att det ska gå att spela boule i anslutning till tennisanläggningen. Tillsammans med orienteringsklubben OK 64 har man dessutom ett utegym och motionsspår. 

– I och med att vi har en sådan fin anläggning så började vi fundera på vad vi kunde göra mer, vi vill ju få ned folk hit. Det kanske inte är alla som vill spela fotboll. Det här är en liten bygd så vi måste försöka locka folk på olika vis. I Hestra bor det cirka fyrahundra-femhundra personer, det är inte något stort område. Det här är en naturlig samlingspunkt, säger Gabriel Johansson som är ordförande i Torpa AIS. 

Det var Gabriel som nominerade Torpavallen till SportExpressens tävling Sveriges finaste IP. Att vara en av de fem finalisterna är både roligt och överraskande, menar han. 

– Det här hade man inte tänkt sig när man satt där på kvällen framför datorn men det är väldigt glädjande, säger Gabriel Johansson och fortsätter: 

– Det finns säkert hundra idrottsplatser som ligger vackrare än den här men alla har ju sin charm. 

Samlat in 1,5 miljoner till klubben

I klubbstugan är det uppdukat med kaffe och fika. Väggarna pryds av teckningar, en teckning för varje år som Torpas Damklubb samlat in pengar till föreningen. Totalt har det blivit 1,5 miljoner kronor sedan 1971 som bidragit till allt från fotbollsnät till bollar. 

Byggnaden invigdes i september 1990, att man kunde byta upp sig från de små barackerna har man den tidigare fleråriga ordföranden Nils Inge Carlsson att tacka. 

Men mer om det sen. 

Cajsa Tranell är ordförande i Damklubben och berättar hur de genom åren samlat in pengar på diverse kreativa sätt. Förutom försäljningen i kiosken så har de även gjort handarbeten som de bland annat sålt på marknader. Hon är uppväxt i bygden och upptäckte Torpavallen då hennes man spelade fotboll. 

Hon sätter sig på en träbänk längs ena långsidan mittemot avbytarbåsen på Torpavallen. På planen hålls det i fotbollsleken ”övertid”, barnen är uppradade med var sin boll och lyssnar noggrant på ledarnas instruktioner. 

– Killen som springer ute på plan nu. Han stod ensam vid luckan till kiosken när han var två-tre år och skulle ha en ”kojv”. Det är rätt underbart att höra det, det har jag påmint honom om många gånger, säger Cajsa Tranell och ler. 

”Kan vara koskit i luften” 

Ordförande Gabriel Johansson tar på sig uppdraget att leda rundvandringen. 

Men trots att han vistats på Torpavallen i stort sett hela sitt 31-åriga liv så hänvisar han historieberättandet om platsen till senare: ”Det där vet Nisse och Samuel mer om”

Lite nutida berättelser bjuder han dock på. Två händelser stack nämligen ut i texten han komponerade ihop till idrottsplatsens nominering. 

– Där är åkern som jag skrev om i nomineringen, säger Gabriel och pekar på fältet som ligger intill Torpavallen. 

– Att det kan vara koskit i luften, det stämmer ganska bra, för där brukar det läggas gödsel och det landar en och annan boll där också. Det har plockats upp någon boll med koskit på, det kan man säga. 

Han blickar utöver fotbollsplanen och berättar att de sedan förra året har elbelysning att tillgå. 

– Det är stort för att vara ett lag i division sex och en sådan här liten klubb. 

Föreningen har ett herrlag i division sex, ett damlag i division två i samarbete med Tranås FF och fyra ungdomslag som alla i olika grader spelar matcher här. 

Vi promenerar bakom klubbstugan och han stannar upp och pekar mot Hestrasjön. 

– Där har vi varit lite slarviga med att dra bort sly senaste tiden. Egentligen ska det vara fri sikt där, sjön ska till och med synas från planen. Vår vaktmästare Håkan slet med det där i vintras. Vi hade en tanke på att få ned det tills i dag men det måste klaffa med bönder och maskiner och allt sånt. Det kan vara lite att styra upp i bland, säger Gabriel med leende. 

Historien om Falla San Siro 

Rundvandringen når sin nästa anhalt vid en sjumannaplan intill skogsbrynet. Här uppdagas den andra historien, den om när man hade ovälkomna gäster på anläggningen. 

