Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor brist på domare i distrikten: ”Utsatta”

Anna Nyström, Fotbollförbundet.Foto: BILDBYRÅN

Det råder domarbrist i tre av Sveriges största sporter. 

Enligt en granskning SportExpressen har gjort är 75 procent av distrikten i fotboll, ishockey och handboll i behov av fler domare. 

Samtidigt vittnar unga domare om omskakande incidenter som lett till att de slutat eller funderat på att sluta. 

– Har man individer som blir avskräckta efter en säsong är det en ganska lång väg att vandra, säger Joel Hansson, domaransvarig på Ishockeyförbundet. 

För att få svensk idrott att gå runt och ta sig framåt krävs det att unga väljer att ta steget från att vara spelare till att bli domare. Men inom fotbollen, ishockeyn och handbollen är det långt ifrån självklart att behoven täcks. SportExpressen har pratat med riksförbunden som säger att det finns svårigheter med att locka unga till jobbet, samtidigt har de gett nästan allt ansvar till föreningarna och distrikten. 

I en enkät utskickad till domaransvariga i samtliga distrikt i alla tre sporter svarar 75% av de svarande att de anser att de inte har tillräckligt med domare. 70% anser att de har problem med att domare utsätts för kränkningar eller hot av ledare, spelare eller publik. Och samtliga svarande säger att de ger stöd till utsatta individer, bland annat genom samtal. 

Inte heller förbundsansvariga anser att domarsituationen är optimal. Tillgången skiljer sig mellan distrikten, men överlag anser samtliga att det skulle behövas fler domare som dessutom stannar kvar längre.

Domarsituationen enligt förbunden

Har ni tillräckligt med domare? 

 

Ralf Lundberg, Handbollsförbundet:

– Nej det vill jag inte påstå att det gör. vi är långt ifrån nöjda och de som dömer får ligga i ganska hårt. Det är lite knapert på vissa håll. Att vara domare är per automatik att vara utsatt. Man ska ta snabba beslut och får igen förståelse för felaktiga domslut, domare är väldig mycket i fokus. Men pallar man uppstarten är det en bra del i inskolningen till vuxenvärlden, säger handbollen.

 

Joel Hansson, Ishockeyförbundet: 

– Domare slutar tidigt, innan förbundsnivå. Vi måste öka livslängden och få fler domare att stanna. Vi har lite för många utbildade domare men många slutar. De måste få kontinuerligt med matcher och inte bli avskräckta. Vi måste göra det bästa med dem så att så många som möjligt fortsätter. Det vi ser är att flaskhalsen är förbundsnivå. Det kanske tar kanske åtta år att komma dit, och har man individer som blir avskräckta efter en säsong är det en ganska lång väg att vandra. Folk som slutar tidigt ökar. Det är också många matcher spelas på helger och det är också en problematik.

 

Anna Nyström, Fotbollsförbundet:

– Jag tror att det ser rätt bra ut utan att veta exakt. Men jag vet att många distrikt i slutet av säsongen skär ner på domare. Då blir det mycket lördag -söndag , lördag -söndag.  Det ser olika ut i olika distrikt men det finns inget överflöd av domare, säger fotbollen.

En avskräckande miljö och tidsåtgång är de anledningarna som nämns som problemen bakom domarbristen. Samtliga förbund tar fram utbildningsmaterial som distrikten och föreningarna kan använda sig av. I handbollen skickar förbundet en utbildningsinstruktör eller utbildar personer i föreningarna. Även ishockeyförbundet skickar ut instruktörer.

Men trots det verkar tydliga riktlinjer kring hur man ska hantera extra utsatta situationer att saknas både i fotbollen och i ishockeyn. Det finns riktlinjer för hur man sköter dialoger men inte hur man konkret hanterar incidenter.

Förbunden har inte heller satt upp några regler gällande lön eller åldersgränser. Ishockeyförbundet och handbollsförbundet rekommenderar 15 år på distriktsnivå men det är upp till föreningarna och distrikten att avgöra vilka individer som passar.

Någonting som samtliga förbund är överens om är att det är avgörande för idrotterna att unga personer börjar döma. Men också att de stannar kvar längre och klarar av den första perioden som kan vara tuff.  

Så hanterar förbunden frågan

Finns det någon del i utbildningsmaterialet om hur domare ska hantera incidenter? 

 

Ralf Lundberg, Handbollsförbundet:

– Det kommer upp per automatik. Vi har inte ett nedpräntat på föreningsnivå men på distrikt tas det upp hur man hanterar ledare som beter sig osportsligt. vi försöker ha matchvärdar på ungdomamatcherna ute i hallarna.  De har en speciell utbildning och kan ta tag i det problemet innan domarn behöver. Inte lätt att vara 15 och komma fram till någon som har 220 i puls och ska vinna i alla lägen. Då har vi matchvärdar som stöttar domarna, säger handbollen

 

Joel Hansson, Ishockeyförbundet:

– Just nu har vi inte hunnit lägga in något specifikt om det. Vi har en del om kommunikation men på den raka frågan har vi inget mot en sån situation. Mycket kretsar ju kring hur man bemöter andra men vi vill sikta in oss på att ge dem de verktygen också.

 

Anna Nyström, Fotbollsförbundet:

– Vi har tagit fram materialet genom sisu. Det ligger rätt många filmer där. Något avsnitt handlar vikten av att det ska finnas en person som tar hand om domarna när man kommer till matchen. Men det ser säkert väldigt olika ut från klubb till klubb, säger fotbollen.

 

Hur viktigt är det att unga väljer att börja döma?

 

Ralf Lundberg, Handbollsförbundet:

– Jätteviktigt. Det är vår största och nästan enda rekryteringskälla. Ungdomar som spelar själva. Man kör parvis (stor plan). Att få ungdomar att intressera sig är jätteviktigt, säger handbollen.

 

Joel Hansson, Ishockeyförbundet:

– Det är livsviktigt. Utan domare kan ingen spela matchen och då har vi en verksamhet där man bara gå och tränar och det tror jag ingen är intresserad av. Jag tror tävlingsmomentet är jätteviktigt för barn och ungdomar. Närman tränar Harman något att sikta på och jobba mot. Utan det tappar vi en del av varför man håller på med hockey, säger hockeyn.

 

Anna Nyström, Fotbollsförbundet:

– Vi är jätteberoende av domare. vi är lite i ett generationsskifte om man ser till elitnivå. vill man gå hela vägen gäller det att döma tidigt. vi är väldigt måna om att hitta talangerna och här har distrikten en stor roll i att hitta dem. Generellt är det ganska många som slutar efter första året. Kan bero på olika faktorer. Det kan vara allt ifrån att de blivit bortskrämda Till att de inte har tid, eller flyttar till annan ort och inte tar med dömningen, säger fotbollen

*30 procent av de tillfrågade svarade på enkäten.

LÄS MER: Pressas att välja bort skolan – för att tävla