Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sundhage: ”Gått från fördomar till respekt”

Torslanda IK är en av föreningarna som sponsras.
Foto: Stefan Geijer / Eventfoto Göteborg
Pia Sundhage är förbundskapten för Brasiliens damlandslag i fotboll.
Foto: MAURÍCIO RUMMENS / ZUMA PRESS/IBL

Pia Sundhage ställer sig bakom det nya initiativ som dragits i gång för att stötta och utveckla fotbollen i Sverige på damsidan.

 Det är banken Northmill som ser till att hjälpa ett 30-tal föreningar. 

– Förr i tiden exkluderare man tjejer, jag fick inte spela då, säger Sundhage.

I mars i år skrev SportExpressen Föreningsliv om det då påbörjade jämställdhetsprojekt som går ut på att ett 30-tal klubbar med damverksamhet får ekonomisk stöttning. 

– I det långa loppet hoppas vi att det ska kunna växa och skapa ett ”community” där vi kan samverka mellan föreningarna, företagslivet och lyfta damfotbollen över tid. Det tycker vi är otroligt spännande, förklarade Simon Nilsson, kommersiell chef på Northmill Bank då.

De 30 föreningarna som ingår i projektet spelar i division 1 till division 5. Avtalet för föreningarna är individuella, men pengar öronmärks för att kunna satsa och bygga vidare på flick- och damverksamhet. 

Banken har vänt sig till två kända damfotbollsprofiler som kommit med synpunkter och tankar om Power of We som projektet kallas: Häckens landslagsmålvakt Jennifer Falk och Pia Sundhage, förbundskapten för det brasilianska damlandslaget.

Sundhage: ”Bra för samhället”

– Den här typen av saker är bra för samhället i stort också. Det handlar om jämställdhet eller ännu hellre rättigheter. Nu blev jag ju en flicka, men om jag varit en pojke hade det nog varit annorlunda. Den skillnaden är fortfarande stor, men inte lika stor som tidigare, menar Sundhage.

Känns det sorgligt att det är 2021 och att dam- och herrfotboll fortfarande är ojämnställda?

– Det har varit en lång sträcka som gått från ett antal fördomar till att man ryckte på axlarna och sedan accepterade och respekterade damfotbollen. Men ofta finns det ingen action bakom de orden. Det handlar om att göra saker och ting tillsammans för nästa generation och för den som kommer efter den.

Ett steg tillbaka i utvecklingen

Sundhage menar alltså att det går framåt, men att som hon hamna i ett land i Sydamerika gör att hon flyttats tillbaka ganska många år. Brasilien ligger långt efter till exempel Europa i frågor som rör damfotbollen. 

– Man ramlar tillbaka. Men jag hoppas att man både här, och där hemma, kan se mig som en förebild. Det är ju loket som drar, det är så viktigt för den sista vagnen. Här kan jag än en gång göra skillnad.

Det är Sundhages tredje år i Brasilien. 

– Bara en sån sak som att de anställde mig som är utländsk och kvinna var ett stort steg. Den stora båten ska vända, men det tar tid. Jag var med om det i Sverige också – det tog massor av tid.

Om vi vänder tillbaka till Sverige – hur viktiga är alla de personer ute i landet som ställer upp för sina föreningar utan anspråk på ersättning?

– Det är en otroligt viktig grund att bygga en genuin känsla för att flickor, och pojkar med för den delen, ska få leka med en boll. För i tiden exkluderare man tjejer, jag fick till exempel inte spela då.

– När damfotbollen exploderade och fick Fotbollsförbundet att reagera var det klubbarna som låg bakom. För flickor som vill sparka till en boll är det klart att deras klubbar är viktiga. Breddfotbollen är oerhört betydelsefull. Det är så få som når allsvenskan. Och ännu färre som tar sig till landslaget.

Sedan avslutar hon med ett typiskt Sundhage-citat:

– Tegelstenar ska se olika ut när du bygger. Annars får du samma gamla fula hus.

Hennes kontrakt med det brasilianska fotbollförbundet sträcker sig över OS i Paris 2024.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.