Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storslam för Thor: ”Helt fantastiskt”

Thor Guttormsen tog storslam vid Eldsjälsgalan, här intervjuas han av Clara Henry.
Foto: Skärmdump Folkspel
Thor Guttormsen tog storslam vid Eldsjälsgalan.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Thor Guttormsen tog storslam vid Eldsjälsgalan. 

62-åringen från Göteborg vann kategorin ledare och blev sedan årets eldsjäl. 

– För många av våra lirare så har det gett ett liv som många andra, en plats i samhället, säger grundaren av idrottsföreningen Grunden Bois.  

Thor Guttormsen, 62, från Göteborg grundade Grunden Bois redan 1992, en idrottsförening för alla som har en intellektuell funktionsnedsättning. För två år sedan fick de föreningen ta emot Zlatan Ibrahimovic stipendium ”Number 10”. Under måndagens galakväll på Vasateatern var det dock grundaren själv som prisades. 

Först vann han i kategorin ledare – men det var inte slut där. 

Han blev även årets eldsjäl. 

”De får ju ett liv på köpet”

För Thor handlar Grunden Bois om mer än bara idrott. Det handlar om att lirarna, som medlemmarna kallas, ett gott liv och en plats i samhället.

– Tjejerna och killarna här som är med och spelar fotboll och innebandy, de får ju ett liv på köpet. Det är klart att de tränar och får spela matcher för att göra mål för och få tre poäng. Men det som de kanske inte är medvetna om är att de växer som människor och får ett gott liv på köpet. 

Det är kanske inte ens just matchvinsterna som betyder mest, utan faktiskt de andra förtjänsterna som föreningslivet bidrar med. 

– Det är de vinsterna, sidovinsterna är mycket mycket större än att vinna en match. För många av våra lirare så har det gett ett liv som många andra, en plats i samhället. Med så enkla medel som idrott och föreningsliv. Det är helt fantastiskt. Den resan är roligt att vara med och se, hur de växer som individer och tillsammans. 

Samtliga finalister ledare

Danny Hallmen, 35, Vreta kloster

”Danny Hallmén är inte bara förbundskapten i kanot. Han är dessutom en ovanlig innovatör som hela tiden söker nya vägar och utmaningar i sitt ledarskap”.

Thor Guttormsen, 62, Göteborg 

”Han grundade Grunden Bois, en idrottsförening för alla som har en intellektuell funktionsnedsättning och är än i dag klubbens hjärta och nav”.

Filippa Bocangel, 33, Nacka 

”Hon är en drivande kraft i Sveriges första frame fotbollslag. Hon är en av grundarna i organisationen Sluta Stirra. Filippa Bocangel brinner för att alla ska känna sig sedda och delaktiga”.

Emma Augustsson, 30, Lund 

”Barnen och familjerna älskar henne, och det är kanske inte så märkligt med tanke på den avlastning och den guldkant på tillvaron som hon sätter som volontär på Lunds universitetssjukhus”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.