Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Är väldigt otäckt – nån ska skjuta mig”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sebastian Samuelsson i Stjärnmötet: ”Jag har svårt att inte säga vad jag tycker” Foto: STJÄRNMÖTET
Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN

Sebastian Samuelsson gör sig redo för hemma-VM. 

Under uppladdningen har svensken inte gjort någon hemlighet av vad han tycker om rysk antidopingverksamhet – och det får ibland obehagliga konsekvenser. 

– Man har fått ett mejl om att någon ska komma och skjuta mig, säger Samuelsson i ”Stjärnmötet”.

Svenske skidskytten Sebastian Samuelsson, som tog både guld och silver i OS i Pyeongchang, har varit en av rysk idrotts mest profilerade kritiker de senaste åren.

Under förra säsongen avstod svensken från att tävla när världscupavslutningen gick i Ryssland, eftersom han menar att landets antidopingsystem är bristfälligt. 

Den senaste tiden har Samuelssons kritik varit riktad åt den internationella antidopingbyrån Wada. Flera aktiva varit besvikna över hur milt Wada behandlat Ryssland och hur de välkomnats tillbaka i det internationella antidopingnätverket, trots att tidigare utlysta krav inte uppfyllts. 

– Jag har svårt att inte säga vad jag tycker. Speciellt när det är saker som engagerar mig. Jag får ganska mycket hat och hot i sociala medier. Men jag tycker att det är ett ansvar jag har att försöka påverka saker till det bättre, säger Samuelsson i intervjuserien ”Stjärnmötet”.

Redan under genombrottet i OS i Pyeongchang riktade Samulesson kritik mot Ryssland, och uppgav då att han blivit mordhotad vid flera tillfällen. 

– Det här är något jag kommer att polisanmäla, sa Samuelsson till Dagens Nyheter efter OS.

Skidskytte-VM: Samuelsson om ryska hoten

I ”Stjärnmötet” utvecklar han:

– I början var det en väldig chock när jag fick mycket kommentarer, speciellt från ryskt folk. Ibland så vaknade jag upp och kollade man mejlkorgen det första man gör och så har man fått ett mejl om att någon ska komma och skjuta mig. Det är klart att såna saker är väldigt otäcka när de händer. 

Sebastian Samuelsson ute i träning. Foto: STJÄRNMÖTET

Samuelsson, som är aktuell med hemma-VM i Östersund, tänker inte trappa ner på sina åsikter.

– Det spelar ingen roll om jag är diplomatisk eller säger vad jag tycker. Jag kommer att få hot och hat ändå. Så då kan jag lika gärna säga vad jag tycker. Om fler sa att de vill tävla på lika villkor, då skulle det inte bli lika stora rubriker när jag sa det. 

 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2019 – allt du behöver veta. 

MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte 2018/2019 – allt du behöver veta