Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Startade insamling efter dotterns fråga

Simon Sandström med sin dotter Isabella. Foto: Privat.
Simon Sandström samlar in en supporterbonus till Hammarbys damlag. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hammarbys damlag slåss i toppen av elitettan och jagar en plats i allsvenskan. 

Om laget går upp får de en blygsam bonus på 100 000 kronor.

Det fick Hammarbysupportern Simon Sandström att ta saken i egna händer och starta en insamling.

– Den dagen som Hammarby går upp i allsvenskan så kommer spelarna att få ta del av den här bonusen, säger Simon Sandström. 

”Varför är det så mycket folk på herrarna och inte på damerna?”

Det frågade Simon Sandströms nioåriga dotter Isabella när de kollade på lagets match på ett regnigt Hammarby IP tillsammans med 1200 andra supportrar. En fråga som fick honom att tänka till. 

– Det gjorde mig lite stum och det gjorde lite ont i hjärtat. Hon spelar fotboll själv och där och då väcktes tanken. Vad kan man göra som supporter? Då fick jag tanken om en supporterbonus. Att göra en insamling, säger Simon Sandström.

”Jag kände att vi borde ha en supporterbonus”

Simon Sandström ringde till Hammarby och frågade vad laget får om de går upp från elitettan till allsvenskan. Svaret var att klubben får 100 000 kronor från Ligaföreningen. 

– Herrarna får ju givetvis mycket, mycket mer och då kände jag att vi borde ha en supporterbonus.

Hur har initiativet tagits emot?

– Väldigt bra. Det är nästan 40 000 som kommit in nu på fyra dagar (fredag), så det är över 200 personer som swishat in pengar. Det är jätteroligt och visar att det finns engagemang för damfotbollen. 

Han fortsätter: 

– Det är spelare som skrivit att de tycker att det är väldigt roligt och jag har även fått reaktioner från Hammarbys herrspelare. Både Kennedy Bakircioglü och David Fällman har satt in pengar och delat på sina Facebooksidor. 

”Det är väldigt orättvisa förhållanden”

Hammarby har länge varit ambassadörer för FN-orgaisationen UN Women Sveriges kampanj HeForShe. En kampanj som vill få fler män att stå upp för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Och tidigare under säsongen visade även Brommapojkarna sitt engagemang i frågan genom att damlaget spelade en match som BrommaGirls. Och Simon Sandström tycker att det är viktigt att föreningarna tar ställning. 

– Självklart är det jätteviktigt. Det är väldigt orättvisa förhållanden utifrån den tid och det engagemang som spelarna faktiskt lägger ner på den här nivån. Och det är verkligen det som jag reagerar på. Damspelarna måste alltsomoftast ha arbete utanför fotbollen och då är det ändå toppnivå. Det är inte okej kan jag tycka, säger Simon Sandström.

Vad svarade du din dotter? 

– Jag svarade faktiskt att just nu är intresset inte lika stort för damfotbollen, men det får väl vi ändra på och börja gå på damerna. 

Han fortsätter:

– Jag tänker börja i alla fall och där handlar det om att vara lite självkritisk. Jag har inte varit en frekvent besökare. Och det är något jag känner nu efter att min dotter sa det här. Varför går vi inte på dem i stället? Jag har ju döttrar så vi borde kanske börja prioritera det. Vi har gått mycket på herrfotbollen och min dotter har varit med på många matcher. Man kanske får prioritera om lite för sina barns skull och deras drömmar, säger Simon Sandström.

LÄS MER: Ludwig Augustinsson: ”Finns säkert jättemycket mer jag kan göra.”