– Här har vi vårt viltsvinsstängsel. Har man en klubb ute på landet så har man inte bara besök av publik, utan även av vildsvin. Det blev vi varse om för något år sedan. 

Promenaden leder tillbaka till klubbhuset över grusplanen och Gabriel Johansson lämnar över till Nils Inge ”Nisse” Carlsson och Samuel Bäck som sitter vid fikabordet och väntar. 

Samuel Bäck (t.v.) och Nils Inge ”Nisse” Carlsson (t.h)Foto: Olivia Åkerlund / Expressen

Nisse med familj flyttade från Gamleby till Ydre på 70-talet, något de refererar till som ”nybyggareran” då många bosatte sig i det lilla samhället. Det tog inte lång tid innan han började engagera sig i Torpavallen och var sedan ordförande i drygt 18 år. 

Samuel Bäck, är uppväxt i Hestra och berättar själv att han inte har flyttat längre än femtio meter under sin livstid. Det är han som sitter på historien om hur allt började med första planen ”Falla San Siro” där man spelade tills Torpavallen invigdes år 1966. 

– Det var jag som döpte den till det, det är jag ganska stolt över. Det var en enorm fotbollsplan med en rätt skaplig sten i mitten, säger Samuel Bäck när han minns tillbaka till tiden då skogen fick användas som omklädningsrum. 

I 45 år har de två engagerat sig i den här platsen tillsammans. Både som ledare och i styrelsen. Nisse berömmer Samuel Bäck som ett oerhört viktigt bollplank när han i rollen som ordförande försökt driva anläggningen framåt. 

Förändring är inte alltid enkelt. 

Samuel medger med ett snett leende att han ibland varit riktigt förbannad – men han hyllar Nisse desto mer för det arbete som han gjort. Det har ju blivit riktigt bra trots allt. 

Klubbstugan som byggdes år 1990 har varit så pass central att den till och med under en övergångsperiod fick användas som förskola i bygden och Torpavallen har genom åren hållits i toppskick. 

”Vi har gjort det här själva” 

Många skrönor är det som utbyts vid fikabordet, en av dessa är när det lades gräs på planen år 1988. 

– Den här planen hade vi gjort i ordning men det var ju inget gräs, det var ogräs, så vi köpte den här gräsmattan som ligger här nu. De kom med stora långtradare och så rullade vi ut den här. Vi har gjort det här själva, förklarar Nisse stolt. 

– Vi började en onsdag, ”sola” sken som i dag. Men klockan två började det regna och det hällregnade fram till fredag förmiddag – då kom solen tillbaka. Vi var klara halv fem på fredagen, fyller Samuel Bäck i. 

Aktivitetsdagen fortsätter. 

Kompisarna Julia Ekeflo och Eliott CarlsenFoto: Olivia Åkerlund /Expressen

Kompisarna Julia Ekeflo och Eliott Carlsen har lunchpaus på kollot, de två elvaåringarna sitter och klurar på vilket deras finaste minne på Torpavallen är. De båda spelar fotboll och är tillslut överens om att de bästa var när de i en match vann över grannlaget Ömo. 

– Vi går i samma klass och de brukar skryta så, men då slog vi dem, säger Elliott men ett leende. 

Varför tycker ni att Torpavallen ska vinna Sveriges finaste IP? 

– För då kanske det kommer fler hit, säger Julia och Elliott fyller i: 

– Ja, den är ju bäst på alla sätt. 

 

Torpavallen

Namn: Torpavallen 

Mått: 100 x 60 m 

Underlag: Gräs 

Lagets hemmaplan: Torpa AIS 

Omgivning: Ligger ett stenkast från Hestrasjön och omringad av naturskön skog. 

Kort historia om IP: Första fotbollsplanen på platsen hette Falla San Siro, sedan invigdes Torpavallen 1966, nuvarande gräsmatta las 1988. 

Finalist 1: Grännäs – hjärtat mitt i Valdemarsvik 

Finalist 2: Gullmarsvallen – mellan saltvatten och klippor

Finalist 3: Ornäs IP – Idyllen där tjejerna står i centrum

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.