Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofie, 29, om missbruket: ”Drack som en alkoholist”

Sofie Nehvonen har varit en del av Gatans Lag sedan 2016. 2017 spelade hon VM i Oslo. Foto: Gatans Lag / Gatans Lag
Föreningen Gatans lag på fotbollsgalan. Foto: Fredrik Sandberg/TT / FREDRIK SANDBERG
Sofie Nehvonen på fotbollsgalan. Foto: Christine Olsson/TT / Christine Olsson
Foto: Christine Olsson/TT / Christine Olsson

GÖTEBORG. Hon fick ta emot Zlatans stipendium på en miljon kronor på Fotbollsgalan. 

Nu berättar Sofie Nehvonen, 29, om sitt omfattande missbruk - och vad som blev räddningen.

– Jag hade slagit i botten, säger hon till Föreningsliv.

För två veckor sedan klev Sofie Nehvonen upp på scenen på Hovet för att ta emot Zlatan Ibrahimovic stipendium på en miljon kronor på Fotbollsgalan. Nu möter hon SportExpressen på kontoret i Härlanda Park i Göteborg.
Konfetti och Zlatan har bytts mot duggregn och hunden Svante. 

Det är här i Qvidings lokaler som Sofie sedan första november jobbar på heltid med Gatans Lag.
Hon har tagit över som verksamhetsansvarig för föreningen med omkring 200 medlemmar. Gatans lag är för personer som är eller har varit i utanförskap. Det enda kravet är att man är drogfri när man är på träningarna. 

– Många som jobbar med det här har själva en bakgrund med missbruk och vi dömer ingen. Vi vet hur svårt det kan vara och vi vill verkligen vara till för dem som behöver hjälp här och nu eller som haft en lite längre drogfri tid och behöver en drogfri gemenskap. Så det kravet vi har är att man är nykter och drogfri för dagen. Man kan inte komma hit påverkad. Då får man åka och komma tillbaka nästa träning och göra ett nytt försök, säger Sofie Nehvonen. 

Sofie Nehvonen: ”Jag hade slagit i botten”

Sofie kom till Gatans Lag 2016. Hon hade själv kommit ut från ett behandlingshem i Tingsryd där hon varit i sju månader. Det var inte första gången hon var på behandlingshem men under sina tio år av missbruk var det första gången hon på egen hand sökt hjälp. 

– Tidigare har jag fått vård av missbrukare (LVM) eller hot om lag av särskild vård av unga (LVU). Då var jag inte motiverad men den här gången sökte jag det själv och kände att jag gör vad som helst bara jag slipper må som jag gjorde då. Jag hade slagit i botten. 

Sofie Nehvonen missbrukade flera olika substanser men främst amfetamin. Och missbruket började tidigt. 

– Det fanns i umgängeskretsen som jag var i då. Men jag sökte mig till det skulle jag säga. Innan jag kom i kontakt med droger så drack jag på ett osunt sätt. Jag drack som en alkoholist fast jag inte var gammal. Det fanns bland dem som jag umgicks med.

När hon kom till hemmet i Tingsryd hade hon redan brutit med sina vänner som också missbrukade.

– Jag var väldigt ensam. Efter behandlingshemmet i Tingsryd fick jag en lägenhet en bit från Göteborg. Jag var där ensam, helt isolerad. Jag hade ju brutit med alla tidigare vänner. Jag hade inga drogfria vänner och ingen gemenskap att vara i. Det var jätteviktigt för mig att komma hit och känna ett sammanhang där jag kunde vara och växa, skaffa vänner och bygga upp mitt självförtroende och min självkänsla, för den var i botten. 

LÄS MER: Cheerleadern Jonathan, 17: ”Folk har skrivit mordhot”

Introducerades till Gatans Lag av pojkvännen

Det var Sofies pojkvän som i dag är hennes man som introducerade henne för Gatans Lag. Han bodde på ett behandlingshem i Göteborg och blev introducerad till föreningen av hemmet. 

– Han tipsade mig och sa häng med. Jag kände att jag har ju aldrig spelat fotboll, jag kan inte spela fotboll. Men jag hakade på och satt och kollade första gången. Sen var jag med och sen dess har jag varit med varje träning.

Det har varit en lång resa.

– Vi träffades ute i missbruk, vi levde och missbrukade tillsammans och sen blev vi drogfria tillsammans.

Trots att Sofie aldrig hade spelat fotboll eller varit med i en lagsport och dessutom var rädd så var det ändå något om övervann hennes rädsla. 

– Jag satt här och tittade ut på planen och såg hur kul de verkade ha. Gemenskapen som utspelade sig mellan spelarna på planen. Det var så himla fint. Så jag kände att det blev starkare än min rädsla och så tänkte jag att nästa gång ska jag minsann vara med. Sen tänkte jag ju under många träningar att ”shit, hoppas att det inte är någon träning med boll”. Men det var ju fotbollsträning. 

Hon fortsätter: 

– Det är ju gemenskapen om man ska sammanfatta det. Men också att man vågar ta för sig på planen, att till slut våga be om en passning. Det kändes väldigt stort när man vågade säga ”hallå, här är jag, passa mig”. Att våga göra fel. Det är så många bitar i det, att fysiskt delta när man tidigare bara åkt med. Det är häftigt. Nu älskar jag fotboll. 

Fotbollen har hållit Sofie från missbruket

Snart fyra år har gått sedan Sofie Nehvonen kom till föreningen. Hon har gått från åskådare, till spelare, till tränare för damlaget och nu till att vara verksamhetsansvarig. Det är hon som tvättar västar, ordnar plantider, styr upp föreningens satsningar, har kontakt med Stockholmssektionen och mycket mer. 

– Jag hade en plan på att läsa vidare men så fick jag förfrågan om att bli verksamhetsansvarig. Jag funderade i tio minuter och sen bestämde jag att, ja jag måste göra det. Nu när jag ställt mig in på det känner jag att jag inte var klar här. Jag vill göra så mycket mer. 

Var tror du att du hade varit om du inte kommit i kontakt med Gatans Lag när du kom ut från behandlingshemmet?

– Det är mycket möjligt att jag gått ut i missbruk igen och då vet jag inte vad som hade hänt. Så dåligt som jag mådde då när jag tog mig ur det så hade jag inte pallat. Men när jag blev drogfri och fick en lägenhet så mådde jag inte så mycket bättre för jag kände mig så otroligt ensam. 

Gatans Lag

Bildades: 2009

Antal medlemmar: Runt 200

Finns: I Göteborg och Stockholm men har planer på att öppna upp i Malmö. 

 

Gatans Lag är en fotbollsförening för personer som lever eller har levt i missbruk, kriminalitet, hemlöshet eller annat utanförskap. Alla är välkomna så länge man är drogfri för dagen. 

 

Varje år spelar Gatans Lag Homeless World Cup dit man skickar åtta män och åtta kvinnor. Föreningen anordnar även Gatans Cup i Göteborg som nästa år kommer spelas den fjärde januari.

Behöver du hjälp?

Beroendevården ser olika ut beroende på län och landsting. Missbrukare som vill ha hjälp kan kontakta sin lokala vårdcentral eller beroendemottagning.

 

Oroliga anhöriga kan vända sig till en beroendemottagning. Gäller det ditt barn kan du även kontakta ungdomsmottagningen, socialtjänsten, kurator eller skolsköterska, Föräldratelefonen, Rädda Barnens Föräldratelefon eller Bris Vuxentelefon.

LÄS MER: Klubben som inte tror på toppning och utslagning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.