Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sorgen: Eldsjälen dog under ett träningspass

KFUM Gävles eldsjäl Leif Hedberg är död. Han var aktiv i hela sitt liv i bordtennisklubben. Leif Hedberg dog under en träning för två veckor sedan.Foto: THOMAS PEDERSEN / PINGISFOTO
Lokalen i Stenebergsskolan i Gävle där Leif Hedberg avled.Foto: BRITT MATTSSON
Hedrades. Den avlidne Leif Hedberg hedrades av spelarna i KFUM Gävle under onsdagskvällen.Foto: ADAM HEDBERG
Ledaren saknades. KFUM Gävles spelare tränade under onsdagskvällen i Stenebergsskolan i Gävle – men utan sin ledare Leif Hedberg som dog för två veckor sedan.Foto: ADAM HEDBERG
Delar av spelarna i KFUM Gävle som sörjer sin tränare och eldsjäl Leif Hedberg.Foto: ADAM HEDBERG
KFUM Gävles pingisträningar blir aldrig sig lik nu när Leif Hedberg är död.Foto: ADAM HEDBERG
Leif Hedberg, eldsjäl i bordtennisklubben KFUM Gävle. Leif dog under en träning för två veckor sedan.Foto: PRIVAT
1 / 7

KFUM Gävle bordtennis har sorg.

Tränaren, ledaren och eldsjälen Leif Hedberg, 64, är död.

Han dog mitt under en träning och hedrades under onsdagskvällen av sina lagkamrater.

– Min bror levde för pingisen, säger Krister Hedberg, 52.

KFUM Gävles bordtennisspelare tränade i går kväll i Stenebergsskolan i Gävle.

Men en saknades. Han som fört klubben framåt i nästan 50 år.

Leif Hedberg dog mitt under en träning för två veckor sedan.

– Han fick en hjärtinfarkt, säger Krister Hedberg, 52, Leifs lillebror.

KFUM Gävle hade bordtennisverksamhet redan under 1940-talet.

Men klubben etablerade sig på allvar 1962 när Ingvar Hedberg drog igång verksamheten.

– Pappa gjorde allt, sålde lotter, såg till att klubben hade ekonomi och tog även hand om spelare. Brorsan förde den traditionen vidare, säger Krister Hedberg.

Leif Hedberg spelade både SM, EM och VM för veteraner. Han engagerade sig även i en rad olika förbund och dömde även matcher i pingisligan.

”Han hade ett stort hjärta”

– Alla som har velat spela pingis har varit välkomna till KFUM. Utan Ingvar och Leif Hedberg hade vi aldrig haft en sådan här bra verksamhet, säger Kent Grip, 62. Gemenskap har alltid varit viktig i klubben.

Han var 15 år när han träffade Leif Hedberg första gången.

– Jag försökte smita in på en dans men stoppades av Leif som var vakt. Han kastade ut mig. När jag kom ner till KFUM:s första träning var det Leif jag såg först.

Vad tänkte du då?

– Här blir jag inte långvarig. Men det visade sig ju att han hade ett stort hjärta, både för mig och för alla andra som kom till lokalen och ville spela. Jag har spelat pingis i 45 år nu och det är mycket Leifs förtjänst, säger Kent Grip.

Leif Hedberg var KFUM:s eldsjäl. Han utbildade spelare, drog in pengar till klubben och såg till att spelarna kom hem efter träningar och turneringar.

– Vi hade så roligt. Det var en underbar tid. Efter vår pingisträning så stannade vi kvar och spelade fotboll. Det var ingen av oss ungdomars föräldrar som behövde vara oroliga. De visste att Leif eller Ingvar skjutsade hem oss, säger Anders Rollén, som började i KFUM som liten knatte.

En snäll person

Spelarna i KFUM Gävle är chockade över det som hände deras lagkamrat och mentor för två veckor sedan.

– Jag kan inte förstå att Leif är borta. Han är den snällaste person jag träffat, säger Kjell Aspengren, 58. Han har haft en stor betydelse för utvecklingen av bordtennisen i Gästrikland under flera decennier.

– Jag är chockad, bordtennisen i KFUM Gävle blir aldrig densamma igen nu när Leif inte finns, säger Kent Grip.

Hur var han som spelare?

– Mycket bra, spelade i klass 1 under en tid. Han hade en avig spelstil. Han backade tillbaka tre meter från bordet och så stod han bara där och matade tillbaka boll efter boll med sina långa armar.

Leif Hedberg hade precis spelat en match på träningen i onsdags för två veckor sedan när han blev trött och satte sig på en stol för att vila.

– Han drack lite vatten men fick sedan plötsligt svårt att andas och ramlade ihop. Några av killarna försökte med hjärt- och lungräddning, men ingenting hjälpte, säger Kent Grip. Jag är så ledsen just nu. Mina tankar går till Leifs familj.

Krister Hedberg förlorade sin pappa Ingvar som dog 2013. Nu är även hans storebror borta.

– Det känns jobbigt just nu, säger Krister Hedberg.

Hade han problem med sitt hjärta?

– Leif hade en hjärtklaff som krånglade. Han berättade ibland att det kändes som att hjärtat rusade när han tränade eller spelade. Då var han tvungen att sätta sig för att vila.

Hur var din bror?

– Väldigt envis, den kanske mest envisa människa jag träffat. Han levde för pingisen och han fick hålla på med det han älskade till slutet. 

KFUM Gävle hedrade sin döde lagkamrat med en tyst minut under onsdagskvällens träning.

– Vi har förlorat en stor personlighet och en genomsnäll person. Leif Hedberg har betytt så mycket för bordtennisen i KFUM Gävle och för Gästrikland med sitt stora engagemang, säger Anders Rollén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.