Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Stämningen är helt underbar”

Kubb-VM på Rone IP. Foto: Elin Salenstedt
Roger Sjögren laddar upp med sitt lag ”Chill - i - vippen” Foto: Elin Salenstedt

VM i kubb arrangeras årligen av Rone GoIK som är en idrottsförening på sydöstra Gotland. 

En som har varit med länge och spelat är Roger Sjögren.

– Jag är inne på mitt 15:onde år. Det började med att vi åkte hit på grund av min svågers lantställe. Nu har det blivit att vi åker hit för att spela kubb-VM, säger Roger Sjögren. 

Det urgamla spelet kubb gläds åt många runt ängarna på Rone. Men detta VM är lite annorlunda från andra världsmästerskap vi har sätt tidigare. Denna tävling är till för alla som vill vara med och spela. Kubb-VM pågår redan i dag med kvalificeringsmatcher och i morgon spelas finalerna. 157 lag är anmälda i år, och ca 1500 människor deltar på 60 banor.

– Stämningen är helt underbar, sköna människor och mycket turister som är här och som har åkt långt bara för att få spela kubb-VM, säger Roger Sjögren. 

Kärlek vid första ögonkastet 

Roger Sjögren besökte svågerns lantställe i Ronehamn för 15 år sedan, och efter att ha fått nys om kubb-VM blev det kärlek vid första ögonkastet. 

– Som längst gick vi till kvartsfinal för 10 år sedan. Men storheten i det här är ju att det är en liten ort i Rone på Gotland, och här spelas kubb-VM. 

Hur har det gått i dag?

– Nu har vi tyvärr åkt ut, men vi har anmält oss till ett så kallat ”Lilla kubb-VM” för lag som inte går vidare i sin grupp. 

Utslagna lag får en andra chans 

Lilla kubb-VM kommer spelas klart redan i dag och Roger Sjögren laddar upp med sitt lag . 

– Vi är 6 stycken i vårt lag och tjusningen med kubb är att det är en lagsport som kräver individuell prestation. Kastar du helt fel med pinnen och inte träffar då påverkar ju det de andra också, säger Roger Sjögren. 

Hur känns det att ha spelat alla dessa år och inte ha vunnit?

– Jag är idrottskille och har varit veteran i innebandy, så det är klart att det tär på en. Men även fast jag inte vinner skulle jag ändå åka hit för atmosfären är så härlig.

Kommer ni kolla finalerna i morgon? 

– Vi kommer åka hit i morgon och kolla. Sedan gå på after cup. Det är ett jäkla stort öltält med en bar, och massa mat. Det blir trevligt! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.