Stockholm inför nolltaxa för ungdomsidrott hela 2021

Karin Ernlund (C) är idrottsborgarråd i Stockholms stad.
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samtliga idrottsföreningar ska kompenseras för anläggningskostnader.
Foto: ERIK SIMANDER

Stockholms stad inför nolltaxa för alla idrotter på alla anläggningar för hela 2021. 

Det nya stödet uppskattas hamna på fem till åtta miljoner kronor och innefattar barn och unga födda 2001 och senare. 

– Det är viktigt nu att hitta alla sätt för att göra det så enkelt som möjligt för alla barn, ungdomar och för föreningslivet att kunna fortsätta med idrotten, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

Flera idrotters säsonger har till stora delar ställts in på grund av rådande pandemi. I Stockholms stad gäller vanligtvis nolltaxa för idrottsanläggningar för barn och ungdomar födda 2001 och senare under respektive idrotters säsonger. Efter det införs en avgift. 

Men under tisdagskvällen kommer idrottsnämnden att besluta om nolltaxa för hela året efter att ett förslag lämnats in av den blågröna majoriteten. Uppskattningsvis handlar det om fem till åtta miljoner kronor i kompensation.

– Under år 2020 hade vi en liknande situation. Då hanterade vi den med extra föreningsstöd vart eftersom och vi lappade och lagade och kompenserade olika idrotter. Men eftersom vi nu ser att smittspridningen återigen ökar, vi är inne i en tredje våg, vi vet inte hur lång tid restriktionerna kommer att gälla eller hur 2021 kommer bli så väljer vi att fatta det här beslutet. Det för att det ska finnas en långsiktighet och förutsägbarhet inom idrotten, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C). 

Finns en risk att barn och unga slutar idrotta 

Karin Ernlund säger att beslutet är viktigt för att se till att barn och ungdomar fortsätter att träna så mycket och så länge som möjligt. Föreningarna behöver bli kompenserade för tiden då anläggningarna varit stängda men man behöver också hitta sätt för föreningarna att överleva ekonomiskt. 

– Jag är orolig för att det finns en risk att barn och ungdomar slutar med sin träning eftersom man inte kunnat träna under vissa perioder och att det finns en risk att man då inte kommer tillbaka. Därför är det viktigt nu att hitta alla sätt för att göra det så enkelt som möjligt för alla barn, ungdomar och föreningslivet att kunna fortsätta med idrotten. 

Expressen har tidigare skrivit om ett missnöje bland föreningar över att man ska behöva betala för att förlänga sina säsonger trots att stora delar av de ordinarie säsongerna blivit inställda. Bland annat har ishockeyn drabbats hårt vars nolltaxa vanligtvis försvinner i slutet av mars. 

– Jag är i ständig dialog med olika idrottsföreningar. Under förra veckan var jag i kontakt med flera hockeyföreningar för jag ville att de skulle beskriva den situation de befinner sig i och hur deras verksamhet har påverkats av pandemin. Men också höra mig för hur intresset ser ut för att förlänga säsongen ytterligare. Då har jag förstått att det finns ett stort intresse av att fortsätta träna långt in på våren. Det ligger också så klart som en grund för det här beslutet. 

”Föreningarna ska känna sig trygga”

Föreningarna kommer fortsatt behöva betala in avgiften men kommer senare bli återbetalda. När pengarna kommer kunna börja betalas ut kan inte Karin Ernlund svara på då den administrativa delen hanteras på idrottsförvaltningen. 

– Föreningarna ska känna sig trygga i att det är nolltaxa som gäller. Vi har valt konstruktionen att man fortfarande får betala och blir kompenserad. Vi hade kunnat välja ett annat sätt genom att i kommunfullmäktige helt enkelt avskaffa det helt. Men det hade tagit mycket längre tid och det beslutet hade inte kunnat träda i kraft innan i sommaren. Därför valde vi det här för det kommer gå mycket snabbare och smidigare. 

Finns det en risk för att det finns föreningar som inte kan ligga ute med pengar?

– Om det är så att det finns föreningar som har stora likviditetsproblem och inte har möjlighet att ligga ute med pengar får de ha en dialog med idrottsförvaltningen. Då får man hitta ett sätt att hantera det. Vi jobbade ju aktivt med det under hela förra året också. Eftersom pandemin både slagit mot föreningarnas ekonomi och möjligheten att utöva idrotten har idrottsförvaltningen varit väldigt flexibla och föreningar har fått möjligheten att skjuta upp betalningar och såna saker. Det kommer vi fortsätta att lösa. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.