Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsätt nominera till Sveriges finaste IP

SollentunavallenFoto: Privat / Privat
KapploppshedenFoto: Privat / privat

Det regnar in nomineringar till SportExpressen Föreningslivs tävling ”Sveriges finaste IP”.

Nedan har vi lyft fram några av alla kandidater som ramlat in.
Vill du hylla idrottsplatsen i ditt hjärta samtidigt som du ger den chansen att vinna titeln?

Fyll då i formuläret längst ner i artikeln och bifoga en egentagen bild. 

Idrottsplatserna är det svenska föreningslivets fästningar där många av oss vuxit upp. Fästningarna som måste försvaras både på och utanför planen. För visst är det så att det är just din IP som har den godaste korven och det grönaste gräset? Och även om läktaren (om det nu finns en sån) ger träsmak långt innan halvtid så är det den skönaste läktaren i hela serien, om inte i hela Sverige. 

Det kanske är där du själv snörar på dig skorna, dit du går för att heja fram din lokala förening eller kanske var det där du spenderade din barndoms bästa sommarlov. Det är dags att ge just din IP den uppmärksamhet som du vet att den förtjänar. 

Därför lanserar SportExpressen Föreningsliv nu tävlingen ”Sveriges finaste IP”. 

Nomineringar till ”Sveriges finaste IP”

Lockörns IP, Lidköping

Cyklar man till utkanten av Lidköping så ser man henne uppenbara sig, Lockörns IP. Där ligger hon utbredd, över flertalet ojämna elvamannaplaner, omringad av skog. Här brukade jag gå ut från omklädningsrummet runt millenniumskiftet. 

Med nummer 9 på ryggen så kände jag mig som Batistuta. Jag var Skaraslättens Batistuta. I dag planeras hon att omvandlas till bostäder då Lidköpings FK spelar sina matcher på Framnäs IP. Fruktansvärda Framnäs IP. Jag älskar dig Lockörn!

– Anders Gullström, Lidköping

Foto: privat / privat

Hjällbovallen, Göteborg

”Hjällbovallen. Den vackraste och mest välskötta anläggningen för fotboll i norra Europa.

Här har bland annat. Zlatan Ibrahimovic spelat (med Malmö FF mot Gunnilse IS år 2000 i premiären av den då helt nya superettan).”

– Björn Ramstarke, Göteborg

Foto: privat / Privat

Hedevi IP, Ullared

 I utkanten av shoppingmeckat Ullared ligger fantastiska Hedevi IP. En lugn och trygg oas, omgiven av vacker grönska. En idrottsplats som både domare och motståndare hyllar dels för den härliga inramningen samt för den fantastiskt gräsplanen.

– Ulrika Bengtson, Ullared

Hedevi IPFoto: Privat / Privat

Kjula IP, Eskilstuna

”Absolut finaste IP i Sverige finns i ett samhälle utanför Eskilstuna! Kjula IP en stor fin A-plan, paddelbana, en stor multiplan ett stort gräsfält med flera planer! Här möts gammal som ung med ett stort engagemang för gemenskap och rörelse. Alla är välkomna:”

– Katarina Söderberg, Kjula

Kjula IPFoto: Privat

Örebäcksvallen, Båstad

”Sedan början på 1950 talet har det sparkats boll på charmiga och legendariska Örebäcksvallen i Båstad.

Mitt i hjärtat i en av Sveriges attraktivaste turistorter så utgör Örebäcksvallen verkligen navet i den mytomspunna byn.

På en plats som får vilken bostadutvecklare som helst att slicka sig om munnen så har kommunen motstått frestelsen och låtit idrotten behålla en central plats i byn.

Det dova ljudet av en frispark eller det klingande ljudet av en stolpträff rullar upp i den grytlikande miljön och väcker uppmärksamhet för byns invånare som med enkelhet kan glimta gräsplanen från sina balkonger och fönster!”

– Anette Eriksson, Båstad

Örebäcksvallen.Foto: Privat / Privat

Sandavi Idrottsplats, Växjö

”Sandsbro AIKs hemmaborg Sandavi vid Toftasjön i Sveriges regnigaste stad”

– Maximilian Hagberg, Växjö 

Sandavi Idrottsplats.Foto: Privat / Privat

Ekedalens Idrottsplats, Tidaholm

”I en glänta med skogen som omgivning med 3 olika läktare ligger Ekedalens Idrottsplats.

Anläggningen sköts helt av ideella krafter och är verkligen en idyll.

Idrottsplatsen nämns även av Ingemar ”Lången” Jönsson som besökt över 1000 arenor som en av sina favoriter.”

