Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Om någon kan bli bäst i världen så är det hon”

Första skidskytteträningen för Piteå Skidskytteklubb
Foto: PRIVAT/PRIVAT
Viktoria Öberg har stöttat sina döttrar i deras skidskyttekarriär
Foto: PRIVAT/ PRIVAT
Hanna Öberg med föräldrarna på Idrottsgalan 2019.
OS i Pyeonghchang 2018.
Foto: SVEN LINDWALL

Viktoria Öberg har de senaste åren sett dottern Hanna kamma hem medaljer.
Och förra året var det lillasyster Elviras tur att debutera i världseliten. 

– Hon har alla förutsättningar att kunna bli precis lika bra som Hanna, om inte bättre. 

Det finns familjer som lagt grunden för sina barns idrottsliga karriär – och sen finns det de som lagt grunden och dessutom fortsatt bygga och hamra vidare. 

Någonstans där passar familjen Öberg in, med Mamma Viktoria i spetsen. 

För det är på skjutvallen hemma i Piteå Skidskytteklubb, föreningen som familjen själva var med och startade och byggde upp, som systrarna Öberg byggt upp sina färdigheter som tagit de in i landslaget. 

Hanna Öberg har de senaste åren kammat hem medaljer i såväl VM och OS samt få ta emot Jerringpriset. I år VM-debuterade lillasyster Elvira som spås bli nästa stjärna. 

Men så har det inte alltid sett ut. 

– Elvira var jätteduktig när hon var liten, då vann hon alla tävlingar. Sen fick hon en tyngre period då allt gick jättetungt. Jag försökte peppa henne men när det inte går så bra har man inte samma lyckokänsla i kroppen om man är en tävlingsmänniska, säger Viktoria Öberg. 

”Elvira hade varit väldigt mycket sjuk” 

Viktoria Öberg berättar om yngsta dotterns tunga period. 

– Hon hade varit väldigt mycket sjuk och hade problem med luftrören. Hon fick lugninflammation och båda två har alltid haft dåliga järnvärden. 

Elvira och Hanna Öberg.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Det hela vände när Elvira Öberg efter mycket om och men började på skidgymnasiet i Sollefteå och hon fick hjälp. Men det krävdes mycket övertalan. 

– Funkar det inte så är det samma väg hem igen, ja sa ”gör det så att du inte ångrar dig”, säger Viktoria Öberg. 

Sakta med säkert var yngste Öberg på topp igen, men att de skulle stå med två döttrar i världseliten i skidskytte har de fortfarande svårt att förstå.

”Om någon ska kunna bli bäst så är det hon” 

Viktoria Öberg berättar att hennes flickor alltid åkt skidor, i stort sett sedan de kunde gå. Pappa Tomas som varit deras tränare sedan starten började själv med skidskytte efter att han gjort värnplikten och har under deras uppväxt jobbat som officer. 

Ett jobb som gjort att han varit borta mycket. Då är det Viktoria som varit familjens allt i allo och fram till att tjejerna började gymnasiet så jobbade hon inte heltid. 

I stället har hon vallat skidor, åkt på tävlingar, fixat mat och roddat – med stolthet. 

– Vi har bara våra barn till låns och så länge jag får vara delaktig i deras liv är jag otroligt glad och tacksam över det. Jag har alltid sagt det att den dagen de slutar med idrott ska det inte bero på mig, att inte jag funnits där och skjutsat dem eller stöttat dem där de vill ha stöttning. De ska känna att jag tycker att det är kul och att jag tycker att det är helt okej att göra det här. Jag har verkligen älskat det. 

Viktoria Öberg berättar att systrarna alltid varit målmedvetna och lämnade den naturvetenskapliga linjen med högsta betyg. Och vad gäller Hanna har hon alltid vetat en sak: 

– Jag har egentligen sagt hela tiden att om det är någon som ska kunna bli bäst i världen så är det hon. Hon är väldigt speciell och väldigt noggrann. Hon har alltid stått för vad hon tycker och tänker och gått sin egen väg. 

Elvira kramar om Hanna under VM i Antholz 2020.

Gläds åt att de har varandra

Nu gläds hon över att för en gångs skulle få se sina döttrar på samma plats efter alla år de varit ifrån varandra på gymnasium och tävlingar. 

– I dag kan jag se att de verkligen glädjas åt varandra och hjälpa varandra när det går tungt. Det syntes framför allt på VM. Det gjorde mig så rörd långt ned i hjärtat.

Många spånar om Elvira Öbergs framtid – och vem är då bättre att fråga än hennes mamma.

– Hon har tagit väldigt stora kliv och att hon skulle vara så bra som hon var i vinter var väldigt förvånande. Hon har alla förutsättningar att kunna bli precis lika bra som Hanna om inte bättre. Ännu har hon inte träffprocenten och skyttehastigheten som Hanna har men hon har samma skalle, avslutar Viktoria Öberg.  

DET HÄR ÄR SYSTRARNA ÖBERG:

Hanna Öberg

Född: 2 november 1995 

Främsta meriter: Guld på 15 km och silver i stafetten vid OS i Pyeongchang 2018, tre medaljer varav ett individuellt guld på 15 km vid VM i Östersund 2019, VM-brons på 12,5 km 2020 Antholz. Även tilldelats Jerringpriset 2018. 


Elvira Öberg

Född: 26 februari 1999 

Främsta meriter: Tre guldmedaljer vid junior-VM i Ötepää 2018. Togs med i skidskyttelandslaget säsongen 2018/2019 och gjorde VM-debut som senior 14 februari 2020. Utsedd till årets nykomling av Internationella skidskytteförbundet (liksom Hanna tidigare utsetts till). 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.