Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tar av den tid man har – alla har jobbat stenhårt”

Sixten Rosén i Allmänna Supporterklubben, ASK, visar upp lokalen i Solna där de tillverkar skyddsförkläden till vårdpersonal. Så går det till.
ASK:s Sixten Rosén har spenderat många timmar i arbetet med skyddsförklädenFoto: Josefin Johansson
Tillverkning av skyddsförkläden är i full gång i lokalen i SolnaFoto: Josefin Johansson

Allmänna Supporterklubben ville bidra med vad de kunde under coronapandemin. 

Och är det en sak som supportar kan så är det att kraftsamla.
Med glöd och klubbhjärta tillverkar de nu skyddsförkläden till vårdpersonal.
– Det känns meningsfullt, säger Sixten Rosén från ASK:s styrelse. 

Det var efter ett studiebesök på förklädesfabriken i Farsta som arbetet med att dra i gång en egen tillverkning blossade upp hos Allmänna Supporterklubben. 

Tack vare kontakter via AIK kom de i gång snabbt. 

De fick ta över en rivningslokal med öppna ytor och strålkastare som passade perfekt för ändamålet – och projektet kunde rulla i gång. 

– Då var det bara att söka volontärer. I fotbollssammanhang är det extremt lätt, alla vill hjälpa till. Sen kan inte alla stå och göra förkläden varje dag men redan i uppstartsfasen så var engagemanget helt sjukt, säger Sixten Rosén, ledamot och kommunikationsansvarig i ASK. 

”Tipsade bara om gnagetfamiljen” 

Men om man ska ta det hela från början så startade tanken på ASK:s förklädesfabrik hos supportern John Andersson. Hans sambo hade varit volontär på fabriken i Farsta, även John började hjälpa till och lärde känna initiativtagaren Jens Petersson Berger. 

– Han sa att de letade efter lokaler för att dra i gång flera produktionsplatser, de fick inte plats. 

John själv var föräldraledig och hade inte så mycket tid – men då slog det honom vilka som alltid ställer upp. 

– Gnaget och fotboll. Där finns det en massa frivilliga krafter och AIK Tifo gör ju sådana här grejer vanligtvis. Då ringde jag Elvira (reds anm ordförande ASK) som jag känner och hon tände på alla sylindrar. Hon kontaktade Bajen Fans och så åkte de ut till Farsta och kollade hur de såg ut där och på den vägen är det. Jag tipsade bara gnagetfamiljen om att här fanns ett ganska enkelt sätt att bidra. 

AIK-supportern John Andersson var den som fick idén, här i skyddsmundering framför ”klibbväggen”.Foto: Josefin Johansson

I lokalen i Solna dunkar musik i högtalarna. Direkt vid entrén finns plåtskåp, vid sidan har en tillfällig ”klibbvägg” sats upp. Arbetsplatserna är omsorgsfullt utspridda och i ett av de större rummen som används har olika supportrar samlat ihop kyl och frys, kaffemaskin och en soffgrupp till de arbetande volontärerna. 

– Det är lite från vecka till vecka hur många vi har varit på passen. De passen som blivit mest befolkade är när supportergrupperingar bestämt sig för att komma hit. Det är initiativ från alla supportrar, det är inte bara vi i ASK som har styrt. Även Sol Invictus, Ultras Nord och Black Army har varit här och kört hela pass. Alla vill slå rekordet i dag, säger Sixten Rosén. 

Arbetspasset startar med en noggrann genomgång om vad som gäller. Alla ska ha full skyddsmundering och det innebär förkläden, handskar och visir. 

Produktionstekniken innehåller generellt tre steg – förklädena skärs ut enligt mall – sedan smälter man ihop det som ska bli ärmarna på plastförklädet – och slutligen paketeras dem. 

Här är det långärmade förkläden som tillverkas – något det råder stor brist på. Det är förklädesfabriken i Farsta som satt standarden och även hjälpt till med distributionen. 

För varje streck – 100 skyddsförkläden.Foto: Josefin Johansson

Sixten Rosén är en av projektets många eldsjälar, han skulle ha varit ute på praktik i vår men blev av med uppdraget på grund av corona. Han är tydlig med att det är allas gemensamma kraft som varit det viktiga – sen har vissa bara haft mer tid att lägga. 

– Man tar av den tiden man har. Det har varit folk som kört dubbelpass i åtta timmar och jobbat stenhårt. 

För varje låda med hundra förkläden dras ett streck. För ett tag sedan kunde de skicka första leveransen till ett äldreboende som fått fall av corona. 

– De blev jätteglada, det var verkligen behövligt. Som jag förstår det så är det svårt för de mindre vårdinrättningarna att ta del av den stora kakan. Därför är det viktigt att det finns mindre fabriker. Det känns meningsfullt. De hade säkert fått förkläden tillslut men vem vet hur lång tid det hade tagit. Man får hjälpas åt. 

DET HÄR ÄR ASK:

Allmänna Supporterklubbens främsta syfte är att främja och utveckla supporterkulturen i och kring AIK. Med supporterkultur menar vi allt från läktarstöd till studiecirklar, pubkvällar och grillfester. 

 

Allmänna Supporterklubben skall föra AIK:s supportrar närmare varandra, och stärka samhörigheten på och utanför läktarna. Allmänna Supporterklubben är en fristående supporterförening till AIK.

 

Källa: Allmänna Supporterklubben

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.