Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sponsor drog sig ur efter HBTQ-initiativ

Foto: SHUTTERSTOCK

Fotbollslaget Qviding har inlett en HBTQ-satsning som en fortsättning på sitt värdegrundsarbete.

Men när klubben presenterade sina nya regnbågsfärgade bortatröjor valde en sponsor att lämna uppdraget.

– De föreslog för oss att de skulle få tillbaka halva sin sponsorpeng, säger Qvidings ordförande Rikard Attling.

I samband med West Pride i Göteborg lanserade fotbollslaget Qviding sina nya bortatröjor. Vita med en rand i regnbågens färger.

– Det är en symbol som syns. Det är den som fastnar på alla bilder och då ser man att oj här händer det någonting. Istället för att bara driva arbetet på papper, som ett dokument, så vill vi visa det här i frontlinjen och då tyckte vi att det var lämpligt att göra det som ett ganska fräckt statement, säger Qvidings ordförande Rikard Attling.

Qviding kommer att gå i Kiruna, Östersunds och Svensk Amerikanska fotbollsförbundets fotspår. De ska HBTQ-certifiera sig. 

– Det går ju ganska långt bak, ett år eller två när vi satt och funderade: vad vill vi jobba med framöver? Då kom vi fram till inkludering och jämställdhet, kvinnliga tränare. Vi identifierade några punkter som vi ville jobba med . Och då dök chansen att gå utbildningar upp. Och det hänger ihop med värdegrunden som vi alltid har haft i Qviding. Att vi ska vara inkluderande och öppna för alla.

LÄS MER: Börje Salmings stöd efter hatet och hoten 

https://www.instagram.com/p/ByuuXVyo70c/?utm_source=ig_web_copy_link

”Har varit dålig attityd och sunkigt”

Kände ni att det behövde förändras? 

– Det är väl klart att utan att tala för hur det ser ut i alla idrotter eller föreningar så har det ju ibland varit dåliga attityder och rätt sunkigt. Tiderna förändras och det är mer öppet i dag och det är tack vare att vissa går i framkant. Nu är det självklart på något sätt, alla värderingar. Men idrottsvärlden kanske har varit lite i skymundan. Så vi tänkte att kan vi gå i framkant och visa att det är okej inom idrotten också, precis som under fotbolls-VM och så där när man säger nej till rasism så är det här också ett statement som vi gör, säger Rikard Attling.

När Kirunas hockeylag klev ut på isen i regnbågsfärgade tröjor och senare blev den första idrottsföreningen i Sverige att bli hbtq-certifierade fick klubben såväl nationell som internationell uppmärksamhet. Det fanns då röster som indikerade att det skulle varit ett PR-trick. Någonting som klubben hela tiden nekat till och tryckt på det värdegrundsarbete som fortfarande pågår. Qviding ser det inte heller som en marknadsföringsstrategi i den utsträckningen. 

– Vi är ju ganska små liksom, som förening. Det är klart att det inte är negativ publicitet, men samtidigt så gör vi det här för att det ligger i vår värdegrund och i våra värderingar. Det är därför vi gör det. Vi är så otroligt små om vi jämför med Blåvitt och de här stora, så jag vet inte vad vi skulle vinna på det. I hur vi syns och så och hur mycket partners och pengar det rör sig om, säger ordföranden. 

LÄS MER: Snipers är det första HBTQ-laget i seriespel 

Sponsor drog sig ur efter satsningen

Och reaktionerna har enligt Rikard Attling nästan uteslutande varit positiva. Men i samband med att tröjan presenterades drog sig en sponsor ur avtalet. 

– De kontaktade oss då när vi gick ut med nyheten till partners och sa att de inte tyckte att det förts fram på ett demokratiskt sätt. Den demokratiska processen var fel tyckte de. Att spelarna som skulle spela i tröjorna skulle vara med och säga till. Och om bara en spelare inte ville det här så skulle vi avbryta, det är ett citat. Vi tycker att vi är en demokratisk förening där man väljer en styrelse på ett årsmöte och sen har styrelsen mandat att driva strategiska frågor enligt vår värdegrund och det har vi gjort. Den här tröjan är ett beslut och det tycker inte vi är odemokratiskt på något sätt. 

Han fortsätter: 

– De föreslog för oss att de därför skulle få tillbaka halva sin sponsorpeng och då föreslog vi att vi betalar hellre tillbaka hela om ni inte står bakom det här. Och då skrev de att absolut då är vi överens. Och då gjort jag det. Sen har inte vi velat driva eller dra i gång något mot dem utan det vara bara så det var. 

Hur har responsen varit i övrigt? 

– Väldigt bra. Vi har fått massvis av mejl från föräldrar, partners och medlemmar. Jag har inte hört något från någon spelare eller tränare om att det här skulle vara fel på något sätt. Om andra hävdar att de fått det så får de stå för dem, men jag har inte hört något negativt från någon. Så vi är väldigt nöjda, säger Rikard Attling.

LÄS MER: ”Är du en tranpserson inom idrotten är du oerhört stark”