Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska världsettan: ”Är en livsförändring”

Frida Kinhult på Skaftö Open i juni i år. Foto: Göran Söderqvist
Frida Kinhult ligger etta på golfens amatörranking Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frida Kinhult, 19, toppar golfens världsranking för amatörer. 

Men snart väntar en karriär som proffs där helt nya utmaningar finns för det svenska golflöftet. 

– Det är väldigt mycket som ska göras om man ska ta ett sånt steg, säger Frida Kinhult.

I början av juni tog sig Frida Kinhult från Fiskebäckskil upp till förstaplatsen på golfens amatörranking. Sen ett år tillbaka går hon på college i USA, men där kanske hon inte blir långvarig. En proffskarriär kommer allt närmare. 

– Det är absolut en tankegång och har varit det seriöst det senaste året. Ju närmare man kommer desto fler svar på frågorna får man. Jag kanske stannar på college men då är det bra att man haft de här tankegångarna och vet när man ska gå. 

Hon fortsätter:

– Det är väldigt mycket som ska göras om man ska ta ett sånt steg. Var ska man bo? Var ska man träna? Vem sköter det ena och vem sköter det andra?  Det är väldigt många frågor kring det. Det är en livsförändring från att jag som nu går på college och maten är nästan serverad på bordet, jag kommer till träningen och de har satt ut övningar och de bokar ens flyg och hotell och anmäler till tävlingar. 

LÄS MER: ”Herrarna börjar bli lite uttjatat. Tjejerna är coola” 

”Vi tränar lika mycket och lägger ner lika mycket som herrarna”

Som damgolfare finns det fler aspekter att ta hänsyn till än som herrgolfare. Förutsättningarna skiljer sig mycket och i stort sett allt grundar sig i den ekonomiska fördelningen. 

– Det är trist, självklart. Vi tränar lika mycket som dem och lägger ner lika mycket. De kan skjuta minus fem och vi kan skjuta minus fem. Det är inga skillnader så. Men färre vill titta på det, det är mindre tv-tid och färre sponsorer. Men samtidigt är det ju svårt för mig att göra någonting åt det förutom att träna på och hoppas att det blir bra i framtiden. 

Är det frustrerande?

– Självklart, men det är ingen nyhet för mig heller. Det är så på många ställen. Det är ju en samhällsfråga och förhoppningsvis är det på väg åt rätt håll och blir lika. Vi har samma jobb och spelar samma sport. Men det känns som att det tas upp och folk bryr sig och engagerar sig. 

Men det är inte bara det rent ekonomiska där det märks att damgolfen inte har den position som herrgolfen har. I vissa läger finns det fortfarande en uppfattning om att kvinnor inte ska spela golf. 

– Jag är ju fortfarande amatör. Jag har ju inte varit ute på tourerna där jag hade kunnat känna av sånt men man har ju fått höra någon gång att golf är en killsport. Men då vet man ju att den personen kanske inte har så bra koll för det är väldigt många damer där ute också.

Stor skillnad mellan USA och Europa

Kvalitén skiljer sig mycket mellan Europatouren och den amerikanska LPGA-touren. De bästa spelarna finns i USA, där det satsas mer och finns mer pengar än i Europa. Och det är till LPGA-touren som Frida Kinhult vill ta sig. 

– De bästa håller ju sig i USA. Europa-touren är inte lika stor. Det gör att den tappar, det kommer inga sponsorer, finns det inga sponsorer droppar spelare, droppar en så droppar två och så vidare. Det är jättetråkigt men det har varit så ett tag. 

Kommer du vilja flytta hem till Europa? 

– Jag kommer att stanna i USA just på grund av den nuvarande dippen i Europa och utbudet helt enkelt. Jag kommer antingen vara i USA som proffs eller som amatör. Hade det varit bättre i Europa hade det kanske varit ett alternativt att komma hem, men just nu tycker jag inte att det är tillräckligt bra för att försöka leva på det. 

Med större framgångar, mer uppmärksamhet och stora beslut framför sig, händer det mycket i 19-åringens liv. Och den press som finns väljer hon att se som någonting positivt. 

– Jag tror att press kommer från att man vill åstadkomma någonting. Hade man inte brytt sig så hade det kanske inte funnits något påslag i press eller nervositet. Jag försöker ta det som något positivt och ta det som det kommer, och leta efter det som är kittlande och ger adrenalin. Det är det man vill utsätta sig för konstigt nog. Det är inte så skönt när man är där men det är där man lär sig mest.