Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag tänker dagligen på dagen då mina föräldrar inte finns”

Kosovare Asllani. Foto: STJÄRNMÖTET
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Hennes släktingar upplevde krigets fasor i Kosovo, och själv har hon sett terrorns konsekvenser på nära håll i både Paris och Manchester. 

Döden är ingen främling för landslagsstjärnan Kosovare Asllani.  

– Jag tänker dagligen på den dagen på mina föräldrar inte finns… man vill inte ångra någonting, säger Asllani i intervjuserien Stjärnmötet. 

 

Se hela Stjärnmötet i tv-spelaren.

Kosovare Asllani har etablerat sig som en av svensk fotbolls allra mest frispråkiga röster. På sensommaren 2014, när dåvarande förbundskaptenen Pia Sundhage bänkade henne i VM-kvalmatchen mot Polen, gick Asllani ut i pressen och antydde att landslaget var stöpt efter en mall som hon inte passade in i. 

– Hade jag hetat något annat, skrattat, dansat och gjort till mig, så kanske jag hade fått spela från start, sa Asllani då.

Asllani om Balkankrigen

I intervjuserien Stjärnmötet berättar Asllani om hur hennes kosovoalbanska rötter gett henne en särställning i Blågult. Hon har tidigare medgett att hon känner ett stort ansvar som rasifierad idrottare. 

– Jag var den första i landslaget med invandrarbakgrund. Jag vet att väldigt många ser upp till mig. Både föräldrar och barn kommer till mig och säger: ”Jag får idrotta bara för att du får göra det”. Jag försöker förändra så mycket som möjligt med min karriär och genom att stå upp för det jag tror på, säger hon. 

Asllanis föräldrar är födda och uppvuxna i Kosovo. De kom till Sverige på 1980-talet, och fick uppleva oroligheterna på Balkan via tv-sändningarna. 

– De minnen jag har är att det var väldigt oroligt. Föräldrar som varit väldigt oroliga. De kunde inte få tag i familjen hemma i Kosovo. De visste inte om de levde eller inte fanns, säger Asllani. 

”Tid är det viktigaste”

Asllani växte upp i Vimmerby och slapp oroligheterna i Kosovo. Men som vuxen har hennes fotbollskarriär fört henne till städer som Paris och Manchester – städer som skakades om av terrordåd samtidigt som Asllani levde och verkade där.

Det gav 29-åringen insikter om livets skörhet. 

– Ens tid är begränsad. För mig har det varit otroligt viktigt att ha kvalitetstid med familjen, säger hon. 

– Jag kände att tid är det viktigaste man kan ge någon. Jag tänker dagligen på den dagen på mina föräldrar inte finns… man vill inte ångra någonting.

Har pratat om sin dödsångest

Det var delvis på grund av sin starka dödsångest som Asllani valde att flytta hem till Sverige och börja spela i Linköping. 

– Det grundade sig i att jag har insett att vi inte har all tid i världen. Vi har faktiskt bara ett liv, och det här kanske låter löjligt, men jag har väldig dödsångest. Tanken på att man inte alltid kommer att finnas är oerhört skrämmande för mig, sa Asllani i en längre intervju med SportExpressen i fjol.