Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Startade fotbollsskola för tjejer – får inkluderingspris

Foto: FOLKSPEL
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

När fältassistenten Charlotta Volkert besökte skolorna i Västra Borlänge upptäckte hon något.

Killarna spelade fotboll på rasterna och tjejerna fick inte vara med. 

Då bestämde hon sig och startade föreningen United by Football – en kostnadsfri fotbollsskola för tjejer.

– Då tänkte jag att ”nu måste jag göra någonting”. Och där började det, säger hon.

Fotboll är en av de vanligaste aktiviteterna på skolrasterna runtom i landet.

Trots det får inte alla delta.

Det upptäckte fältassistenten Charlotta Volkert, 38, när hon var ute bland skolorna.

– Det började med att jag var ute på skolorna i Västra Borlänge och då kände jag igen mig i tjejerna, för de ville spela fotboll på rasten och det var inte så lätt. Det var en ganska tuff och hård attityd. Sen fick jag också reda på att de här tjejerna inte gjorde så mycket på fritiden efter skolan, men att de gärna ville göra någonting.

Hon fortsätter:

– En dag såg jag att det var en tjej som satt ute och grät på rasten och då frågade jag varför hon grät. Hon sa ”jag vill vara med och spela fotboll men jag får inte för killarna”. Då tänkte jag att ”nu måste jag göra någonting”. Och där började det.

United by Football – fotbollsskolan för tjejer

Charlotta Volkert inledde då projektet United by Football – en kostnadsfri fotbollsskola för tjejer.

– Det är en förening för tjejer där man ska ha roligt. Och känna gemenskap. Det spelar ingen roll om man precis har börjat spela fotboll eller har spela jättelänge, alla är välkomna. Och vi är där för att ha roligt.

Det är inte ett fotbollslag?

– Nej, inte på samma sätt. Det här ska vara en brygga ut i det befintliga föreningslivet. De ska börja där och bli stärkta, få självförtroende och självkänsla. De får utrustning, skor, strumpor och benskydd så att de sedan kan komma ut i det befintliga föreningslivet och känna att de är inkluderade.

Charlotta Volkerts insatser med United by Football gav henne en nominering i Eldsjälsgalan inom kategorin årets inkludering. Ett pris som hon sedan vann på galan.


Charlotta Volkert på scen under årets eldsjälsgala
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

”Killarna tycker att det är häftigt”

Hon berättar att flera tjejer har tagit steget vidare till fotbollsklubbar efter att ha inlett i United by Football.

– Ja, det finns jättemånga. Massor.

Vart vill du se dina tjejer i framtiden?

– Jag vill se att det går bra för dem, utanför fotbollsplanen. Sen hoppas jag att de gör det som de brinner för. Att de går den vägen som de vill gå i livet. 

– Det är roligt, för man märker på killarna att de tycker att det är lite häftigt och coolt. Och de vill också gå på tjejfotboll och man märker att de är mer tillåtande mot tjejerna och när de kanske börjar spela i samma förening blir mer tillmötesgående mot varandra.

Volkert menar att fotbollen inte är det viktiga – utan att det bara är ett verktyg.

– Jag har märkt att deras självförtroende är bättre. De tar för sig mycket mer. De mår bättre och de som är lite äldre kan säga att de blir inte arga lika fort och är gladare. Deras mamma tycker att de är gladare, de får bättre betyg i skolan.

– Fotboll är bara en liten del av det hela, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.