Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tänker inte på det – alla är konkurrenter”

Ridsport, EM-U25, 2021, Dressyr, Hagen: Dritter Platz Schweden, v.l. Jennifer Lindvall, Lina Dolk, Team Chefin Tina Due Boje, Elin Mattsson, Nathalie Wahlund.
Foto: LEONIEHORKY / BILDBYRÅN
Elliot Nilsson drömmer om mästerskapsmedaljer.
Foto: Catharina Brink

Ingen kille finns med i dressyrens ungdomslandslag 2022. 

SportExpressen Föreningsliv har dock pratat med två unga ryttare, Elliot Nilsson, 17, och Ludwig Wilken, 25, som varit en del av den svenska truppen tidigare. 

Men de båda vittnar om att de alltsomoftast är de enda killarna i startlistorna. 

– Jag tror att hoppningen kanske ses som lite roligare, att det är mer som händer och att det är lite mer fart, säger Ludwig Wilken. 

När landslagen inom ridsporten presenterades i slutet av 2021 stod det klart att ungdomslagen i dressyr, som består av flera olika kategorier uppdelat i åldrar, består av enbart tjejer. 

Tina Due-Boje är landslagsledare för U25-ryttarna men har flerårig erfarenhet av ungdomsdressyr på högsta nivå. Hon tror att bristen på killar i landslaget dels beror på ridkulturen i Sverige, i till exempel Spanien och Portugal är det vanligare med killar som rider dressyr, menar hon. 

– Vi har så länge jag jobbat med detta alltid haft killar med i landslaget. I drygt 10 år. Större delen av landslaget har bestått av tjejer men jag ser det inte som konstigt när det är fler tjejer som rider, säger Tina Due-Boje och tillägger: 

– Det är däremot ingen skillnad i tävling för tjejer och killar. De tävlar på samma villkor emot varandra. Tjejer och killar tävlar tillsammans på samma tävlingar. Det gäller hela vägen upp till OS.

Det är hundra procent tjejer i ungdomslandslagens olika grupper – fanns det några killar som var nära att komma med? 

– Just nu är det inga killar med men säsongen har precis börjat och jag är säker på att det kommer ändra sig under året. Det är flera unga killar som är på gång som vi säkert kommer att få se inom kort.

”Där är jag ensam kille”

Ryttarna Elliot Nilsson, 17, och Ludwig Wilken, 25, kom in på ridningen tack vare mammornas stora intresse för hästar. De båda började med hoppning men av olika anledningar kom de in på dressyren i stället. 

– Vi fick ihop en grupp med några killar hemma hos Lisen och Peder (Fredricson). Jag var där i en-två veckor, det var väldigt roligt, och då var det en dressyrtränare som tränade några andra på gården. Då fick jag kolla på när de red. Det var så jag fastande för det, säger Elliot Nilsson och berättar att det var mixen av tempo och svårighetsgrad i dressyren som fångade honom. 

Elliot Nilsson har ridit i landslaget både som ponnyryttare och junior. Han har tävlat framgångsrikt i såväl nationella klasser som internationellt och har ett individuellt SM-guld och ett lagguld på ponny. Numera rider han storhäst. 

Elliot Nilsson.
Foto: Privat

Hur ser du på att dressyr utövas av majoriteten tjejer? 

– Kollar man på toppen utomlands så är det mer killar, men det är klart att det hade varit roligare om det fanns fler i den här ungdomsåldern. Men jag tycker att det funkar bra, jag klickar rätt bra med tjejerna också. 

Hur många killar brukar ni vara i tävlingsklasserna i Sverige?

– Där är jag ensam kille. Jag har nog bara tävlat mot en annan kille någon gång så där, men inte nu på senaste. Jag tänker inte på det så mycket, alla är konkurrenter så jag ser det inte på något speciellt sett skulle jag säga. 

”Tråkigt att det inte är fler killar”

Som 20-åring fick Ludwig Wilken ta emot Elitidrottsstipendiet på Idrottsgalan för sin satsning på karriären som dressyrryttare. Mellan år 2011 och 2018 red han i landslaget och var då även med och tog lagbrons på EM i Holland år.

I dag är han 25 år och jobbar som flyplanstekniker. För tillfället har han lagt sin ryttarkarriär på is och flyttat till Linköping men så ofta han kan åker han hem till Skåne, där har hans mamma en häst.  

Hur ser du på din landslagstid?

– Det var kul. Det är kämpigt att gå i skolan och hålla på med idrott på elitnivå men man har ett driv och tycker att det är roligt. Sen har det underlättat att hålla i gång, man kommer ut och får frisk luft och får släppa skolan ett tag. 

Ludwig Wilken.
Foto: Privat / Instagram

Ludwig Wilken berättar att även han ofta varit ensam bland tjejerna men att det inte varit något som påverkat hans idrottssatsning. 

– Det är lite tråkigt att det inte är fler killar. Men man tänker inte riktigt på det heller, man är det gänget man är som tävlar oavsett och alla är kompisar. Det hade absolut varit roligt om fler killar hade satsat på det och kommit in i landslaget. Jag tror att hoppningen kanske ses som lite roligare, att det är mer som händer och att det är lite mer fart. 

Hoppas vara med i landslaget snart igen

De båda har svårt att sätta fingret på vad som skulle locka fler killar att rida dressyr, men Elliot Nilsson har en tanke om den klassiska klädseln. 

– I sporten tycker man att kläderna vi har är uppklädda och fina men det är inte min favoritoutfit. Just vita, tajta byxor, en kavaj och stövlar. Man vänjer sig vid det, men man kanske skulle kunna få till det lite sportigare. Det känns lite gammeldags som det är nu och då har man ändå fått bort hatten, säger han och tillägger:

– Det har varit traditionellt men det är viktigt att ha hjälm och det känns lite sportigare. I ishockey och andra sporter har man hjälm, varför skulle man inte ha det i ridningen? Kläderna skulle jag gärna ha sportigare, kanske någon typ av sportig jacka eller liknande. 

Ludwig Wilken tror att det inte skiljer så mycket i hur man lockar in tjejer och killar i sporten, men menar att man kanske får introducera dressyren lite tydligare. 

– När man är yngre är det ridskolor som man kan prova på och se om man tycker det är kul.  Sen är det ett stort steg från ridskola. Jag har haft turen som haft föräldrar som har haft gård och haft hästar hemma. Det är väl det största klivet. Sen att ha häst själv och föräldrar som ställer upp när man är yngre. Sen ska det gå att få ihop skola och sporten samtidigt, så är det för tjejer också, men för att få in killar tror jag att det är bra att de får komma in och testa på.

Elliot Nilsson går just nu på gymnasiet men han drömmer om en karriär som dressyrryttare. Liksom sina förebilder, Patrik Kittel och Cathrine Dufour, vill han rida på de största arenorna. Och han tror att han kan vara tillbaka i landslaget inom en snar framtid. 

– Nu har jag en unghäst som jag tävlar. Jag har inga planer på det i år, men till nästa år tror jag att vi ska ta en plats, om inte redan till hösten, vi får se hur fort vi kommer framåt. Nästa år kan jag nästa garantera det. 

Tv: Hon vill få fler att uppleva travsporten 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.