Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Succéföreningen blev en av Sveriges största

Samir Gadré var med och startade upp Stampede 2012. I dag är föreningen en av Sveriges största inom parkour. Foto: Privat / Samir Gadré
Föreningen håller till i en industrilokal i Kortedala i Göteborg. Foto: Expressen
I dag har Stampede ca 350 aktiva i föreningen. Foto: Expressen
Allt började med några uppvisningar utomhus. I dag håller de till i sin egen lokal i Kortedala. Foto: expressen

Det började med några uppvisningar utomhus.

Sedan grundades Stampede – vad som i dag är en av Sveriges största föreningar inom parkour.

Men Samir Gadré, 28, har fortfarande visioner om något större – det genom projektet ”Framtidens mötesplats”

– Vi vill kunna sprida vår kunskap vidare till föreningar och kommuner för att de ska få större förståelse, säger han.

För nio år sedan var det ett gäng ungdomar som träffades och tränade utomhus.

De hade små resurser, men ett stort engagemang för sin sport.

Parkour var vid det här laget en ganska oetablerad sport i Sverige, och Samir Gadré och hans vänner ville sätta det på kartan.

– Vår vision när vi startade upp föreningen var att etablera sporten. Vi ville få igenkänning och hitta ett ställe att träna på. Det började med några uppvisningar utomhus och sedan ledde det ena till det andra. Vi fick snabbt många medlemmar och bara ett halvår efter att vi startade föreningen hade vi både en inomhuslokal och en utomhusträningspark. Det gick väldigt fort men vi hade stort engagemang.

Idag har Stampede cirka 350 aktiva i föreningen, och många som brinner för sin idrott. Tillsammans med GBGMMA och fyrkant jobbar de med att hjälpa föreningar att skapa mötesplatser för sina egnas och andras aktiviteter. För att få fler föreningar att samarbeta och dela kunskap.

”Ska känna att de har en plats i samhället”

– Jag tror att parkouren är en viktig del av våra aktivas liv. Det här är en plats att utrycka sig och bli hörd. Vi vill jobba mot utanförskap. Folk som har det svårare hemma ska känna att de har en plats i samhället och en plats att kunna skapa och uttrycka sitt intresse.

Sedan ett antal månader tillbaka håller Stampede till i en industrilokal i Kortedala i Göteborg.

– Den här lokalen har gett oss möjligheten att utveckla vår sport. Vi har gått från en gammal lokal som har varit 13 gånger 13 meter till en lokal på 630 kvadratmeter plus andra verksamheter runtom kring. Vilket leder till att våra medlemmar kan se hur andra föreningar fungerar och få ett utbyte, säger Samir Gadré.

Nu vill Samir Gadré sprida vidare kunskapen som finns i Stampede till andra föreningar. Foto: Expressen

”Gillar att se något växa från ingenstans”

Vad ger den här föreningen dig personligen?

– Jag gillar att utmana mig själv och hitta på nya projekt. Jag gillar att se något växa upp från ingenstans och sen kunna leva sitt eget liv efteråt. Och även se andra få självförtroende över att kunna utveckla saker och driva saker framåt. 

Ett ledord för Samirs projekt är inkludering. Något som han själv vill tillämpa i sitt ledarskap.

– En bra ledare för mig är en person som jobbar med inkludering där man kan koppla in fler personer inom samma projekt. Utvecklar jag något själv så blir det min vision. Tar jag in en till så blir det vår vision. Får vi in ännu fler så blir det våra visioner. Tillsammans kan vi då utveckla och bygga något som en ensam person inte hade klarat av.

Vad gäller framtiden så har Samir Gadré större visioner än att bara se sin förening växa.

Vill lära ut till andra föreningar

Han vill också kunna förmedla kunskaperna han tagit med sig längs vägen, för att kommuner, föreningar och andra verksamheter ska få större förståelse i processen.

– Vi tror att det framtida sättet att jobba på är att skapa sin egen mötesplats. Samarbete kommer att vara det viktigaste inom det ideella, så vi vill gärna sprida vidare de här kunskaperna till föreningar och kommuner att man inte behöver jobba självständigt utan man ska kunna jobba tillsammans och släppa på ansvarsområden. Budgetar som spenderas på olika projekt ska spridas med större kunskap och större mångfald, så att man får mer avkastning för pengarna. Ju fler aktiviteter man har på en yta ju mindre kommer det kosta att ha aktiviteten på den ytan. 

Rösta på din favorit i kategorin ”Inkludering” till Årets Eldsjälsgala på aretseldsjal.se