Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Talangen: ”Jag tycker att det är kul med press”

19-åringen Klara Lundquist tycker att hon kommit in bra i det svenska landslaget. Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

19-åriga Klara Lundquist har länge setts som Sveriges stora basketlöfte. 

Nu gör hon mästerskapsdebut i Basket-EM.

Men press och förväntningar är ingenting hon tycker är jobbigt.

– Det är någonting man får ta, säger Klara Lundquist.

Den svenska upplagan i årets basket-EM ses som ett av det bästa på länge och har trots en tuff grupp goda chanser att gå vidare till slutspel. En av spelarna som representerar Sverige är den stora talangen Klara Lundquist, 19. Och trots att hon landslagsdebuterade 2016 är det här hennes första seniormästerskap. 

– Det är jättekul att vara här, nu är man ju en del av laget, säger hon. 

Minns du hur det var första gången du var med i landslaget? 

– Jag minns bara att jag var väldigt nervös.

Klara Lundquist: ”Känts skönt med småkliv”

Klara Lundquist började sin karriär i Alvik och där stannade guarden tills den här säsongen då hon bytte Stockholm mot Södertälje, och Telge Basket. Men 19-åringen kommer att lämna sin nya klubb redan till nästa säsong. Och då blir det en flytt utomlands till franska Montpellier. 

– Redan förra säsongen hade jag en tanke på att åka utomlands men valde i stället Södertälje för att ta ett mindre kliv i rätt riktning. Det har varit bra. Jag fick också testa på internationellt spel i Eurocup, vilket gör att jag känner mig redo för att åka till Frankrike i höst, säger Klara Lundquist. 

Har det varit viktigt för dig att inte stressa fram?

– Ja, men det tycker jag. Det har känts skönt att ta småkliv, så att det inte blir stora kliv och så är jag inte helt redo.

Trots sin unga ålder har hon länge setts som svensk baskets framtid och 2019 vann hon både skytteligan i SBL och priset som årets guard. Och att ha mycket press på sig är någonting som Klara Lundquist trivs med. 

– Jag tycker bara att det är roligt att ha press på sig, då är det som att allt betyder mycket mer. Man har högre förväntan på sig vilket också kan ge en självförtroende. Men som ibland så klart kan vara jobbigt. Men det är någonting man får ta, säger hon. 

”Det går inte alltid som man tror”

Och Klara Lundquist har tankar kring vad som varit viktiga nycklar till att just hon klarat av att ta sig så långt redan i ung ålder.

– Det viktigaste är att träna hårt och tro på sig själv. Ha tålamod. Det går inte alltid som man tror men man fortsätter ändå att jobba hårt, säger 19-åringen.

Samtidigt vill hon lyfta fram dem som stöttat och fortfarande stöttar henne. 

– Det är både nära och kära men också en coach jag haft både i Alvik och i Södertälje, Joakim Lanti. Han har följt med mig i alla år och tränat med mig både individuellt och kollat på video med mig. Han har stöttat mig mycket, säger Klara Lundquist.

Basket-EM spelas i Serbien och Lettland 27 juni -7 juli. 

LÄS MER: ”Man måste inte vara blond för att spela i landslaget”