Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tänker inte på att jag är sjuk när jag tränar”

Martin Norrman.
Foto: Martin Wallgren
Martin Norrman vill hjälpa fler med Addisons sjukdom.
Foto: Martin Wallgren

Efter tre år av oförklarligt dåligt mående hamnade Martin Norrman i koma.

När han vaknade upp fick han reda på att han drabbats av Addisons sjukdom.

Nu brinner han för att stötta flera med diagnosen – och det med rörelse. 

– Jag tänker inte på att jag är sjuk när jag tränar, då är jag som vem som helst. 

Det har snart gått 18 år sedan Martin Norrman diagnostiserades med Addisons sjukdom. I början av 2000-talet tappade han orken, fick svår ångest och var fruktansvärt trött. Han fick ha en säng på jobbet för att kunna sova på lunchrasterna, annars räckte inte krafterna till. 

Han sökte läkarvård, proverna såg bra ut, men det var något de missade, nämligen att kolla Martins kortisolnivåer. Kortisol är ett hormon som bildas i binjurarna, vars brist leder till den ovanliga sjukdomen. Tillslut sa kroppen ifrån och han hamnade i en Addison-kris. 

– Tröttheten fortsatte, jag tänkte att om det ska vara så här tungt att leva i kanske 60 år till så kanske man inte orkar. Det var tufft att bara få en dag att gå ihop. Jag tänkte på självmord och vad som var effektivast. Men jag hann inte ta det beslutet, jag har även diabetes och fick hypoglykemi, lågt blodsocker, och det var där jag föll i koma. Då var kortisolet helt slut i kroppen, säger Martin Norrman. 

”Sa att jag ätit mycket Djungelvårl”

I fyra dygn låg Martin Norrman i koma, läkarna hade svårt att finna svar, men så började de leta efter små detaljer. 

– De frågade min sambo om jag gjort något speciellt. Då sa hon att jag hade ätit jättemycket Djungelvrål, och det är salt. Då testade de natrium som jag svarade på, de testade kortisol och sen fick jag diagnosen och rätt medicin. 

Addisons sjukdom kan vara livshotande om man inte får behandling men med rätt medicin kan man leva ett relativt vanligt liv. Men när Martin vaknade upp till sin diagnos visste han inte mycket. Färre än 2000 personer lever med sjukdomen i Sverige och det var svårt att finna information. 

– Jag kände mig så oerhört kränkt, ensam och bortglömd. Jag tänkte vem hjälper mig och vart ska jag vända mig? Jag hade så mycket frågor. Då lovade jag mig själv att ingen någonsin med den här sjukdomen ska känna sig så ensam som jag gjorde där och då. Det var lite det drivet som fick mig att starta en hemsida om sjukdomen och sedan föreningen. Jag vill kunna ge den hjälp som jag själv inte fick. 

Träningen är en värdemätare 

Han startade Svenska Addisonföreningen som i dag har drygt 300 medlemmar och en community på Facebook med tusentals följare världen över. Han vill sprida information och göra vad han kan för att uppmärksamma sjukdomen. 

När han fick Addisons sjukdom bestämde han sig för att ha ett liv i rörelse. Han återupptog cyklingen och startade även cykellaget Team Addison. Utöver det är han även med och driver en triatlontävling för att upplysa fler om diagnosen. 

– Träning är en värdemätare för mig. Det är ungefär som en blodsockermätare. När jag mår bra kan jag träna och när jag tränar mår jag bra. Det blir en liten symbios. När jag känner att jag har muskelsvaghet och är toktrött och att jag inte kan prestera så ger det mig signaler om att något är fel. Då har jag för lite kortisol och tar mer medicin. När jag väl kan träna blir jag så otroligt stark i kroppen. Jag tänker inte på att jag är sjuk när jag tränar, då är jag som vem som helst. 

– Det är det med osynliga sjukdomar, de syns inte och då finns inte, mår man dåligt så är det svårt att förstå sig på. Det är en svår situation för alla med osynliga sjukdomar. Men träningen är livsavgörande och jag ser det som lika viktig för mig som både insulin och kortisol. 

Det finns två olika sjukdomsbilder vid Addisons sjukdom, en primär och sekundär diagnos. Martin Norrman är noga med att påpeka att det finns personer som lever med värre besvär än honom, men det finns en devis han själv lever efter som han gärna delar med sig av. 

– Tro på möjligheterna och var aktiv i någon form. 

Det här är Addisons sjukdom

Vid Addisons sjukdom har du brist på hormonerna kortisol och aldosteron. Sjukdomen går inte över, men med behandling kan du oftast leva som du gjorde innan du blev sjuk. Behandlingen består av läkemedel som ersätter hormonerna. 


Hormonerna kortisol och aldosteron bildas i binjurarna och är en del av kroppens hormonsystem. 


Källa: Vårdguiden 11 77 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.