”Tacksam för mitt liv – vill nu ge tillbaka”

Annika Sörenstam under tour i Kungsbacka.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Alice Johansson – Gävle GK, Mia Örtengren – Landeryd GK, Matilda Björkman – Kumla GK, Linn Svedlund – Uppsala GK, Emma Hägglund – Sundsvall GK, Edit Hertzman – Gävle GK, Emma Höjman – Landeryd GK, Matilda Jonsson – Kumla GK, Alva Lindberg – Landskrona GK.
Foto: Christian Ahlin

Annika Sörenstam har satsat över sju miljoner dollar, motsvarande 58,5 miljoner kronor, på juniorgolfen de senaste åren. 

Den här veckan anordnar hon för nionde året i rad Annika Invitational Europe som är en tävling för unga tjejer. 

– Det handlar ju inte om min golf längre, snarare tvärtom, säger golfstjärnan. 

Förberedelserna har skett länge på Isaberg Golfklubb inför Annika cup och Annika Invitational Europe som de den här veckan är ansvariga för. Klubben ligger i det lilla men natursköna samhället Hestra och har runt 1600 medlemmar. 

För drygt 32 år sedan anordnade de en europatour-tävling för damer, då spelade Annika Sörenstam, men i dag är hon på plats som förebild för nya talanger inom sporten. 

– Nu är vi tillbaka i Sverige, konstaterar Annika Sörenstam när hon berättar om sin egen tävlingsserie och fortsätter:

– Vi börjar i USA, sen har vi en tävling i Kina, Argentina och Nya Zeeland. Det är full rulle men det är kul. Vi har över 600 som tävlar i våra tävlingar varje år och vi har över 6000 som spelat totalt i våra tävlingar. Vi är väldigt stolta över att ge tillbaka över sju miljoner dollar i juniorgolf. Det känns som att vi åstadkommit något bra och vi fortsätter att jobba hårt. 

Unga tjejer får träna med stjärnan

Tävlingarna som anordnas på Isaberg Golfklubb den tredje veckan i juni i år är till för att uppmuntra och utveckla unga golfspelande tjejer. Annika Sörenstam själv ser till att vara närvarande under hela evenemanget för att dela med sig av sina erfarenheter. 

– Vi har två tävlingar den här veckan. Vi börjar med Annika cup, där har vi tolv unga tjejer från olika delar av Sverige som tränar, tävlar och umgås. Förhoppningsvis inspirerar det dem att vilja göra mer av det här. Då kanske de tar med sig det hem till sina klubbar och får med sig andra tjejer. 

– Annika Invitational är nästa nivå, de är lite äldre, 13-18 år. Det är ett tävlingsmoment, där har vi 54 hål och kör en clinic där jag delar med mig av kunskap. 

Tävlingarna på svenska mark arrangeras i samarbete med Svenska golfförbundet. Men Annika Sörenstam har även ett stort inflytande på tjej och damgolfen internationellt.  

– Vi tittar på mycket på statistik. I Argentina var vi den första flicktävlingen för sex år sedan. Då var det bara killar som tävlade och så la de till en flickgrupp och hade en mixed-tävling. Nu ser vi att det hänt mycket i tillväxten de senast sex åren i den regionen. Det är klart att det är en kombination (av insatser) men vi är i alla fall med i att väcka den uppmärksamheten. 

”Jag brinner för det” 

Hennes engagemang har sträckt sig i över 13 år – och de har fått se goda resultat. 

– Vi har flera vinnare på LPGA-touren som har spelat i våra tävlingar och många som har lyckats väldigt bra på college-nivå. Vi har mycket statistik och mycket fakta som visar på att våra tävlingar funkar och inspirerar. Det är därför vi kör så hårt och fortsätter. 

Vad betyder det här för dig personligen? 

– Jag är tacksam för mitt liv och vad golfen har gett mig och jag vill ge tillbaka. Jag sitter i en sån sits i dag där jag har tid, lust och viljan att kunna ge tillbaka. Jag har fått så mycket själv så att kunna dela med mig av det här värmer i mitt hjärta, det är det som jag brinner för. 

– Det handlar ju inte om min golf längre, snarare tvärtom. Det är nästa generation som ska vilja välja golf. Alla hittar något som de brinner för och jag brinner för tjejgolf, eftersom att jag har den här erfarenheten så känns det väldigt naturligt. 

ANNIKA Invitational Europe

Vad? En golftävling där tjejer mellan 13-18 år deltar. Under normala omständigheter tävlar även internationella golfare men på grund av pandemin är det i år bara svenskt deltagande. 


Var? Isaberg Golfklubb i Hestra. 


När? 15-17 juni. ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.