Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svea, 14, springer ultra: ”Tycker att det är kul”

14-åriga Svea: ”Jag började bara för att jag tycker att det är kul”
Foto: Privat
Under loppet Trans Scania.
Foto: Privat

14-åriga Svea Roos är en ung löpartalang. 

Hon gillar att springa långt och i augusti sprang hon för första gången en ultradistans. 

På sex timmar kom hon cirka 45 kilometer med båda sina föräldrar som sällskap.

– Vi hjälpte mest till med att hålla tillbaka henne de första timmarna, men Svea var väldigt motiverad, säger mamma Agneta Roos. 

Henrik och Agneta Roos älskar att springa, och det har de fört vidare till 14-åriga dottern Svea. När deras löparklubb Scania Road Runners i augusti arrangerade en sextimmarstävling i Viadal så noterade den unga löparen för första gången en ultradistans. Det vill säga en distans som sträcker sig över ett maraton. 

Sträckan skrevs till 45,292 kilometer, något som löpartidningen Runner's World uppmärksammat. Under loppets sex timmar fick hon hjälp av sina föräldrar att hålla rätt tempo för att orka hela vägen och resultatet var imponerande. 

– Det var skönt att de hjälpte mig, annars hade jag nog inte klarat det, säger Svea. 

– Vi hjälpte mest till med att hålla tillbaka henne de första timmarna, det är det som är svårast, att inte springa för fort. Men Svea var väldigt motiverad och klarade det den här gången, säger mamma Agneta. 

Mentala utmaningen

Agneta Roos började springa för drygt tio år sedan och kom själv in på ultralöpning 2013. Två år senare startade hon tillsammans med en vän löparklubben Scania Road Runners. Hennes man Henrik idrottade mycket som barn och tog sedan upp löpningen igen för drygt åtta år sedan. Han sprang sedan sitt första ultralopp 2015. 

Vad är det med ultradistanser som lockar?

– Man vill nog klara det som är det svåraste, att kunna klara av det, säger Agneta och Henrik fyller i:

– Det ligger även mycket i den mentala utmaningen. Att springa genom natten och se soluppgången, det är ganska häftigt. 

Svea Roos har sprungit så länge hon kan minnas. Utöver löpningen går hon på friidrott och testar på flera grenar, men det är något som är extra med att vara ute och springa. Sedan årsskiftet har hon hållit i gång med en run streak, det vill säga en oavbruten trend som innebär löpning varje dag, oftast blir det tre kilometer. 

”Klassiska kommentarerna”

Både Henrik och Agneta Roos betonar vikten av att vara försiktig när ungdomar springer långt.

– Man får hålla lite koll så att det är både mentalt och fysiskt hälsosamt så att man inte får några bakslag, säger Henrik. 

De får ofta höra kommentarer för att de låter sin 14-åriga dotter springa så långt, inte sällan kommer det gliringar från äldre släktingar. 

Vad får ni oftast höra? 

– ”Det kan ju inte vara bra”, säger Agneta och Henrik fyller på med exempel: 

– ”De kommer att slita ut knäna”, är bland de klassiska kommentarerna. Det handlar om bra träning, att man stretchar. Det glömmer många. Sen är det även viktigt att styrketräna. 

Men faktum kvarstår att löpning är något som Svea verkligen brinner för. 

– Jag började bara för att jag tycker att det är kul, säger Svea. 

”Roligt att göra inom familjen”

I december ska Svea springa ett 24-timmarslopp tillsammans med mamma Agneta. Då går det ut på att komma så långt som möjligt på en varvsbana inom tidsramen. 

Gemensamma utmaningar är något som förenar familjen, och de ser gärna att fler hittar glädjen i löpning tillsammans med sina barn. 

Och man behöver inte springa några långa distanser. 

– Spring på en nivå där man kan göra det tillsammans och hitta saker som man kan göra tillsammans. Det är så vi alltid gjort. Det första loppet som Svea sprang var ett barnlopp i anslutning till ett lopp som Henrik sprang. Då insåg vi att det inte fanns något stopp hos henne. Det handlar om vad man tycker är roligt, och Svea tycker att du är kul att springa lopp, och att vinna och sånt. Det tycker inte alla och då får man hitta andra sätt. 

– Vi tycker att här är roligt att göra inom familjen, avslutar Agneta. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.