Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Succé när Sverige åkte hem med tre VM-medaljer

Sverige tog hem hela tre VM-medaljer i mästerskapet
Foto: PRIVAT
Alla svenska spelare vann minst en match.
Foto: PRIVAT

Parkinson-VM i bordtennis avgjordes i New York.

Då åkte Sverige hem med tre medaljer.

– Fantastiskt. Många av våra spelare hade inte tävlat så mycket tidigare, säger Pelle Hägglund, den svenske coachen från Spårvägen.

20 länder och över 80 spelare reste till USA och New York för bordtennis-VM för Parkinson sjuka som avgjordes för första gången.

Det blev svensk succé.

Maria Wäneskog och Angela Hagman tog brons i damdubbel och Marita Juhlin från Luleå vann brons i dubbel i par med en spelare från USA.

– Spelare var indelade i tre olika klasser efter att det gjorts en neurologisk bedömning. Det fungerade bra. Det blev jämna och sevärda matcher, säger Pelle Hägglund. Alla våra svenska spelare vann minst en match. Det visade att vi har en bra bredd på vår verksamhet. 

En bra sport för Parkinsonsjuka

I huvudklassen gick två svenskar till kvartsfinal.

– Erik Åstrand hade aldrig tävlat tidigare och gick ändå till kvartsfinal. Han fick stryk i en jämn match av blivande VM-tvåan, en kille från Portugal, säger Pelle Hägglund. Även Göteborgs Stefan Kling gick till kvarten efter bra spel.

Bordtennis har visat sig vara en bra sport för de som drabbas av Parkinson.

– Balans, koordination och rörelseförmågan har blivit bättre på de spelare jag tränat under det senaste året. Det är fantastiskt. Det här är också ett bra sätt att träffas, spela bordtennis några timmar i veckan och ha roligt, säger Pelle Hägglund.

Spårvägen har över 20 spelare som tränar ett par gånger i veckan.
Nu kommer även klubben att arrangera SM i slutet av februari.

LÄS MER: Här kan Parkinsonsjuka spela pingis: ”Fantastiskt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.