– Erik Dahlström, Tidaholm

Ekedalens IdrottsplatsFoto: Privat / Privat

Stureby bollplan, Stureby

”Stureby Bollplan är exaptionell i det sättet att de flesta bollplaner i dagsläget har konstgräs och ligger långt från allt.

Men Stureby bollplan ligger mitt i ett villaområde i Stockholms södra förorter men har fortfarande sin slitna charm med alldeles för högt gräs och gamla omklädningsrum.

Ett magiskt ställe att bara sparka boll på en eftermiddag eller bara glida förbi och kolla låg division fotboll.”

– Jonathan Lideborg, Stureby

Bresshammars IP, Strängnäs 

”Beläget fint vid vattnet efter Tosteröbron ligger Bresshammars IP. Klassiska bortamatcher mot både Aspö Röd och Aspö Vit under slutet av 90-talet.

Charmen med den styvmoderligt behandlade sjumannaplanan var att den låg närmare stranden och därmed lutade kraftigt - från kortsida till kortsida. Vilket gjorde att det ena laget alltid hade uppförsbacke i en halvlek och vice versa.

Taktiken vid varje match där var glasklar: ”Får vi uppförsbacke i första vet ni vad som gäller. Då håller vi tätt, grisar och slår ifrån oss. Sen släpper vi på handbromsen i andra i nedförsbacken och låter bollen göra jobbet.”

– Martin Heinius, tv-chef SportExpressen

Bresshammars IPFoto: Aspö IF / Aspö IF

Getinghov, Järved 

”Getinghov som är hemmaplan för Järveds IFs unga hockeykrigare, en av de få hockeyklubbar som har sin verksamhet på en utomhusrink. 

En liten klubb från en liten förort till Örnsköldsvik som har fostrat många grymma hockeylirare: Hans Jonsson, Daniel och Henrik Sedin samt Marcus Näslund alla med meriter som talar för sig själva, alla har tagit sina första skridskoskär samt spelat sina ungdomsår på mytiska Getinghov. Magi är en hockeyträning på Getinghov när det är stjärnklart och minusgrader i luften.”

– Håkan Häggblad, Järved

GetinghovFoto: Privat / Privat

Folkungavallen, Nyköping

”Gul träfasad på alla byggnader, smala löparbanor i grus runt den lagom perfekt klippta gräsmattan och en otrolig entréport från 1914. Vad mer kan man begära av en idrottsplats? Denna stadsikon skriker kulturarv och historia samtidigt som den erbjuder en välkomnande och familjär atmosfär. 

Vilades bara ett stenkast från stadskärnan och direkt intill ån med lummiga björkar på tre sidor om planen, en perfekt plats för ett IP. Fotbollen som spelas där kanske inte är på högsta nivå, men vad gör det när vallen ser ut som den gör?

Det är alltid en ynnest att både spela och kolla på fotboll på Folkungavallen i Nyköping - Sveriges finaste idrottsplats.”

– Erik Delvén, Linköping

 

Gullmarsvallen, Lysekil

Gullmarsvallen i Lysekil byggdes under den stora depressionen på 30-talet av arbetslösa. Den omslutes av västerhavet och har granitberget som läktare.

Per Gessle med flera älskar att uppträda här. Samma gäller LAIK!

– Leif Ahlberg, Lysekil

GullmarsvallenFoto: Gullmarscupen / Gullmarscupen.se

Sollentunavallen, Sollentuna

”Titta vad fint Kajsa Bergqvists hemmaarena ligger där med utsikt över Edsvikens vatten.

Här kan man träna och tävla i friidrott inne som ute, träna och spela match i fotboll, träna och spela ishockeymatch, träna och tävla i bandy, träna och tävla i konståkning, åka skatebord.

En plats för alla åldrar och alla nivåer. <3”

– Katarina Sentell, Sollentuna

SollentunavallenFoto: Privat / Privat

Aspevallen, Lerum

”Aspevallen är Sveriges finaste vall. Med närhet en till sjön Aspen och med Sveriges finaste gräsmatta utgör Aspevallen (”vallen”) hjärtat av Lerums IS. En fantastisk fotbollsanläggning som beträds båda av stora som små, tjejer som killar och bra som dåliga. En fantastisk anläggning med en otroligt fin historia.”

– Hugo Molander, Lerum

 

Kapploppsheden, Ljusvattnet, Burträsk

”Kapploppsheden Ljusvattnet Burträsk. Kanske en av Sveriges vackraste anläggning i skogsmiljö ligger i en dal mellan två berg. 

Förutom fotbollsplan finns skidstuga, elljusspår, dansloge och badplats i konstgjord sjö. Planen fick gräs 60-70 talet och publik rekordet ligger strax under 1 000 personer.”

