Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia, 17, lånar stoet Irma – drömmer om junior- EM

Sofia Lindh-Young tillsammans med ”Irma”
Foto: Privat/Privat
Sofia Lindh-Young med stoet Irma
Foto: Privat/Privat

Sofia Lindh-Young, 17, är en lovande fälttävlansryttare. 

Efter framgångsrika år på ponny var det dags att gå över till storhäst. 

Tävlingshästar är dock dyra att köpa – men då fann hon 13-åriga stoet Irma. 

– Vi har inte riktigt de pengarna så jag är jätteglad att jag får låna en häst att utföra min satsning på, säger talangen.

Sofia Lindh-Young, 17, från Flyinge har fram till i år ridit och tävlat ponny i såväl fälttävlan som banhoppning och förra hösten tog hon ett SM-brons. 

När hon skulle börja tävla storhäst så fanns det ingen given häst som hon visste att hon skulle kunna utvecklas med. Men då fick hon ett samtal från sin mammas vän Åsa Righard. 

Hon hade en häst som ville tävla – men som inte hade någon ryttare. 

Det var det 13-åriga stoet Nike-Irmelin, även kallad Irma. 

– Irma tycker att det är jättekul att tävla men sen kanske inte Åsa vill göra det själv så hon ger ändå möjligheten till hästen samtidigt som jag får en bra häst att utvecklas med, säger Sofia Lindh-Young. 

”Hon litar på mig väldigt mycket”

Innan Sofia började rida Irma så hade hästen aldrig tävlat fälttävlan men det visade sig att stoet hade stor talang. 

– Hon var så himla fin i dressyren och en väldigt stabil häst i banhoppning. Eftersom att jag hade erfarenhet i fälttävlan tidigare så kändes det som att hon hade rätt inställning att ta sig an det. Vi testade på en träning och hon hoppade allt direkt. Då kände vi att vi måste testa det här för vi trodde att hon skulle bli en väldigt bra fälttävlanshäst och det verkar som att hon är det. 

Är det vanligt att en häst som introduceras till fälttävlan när den är äldre blir så bra som Irma blivit?  

– Det är inte alls vanligt men hon har ett så himla gott hjärta och är väldigt klok. Hon skulle aldrig göra något dumt. Hon litar väldigt mycket på mig, säger jag att hon ska hoppa något så gör hon det. Det har gått extremt bra. 

Drömmer om junior-EM på hemmaplan 

Under Kristianstad International enstjärnig fälttävlanstävling tog ekipaget en fin fjärdeplats. Det är både dyrt och svårt att hitta hästar att tävla i den klassen således är Sofia och Irmas historia början på en riktig framgångssaga.  

– Vi har inte riktigt de pengarna så jag är jätteglad att jag får låna en häst att utföra min satsning på. 

Förutom Irma så rider även Sofia Lindh-Young sin syster häst ibland. Just nu går Sofia andra året på gymnasiet på Katedralskolan i Lund men hon drömmer om ett liv med hästar. 

Och ambitioner saknas inte: 

– Junior-EM är drömmål inför nästa år eftersom att EM går i Sverige, det hade varit jättekul att uppnå det. Det är ett väldigt högt mål men med rätt coaching och träning så tror jag att vi kan nå det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.