Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talangen: ”Blir sjukt nervös – kan svimma”

”Jag blir sjukt nervös och kan svimma och spy innan loppen”, säger skridskoåkaren.
Foto: Privat
Den 20-åriga tjejen från Eskilstuna vill vinna ”allt som är stort”
Foto: Oscar Van Den Bosch

Erika Lindgren är en supertalang inom speed skating. 

Den 20-åriga tjejen från Eskilstuna vill vinna ”allt som är stort” men brottas samtidigt med nerverna. 

– Jag blir sjukt nervös och kan svimma och spy innan loppen, säger skridskoåkaren. 

Under SM-tävlingarna 2019 tog skridskoåkaren Erika Lindgren hem sex gulmedaljer av sju möjliga i speed skating. Och i Europa tillhör hon de bästa inom sin åldersgrupp i de två disciplinerna long track och short track. 

Det råder inte tvivel om att 20-åringen som tävlat för Eskilstuna IK vill bli störst inom sin sport. 

– Jag vill ta OS-medalj i båda sporterna, helst ett guld. Sen vore det kul att vinna VM och världscupen. Allt det stora vill jag vinna. 

”En typisk talang” 

Erika Lindgren kom in på speed skating genom sin pappa som hållit på med sporten. Hon fattade snabbt tycke för disciplinen när hon insåg att hon var duktig på den. 

– Jag är väl lite av en typisk talang, säger hon och skrattar: 

– Talang är så mycket mer än bara det fysiska, jag har alltid haft väldigt lätt för tekniken. Mitt problem har inte varit det fysiska utan mitt problem har alltid varit det mentala. 

– Jag blir sjukt nervös och kan svimma och spy innan loppen. Det har jag svårt med. Jag tror inte att många förstår, de tänker bara att jag åker snabbt och att det är lugnt. Och ja, det gör jag ju men jag inte bra på själva tävlingsmomentet när det gäller att hålla koll på nerverna. Alla har sina problem liksom.

”Så himla komplex” 

Hur jobbar du med det?

– Jag har gått till mycket psykologer och även jobbat med mental träning. Det hjälper när man blir lite äldre också, man får lite mer perspektiv på grejer. Jag har hållit på med många olika sporter som fotboll och ringette. Då var jag aldrig nervös. Jag har tänkt mycket på det, klarar jag av lagsport så klarar jag av att genomföra det själv också. 

– Det är en så himla komplex sport, man måste vara väldigt bra på teknik och allt. Det r bra att börja tidigt. 

Men du tycker fortfarande att det är kul även fast du blir nervös?

– Ja, det är jättekul. När jag njuter så har jag hur kul som helst. Sen vissa tävlingar kan jag känna ”vad är det för skit jag håller på med”. Men sen kommer jag i gång och då tycker jag att det är rätt kul, säger hon och skrattar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.