Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talangen brännskadades i olycka – nu tillbaka i sadeln

Nu satsar Emmie på SM till nästa år med hästen Poetic’s Cherry Pie.
Foto: Privat / Privat

I augusti var Emmie Bengtsson, 15, med om en trafikolycka och fick allvarliga brännskador. 

Men efter två transplantationer är hon nu tillbaka i sadeln på hästen Poetic’s Cherry Pie. 

– Väldigt plötsligt fick vi veta att jag var tvungen att göra en operation till för att det inte läkt som det skulle, säger Emmie Bengtsson. 

Talangen Emmie Bengtsson från Knäred har ridit sedan hon var fem år gammal och vid tolv års ålder fick hon sin första egna häst. Nu i höst såg fram emot Ponnyallsvenskan som inlånad ryttare till Skedala RK:s elitlag och Prins Carl Philips Pris. Men i augusti var hon med i en trafikolycka som i stället ledde till operationer och rehabilitering. 

– Jag och en kompis skulle köra en runda på mopparna. Det kom in en fågel framför mig så jag tvärbromsade. Min kompis låg lite nära och hann inte stanna och körde in i mig. Jag ramlade och fick moppen över mig med avgasröret på benet. Så innan hon fick bort mig hade det ju legat där ett tag, jag fick ju ganska rejäla brännskador.

Emmie fick köras till akuten i Halmstad och sen till specialister i Linköping. Hon hade fått tredje gradens brännskada och var tvungen att transplantera hud från låret till underbenet och ankeln.

– Jag opererades och åkte dit en gång i veckan och kollade. Men sen väldigt plötsligt fick vi veta att jag var tvungen att göra en operation till för att det inte läkt som det skulle. 

Fick inte vara i stallet på två månader 

För att se till att läkningsprocessen fick de förutsättningar som krävs fick Emmie som vanligtvis är i stallet med hästen Poetic’s Cherry Pie varje dag, inte besöka området på två månader.

– Det var jättetråkigt. Jag missade första veckan i skolan, jag kunde inte gå, jag fick inte vara nära stallet för det fick inte komma in bakterier. Jag var väldigt frustrerad. 

Men nu är Emmie tillbaka i tävlingssadeln. Under sin frånvaro höll hennes storasyster i gång hästen så att Emmie kunde göra comeback med en gång. I första tävlingen, två veckor efter att hon var tillbaka, slutade hon på en andraplats. Nu blickar hon framåt. 

– Just nu är det lite oklart i och med corona då alla tävlingar är inställda. Jag får ta det lugnt det här året och nästa år satsar jag på SM och Prins Carl Philips pris. 

Hur var det att få se hästen igen efter all tid ifrån varandra? 

– Det var jättekul att vara tillbaka. Mamma sa att när jag inte var där så kändes det som att hon var lite orolig. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.