Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholm drar i gång seriespelet nästa helg

Årsta IPFoto: KENTA JÖNSSON / KENTA JÖNSSON FOTOGRAF KENTA JÖNSSON

Den 17:e april drar fotbollsserierna i gång i Stockholm.

Det meddelade Stockholms fotbollförbund på onsdagen.

Efter flera olika besked, och trots rädsla för både smittspridning och matchfixningsförsök, är tanken att matcher ska börja redan nästa helg.

– Efter samtal med Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm är vår bedömning att det tydligt framgår att vår fotbollsverksamhet inte bidrar till smittspridningen annat än möjligen marginellt, skriver man på sin hemsida.

Nästan hela världens idrottsevenemang har pausats eller skjutits upp under den pågående coronapandemin – men snart kommer Stockholm att bli en av få platser där det spelas fotbollsmatcher enligt spelschema.

I förra veckan beslutade distriktsförbundet, STFF, att först skjuta upp seriestarten med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men återkallade sedan beslutet för att undersöka hur rekommendationerna ska tolkas. Svenska fotbollförbundet har från centralt håll uppmanat sina distrikt att skjuta på seriestarterna till sommaren.

I centrum för förvirringen har Folkhälsomyndighetens rekommendation om att ”undvika närkontakt” stått. I Svenska fotbollförbundets riktlinjer för svensk fotboll uppmanas arrangörer av träningar att ”minska moment med närkontakt” och i stället ”göra andra övningar istället”. Många har därmed påtalat att fotboll är en kontaktsport där spelarna ofta tacklas och markerar varandra nära.

Men i dag kom besked om att överläggningen inom STFF är färdig: Det blir spel med start den 17:e april.

”Bidrar möjligen marginellt till smittspridningen”

Detta innebär att S:t Erikscupen, veteranserierna, en rad andra ungdomsserier, damernas division 3-5 och herrarnas division 4-7 ska spela sina serier efter spelschema från och med nästa helg.

”I dessa ovissa tider när Covid-19 påverkar hela vårt samhälle, krävs det väl underbyggda beslut vilket Stockholms Fotbollförbund alltid strävar efter. För att få svar på centrala frågeställningar, har vi haft direktkontakt med experter och ansvariga hos Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm för att djupare förstå hur vår verksamhet, både träning och match, kan påverka smittspridning och då om möjligt på ett osunt sätt. Efter samtal med dessa är vår bedömning att det tydligt framgår att vår fotbollsverksamhet inte bidrar till smittspridningen annat än möjligen marginellt. Det har också framgått att det inte är någon skillnad på tränings- och tävlingsmatcher samt att den närkontakt som fotboll innebär är klart hanterbar. Det är dock givetvis viktigt att ingen spelar med symptom”, skriver förbundet på sin hemsida och fortsätter:

”Med dessa förtydligande från expertis och ansvariga som grund samt i bra dialog med SvFF och deras riktlinjer har StFF stöd för detta väl underbyggda lokala beslut, att tävlingsverksamheten inleds den 17 april.”

”Det goda måste segra”

Medan fotbollen stått stilla i resten av världen har svenska lag på lägre nivåer fortsatt att spela träningsmatcher mot varandra. Detta har föranlett stora pengar på matcher mellan amatörklubbar. SportExpressen har bland annat berättat om mötet mellan Byttorps IF och Södra Vings IF i Borås som omsatte runt 37 miljoner kronor på över 100 olika bettingsajter, enligt Svenska spels beräkningar.

Utvecklingen har även oroat polisen, som tvingats stoppa flera träningsmatcher och i förra veckan öppnade en ny utredning om matchfixning.

– Vi gör en bedömning just nu att risken för matchfixning har ökat. Vi ser kriminella nätverk som riktar sig mot Sverige. Vi ser även att kriminella nätverk i Sverige blir mer aktiva och har uppfattat situationen. Det är en effekt av läget med coronaviruset. Enbart Sverige och ytterligare något land har matcher som läggs ut på internet och plockas upp av spelbolagen, sa Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad organiserad brottslighet.

I och med att seriespelet nu börjar i Stockholm kommer många matcher – som även tidigare år erbjudits på spelbolagens kuponger, men då i ett myller av andra valbara matcher – att finnas tillgängliga för betting.

I förra veckan medgav Lars Ekholmer, ordförande i STFF, att svenska amatörklubbars utsatta läge var en oroväckande aspekt, men menade samtidigt att det inte var skäl nog att skjuta på seriespelet tills dess att svenska klubbar inte stod lika ensamma på bettingkupongerna.

– Så långt vill jag inte tro att det går. De goda måste segra. Att ställa in för att några vill förstöra känns fel. Det blir väldigt många fler drabbade. Det tycker jag känns orimligt, även om frågan måste ställas, sade han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.