– Jimmy Andersson, Ljusvattnet, Burträsk

KapploppshedenFoto: Privat / privat

Mjörnvallen, Alingsås

”Även om det tar mig emot, så nominerar jag lokalkonkurrentens hemmaanläggning Mjörnvallen som ligger vackert belägen vid Mjörn strand i Alingsås.”

– Filip Carlén, Alingsås 

 

Svansteins IP, Övertorneå

”Fotbollsplan- naturgräs, friidrottsbanor-terrängspår.

Ligger vid foten av ett berg. Närmaste granne är kyrkan nedanför. Stor mysig klubbstuga.”

– Rune Westerberg, Svanstein

Svansteins IPFoto: Privat / Privat

Stureby bollplan, Enskede

Stureby Bollplan är exaptionell i det sättet att de flesta bollplaner i dagsläget har konstgräs och ligger långt från allt.

Men Stureby bollplan ligger mitt i ett villaområde i Stockholms södra förorter men har fortfarande sin slitna charm med alldeles för högt gräs och gamla omklädningsrum.

Ett magiskt ställe att bara sparka boll på en eftermiddag eller bara glida förbi och kolla låg division fotboll.

– Jonathan Lideborg, Stureby

 

Trängens IP, Örebro

Trängens IP är utan tvekan Sveriges (världens) vackraste idrottsplats. A-planen med sina två slitna träläktare, de gula kioskerna och det charmiga klubbhuset, inramat av lummig grönska är ingenting annat än magi. På Trängens IP mår man bra (och äter världens godaste hamburgare).

– Therese Strömberg, reporter SportExpressen

Trängens IPFoto: Privat / Privat

Påskbergsvallen (Varberg Energi Arena), Varberg

”Påskbergsvallen, älskade Påskbergsvallen (eller ja, nu: Varberg Energi Arena). Det är där jag växte upp. Oftast blåsigt, oftast måsar som slår sig ner på planen - alltid världens vackraste plats. Allsvenskan i all ära, men barndomens derbyn mellan Varbergs Gif och Varbergs Bois i de lägre divisionerna är matcherna som för alltid kommer smälla högst”.

– Jonathan Berntsson, nyhetschef på GT

PåskbergsvallenFoto: Privat / Privat

Lötens IP, Uppsala

”Det går inte att vara fotbollskille från Uppsala utan att ha en relation till Löten. Jag har vuxit upp med den och varit där som spelare, tränare, publik och journalist. Den blåsigaste platsen i stan dygnet runt, året runt och ”världens sämsta träningsplan” enligt Sirius naprapat. 

Det mest rimliga blir till sist att hat-älska en plats som är bildskön när solen sänker sig bakom moskén men som också har skördat korsband på spelare som Elias Andersson, Ante Björkebaum och Andreas Eriksson.”

- Jonatan Pinheiro Diamant, vikarie SportExpressen 

Lötens IP i UppsalaFoto: Maxim Thoré / Bildbyrån

Kungabergs IP, Fritsla

”I Häggåns dalgång i Västra Götaland ligger byn Fritsla. Här leder alla vägar till Kungabergs IP. Det känns åtminstone så. Där snörade jag på mig mina fotbollsskor för första gången, där har också min farfar, pappa och brorsa dragit på sig den brandgula matchtröjan.

Där tänds det bengaler i slänten oavsett om det är seriefinal eller ett vanligt mittenmöte. Där har bubblet sprutat, segrar firats, korsband gått av, ambulanser tillkallats och många kort delats ut. Men oavsett så är gräset alltid grönast på Kungaberg.” 

– Elin Kardell, reporter SportExpressen Föreningsliv

Kungabergs IP, FritslaFoto: Carl Rajala Pettersson / Privat

Villkor för material som skickas in via formuläret:

Inskickat material publiceras genom ett redaktionellt urval. Expressen har ingen skyldighet att publicera det inskickade materialet. Inte heller utger Expressen arvode eller kostnadstäckning i något fall.  

Din bekräftelse och godkännande för material som skickas in via formuläret:

 

Jag förstår och bekräftar att berättelsen måste vara författad av mig och ingen annan och att bilden måste vara tagen av mig och ingen annan.”

 

Jag godkänner genom att skicka in min berättelse via formuläret att Expressen:

• Har rätt att använda och publicera texten/bilden i alla kanaler och editioner som Expressen använder från tid till annan, samt i sociala medier, utan begränsning i tid.

• Har rätt att göra förkortningar och mindre justeringar i texten, utan att ändra dess innebörd.

• Har rätt att ensam eller genom annan publicera texten/bilden i andra format, till exempel som del av en helhet i samlad form.

 

Är du under 18 behöver du fråga föräldrar/vårdnadshavare och få okej först.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.