Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tar vi medaljer kommer det märkas på klubbarna”

Erik Skoglund är tidigare proffsboxare.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Agnes Alexiusson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Adam Chartoi.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Sverige har två medaljhopp i boxning – Adam Chartoi och Agnes Alexiusson. 

Tidigare proffsboxaren Erik Skoglund har bra koll på de båda och hoppas att mästerskapet i bästa fall ska kunna ge fler utövare inom sporten. 

– Tar vi OS-medaljer så tror jag definitivt att det kommer att märkas på boxningsklubbarna med nya medlemmar, säger 30-åringen.  

OS i Tokyo närmar sig med stormsteg. 

I boxning har Sverige två utövare som ska göra sitt yttersta för att ta med sig medaljer hem. På herrsidan har det tidigare tagits svenska olympiska silver och bronsmedaljer, men ännu inget guld. Damklasserna har varit en del av det olympiska programmet sedan 2012 – och där har Sverige ännu ingen medalj. 

Men kanske blir det ändring på det i augusti. Då ska nämligen Hammarbyboxaren Adam Chartoi, 23, och Agnes Alexiusson, 25, från Värnamo BK representera Sverige. 

Den tidigare proffsboxaren Erik Skoglund var expertkommentator under OS i Rio 2016 och känner till de båda boxarnas kapacitet väl. 

– De är jätteduktiga. Tar man sig till OS är man jättejätteduktig. Sen är det så ovisst ändå med lottning och man kan ha otur med allt möjligt. Är man inte i särklass bäst i världen så kan man åka ut i första omgången. Det är svårt att säga att de kommer att ta medalj men båda har absolut potential att göra det. Det både tror och hoppas jag på. 

”Säker på att han vunnit”

Agnes Alexiusson blev redo för Tokyo efter att ha segrat mot grekiskan Nikoleta Pita under OS-kvalet i Paris. Adam Chartoi hade en lite struligare resa till sin OS-biljett. När han gick sin avgörande match fick fajten avbrytas. Efter bara två minuter fick hans motståndare, georgiern Giorgi Kharabadze, ett jack – och tilldömdes även segern.

– Jag såg Adams sista kvalmatch. Det var så bittert att se, jag led med honom. Det var så tråkigt. Han hann inte visa upp sig förrän det stoppade matchen på grund av cutet och förlorade med 2-1 i domarröster efter bara några sekunders boxande. Jag är säker på att han hade vunnit den matchen för han är väldigt duktig.

Erik Skoglund och Adam Chartoi delar ofta träningslokal på Hammarby Boxning, men hjärtat klappar hårt för de båda OS-boxarna. 

”Ett stort medaljhopp”

– Jag såg Adam boxas första gången när han var bara en tvärhand hög, då boxades han diplomboxing i Finland som åttaåring. Han var fantastisk. Den minsta viktklassen är 36 kilo och Adam vägde 25 kilo och han körde ändå åttor runt de där. Han är en väldigt trevlig kille. Agnes känner jag inte personligen, men jag känner till henne väl. Hon är extremt duktig och ett stort medaljhopp. 

Vad betyder det att Sverige har två boxare i OS? 

– Det betyder väldigt mycket för sporten. Sen tror jag att för att få fler folk som inte uppskattar boxningen i dag – att få upp ögonen för sporten – så vill det till att de går en bit in i OS för att det ska märkas. Tar vi OS-medaljer så tror jag definitivt att det kommer att märkas på boxningsklubbarna med nya medlemmar. Då kanske föräldrar får upp ögonen för att det här är något för min grabb eller dotter att prova. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.