Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tilda fick häst över sig – blev förlamad

Tilda Schönbeck tillsammans med sin fästman Joakim Lindén.
Foto: Privat/ Privat
Foto: Privat/ Privat
Tilda Schönbeck under dressyrtävling i somras.
Foto: Privat/ Privat

Tilda Schönbecks liv ändrades totalt för sju år sedan när hästen hon red stegrade sig och gick omkull över henne. 

Vägen tillbaka har ryttaren basketklubben Norrköping Dolphins att tacka för. 

Med dem har hon tagit två SM-guld – och även träffat sin fästman Joakim Lindén. 

– Jag tyckte att mitt liv var slut, att det inte fanns något att leva för, jag trodde inte att man kunde ha ett liv i rullstol men det överbevisade dem allihopa. 

Tilda Schönbeck hade alltid drömt om att nå toppen som hoppryttare, hon gick på hästgymnasium och sedan två år på anrika Flyinge där hon utbildade sig till diplomerad beridare och diplomerad unghästutbildare. Därefter väntade toppjobbet hos landslagsstjärnan Maria Gretzer. 

Men en dag på jobbet, den 9 december 2013, gick allt fel. Hästen hon red blev rädd, stegrade sig, gick omkull – och landade på Tilda. 

När hon pratar med SportExpressen Föreningsliv är datumet nära årsdagen då hennes liv förändrades totalt. 

– De första åren har det varit väldigt jobbigt, då gick man och hade lite ångest för att dagen skulle komma. Och så kom den och man kände att alla känslor kom tillbaka. De första två åren var fruktansvärt jobbiga både fysiskt och psykiskt, och mycket av det sitter kvar. 

– Men de senaste åren har det känts bättre, förra året glömde jag nästan bort att det var den dagen som kom. Det blir bättre och bättre. Nu har vi sagt att vi ska försöka fira den här dagen i stället. 

”Det var räddningen” 

Tilda Schönbeck blev delvis förlamad och de första åren efter olyckan levde hon med oerhörda smärtor, något hon kämpar med än i dag, även om det går lättare. 

– Det var jättemycket nytt då. Man får lära sig att använda kroppen på ett helt nytt sätt, sen att lära sig att hantera all smärta och vänja kroppen vid alla mediciner. Man får inte särskilt bra av att vara hög på morfin hela tiden. Jag äter fortfarande morfin men nu har kroppen vant sig på ett sätt, nu är man inte hög som man var då, säger hon och skrattar. 

Hästarna har kommit att fortsatt vara en del av hennes liv. Men vändningen efter olyckan kom efter att hon blivit inbjuden till Norrköping Dolphins lag i rullstolsbasket som kontaktade Tilda efter att ha läst om hennes historia i Norrköpings Tidningar. 

Hon fick se laget spela SM-final – och blev sedan uppmanad att komma tillbaka när träningarna skulle sätta i gång igen. 

– Han frågade inte utan han sa bara att jag skulle vara på plats den tiden och den dagen. Man kunde inte säga nej, och sen fastnade jag direkt. Det var en räddning. Att träffa folk som var i liknade situation och som hade ett aktivt liv i rullstol var så viktigt. Jag tyckte att mitt liv var slut, att det inte fanns något att leva för längre, jag trodde inte att man kunde ha ett liv i rullstol men det överbevisade dem allihopa. 

– Hade inte Åke Björck, han som är tränare, varit så påstridig så hade jag inte varit på plats då. Det var han som fick mig att testa på det här, det hade jag aldrig gjort annars. 

Satsar mot Paralymics 2024 

Under basketkarriären blev det två SM-guld och B-EM-silver med damlandslaget. Dessutom träffade hon sin nuvarande fästman, Joakim Lindén, genom basketen. Han är en av Europas bästa rullstolsbasketspelare i sin klassning. 

– Det är också därför jag säger att jag skulle vilja fira den här årsdagen, 9 december, för jag skulle aldrig ha träffat Jocke, om jag inte hade skadat mig. Det har fört med sig bra saker också, liksom dåliga. 

Hon håller inte längre i gång basketen. Basketförbundet la ned hennes landslag som hade mål att ta sig till A-VM och Paralympics. 

– Jag kände att jag blev ledsen och besviken. Sen kan jag ändå inte satsa på två sporter på heltid med min kropp som redan är trasig från början. Då kände jag att nu satsar jag på hästarna i stället. 

I dag letar hon efter en ny häst att kunna utvecklas med inom paradressyren. I somras tog hon brons på SM med sin gamla hopphäst – så potential finns utan tvekan. 

– Jag satsar lite mot Paralympics 2024, men jag måste hitta en häst först, sen är det stora målet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.