Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen prisas: ”Vilken ära det är”

Sofia Åhman fick ta emot pris av Moa Hjelmer
Foto: Skärmdump Folkspel
Sofia Åhman vann i kategorin hälsa.
Foto: Expressen

Tv-profilen Sofia Åhman, 49, vinner kategorin hälsa. 

I SVT har hon under coronapandemin engagerat tittarna till rörelseglädje. 

– Det känns fantasiskt och vilken ära det är. 

Under måndagskvällen fick Sofia Åhman ta emot pris på Eldsjälsgalan. Hon vann kategorin hälsa för sitt engagemang under coronapandemin. Sedan viruset bröt ut har hon nämligen haft en fast tv-tid då hon inspirerat till rörelse i SVT. Något som har varit otroligt värdefullt, särskilt för den äldre målgruppen, som varit extra utsatta för hemmasittande den här tiden. 

Det är med stor glädje hon tar emot priset. 

– Det känns fantasiskt och vilken ära det är, säger hemmatränaren. 

Ett vinnande koncept 

Avsnitten valde hon att spela in i sin mammas vardagsrum och det handlade från början om brist på studioplats, men det visade sig snabbt vara ett vinnande koncept. 

– Jag hade inte tänkt på det, men det blev lite som att bli någons kompis och att vi gjorde någonting tillsammans. Många har ju varit väldigt ensamma under den här perioden. Jag tänkte mest på styrka, kondition och rörelse, men sedan har det varit mycket feedback på just det mentala. Folk har sagt att det känns som att du är hemma med mig och att vi är träningskompisar och att de pratar med mig när jag pratar med dem och vinkar tillbaka när jag vinkar hejdå. Det har varit jättejättefint, säger Sofia. 

Sofia själv har föreningslivet att tacka för mycket. Det var genom en gymnastiktränare som hon fann rörelseglädjen, och själv hittade yrket som idrottslärare. 

”Därför jag blev idrottslärare”

– Det har jag tagit med mig i livet. Hon var också idrottslärare och jag tror att det var därför blev jag idrottslärare. Det var så jag insåg att jag tyckte det var kul att jobba med barn och ungdomar och med rörelse.

Med över 100 avsnitt i bagaget hoppas Sofia att hemmagympa på SVT kommer fortsätta, även efter pandemin. 

– Vi trodde ju lite sådär att gympa med TV var ute, men jag hoppas att SVT har upptäckt att det faktiskt funkar. För många så är det här med rutiner kanske inte helt fel. Man kanske faktiskt vill ha en tid att passa så att det faktiskt blir gjort. Jag håller tummarna att det blir någon sorts träning framöver. 

Samtliga finalister hälsa

Jonas Autio, 50, Göteborg

”Jonas brinner för ett livslångt engagemang för lika villkor för alla. Han driver verksamheter för personer med intellektuella funktionsvariationer, bland annat inom basket”.

Sofia Åhman, 49, Umeå 

”Sofia brinner för att inspirera andra till att hitta en rörelseglädje. Hon har sedan Coronan bröt ut lett dagliga träningspass i SVT för att få människor att röra sig”.


Erica Hellberg, 28, Linköping och Fredrik Björck, 40, Kållered 

”De är medgrundare av Inte Min match, föreläser och poddar om hur idrott kan stötta barn som har föräldrar som är sjuka i missbruk eller psykisk ohälsa”.


Sivan Jansson, 61, Älvkarleby 

”2003 startade hon Fjällorna, en fiskeklubb för kvinnor. Fiske används även som behandlingsmetod för strokepatienter och för människor med utmattningssymptom”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.