Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snipers är det första HBTQ-laget i seriespel

Möt herrlaget i division 7 – Stockholm Snipers som är det första HBTQ-laget i seriespel i Sverige.
Niklas Ek grundade Stockholm Snipers herrlag 2006.Foto: Matilda Fors
Foto: KANAL 5
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Stockholm Snipers är Sveriges första HBTQ-fotbollslag i seriespel.

De spelar i division 7 och stöttas av Anton Hysén. 

Samtidigt kan tillvaron vara tuff för spelarna som stundtals möts av homofobi. 

– Man skulle önska att fotbollen och sporten generellt var så pass öppen att Snipers inte behövdes, säger Thor Asmundsson, spelare i Stockholm Snipers.

Stockholm Snipers står redo att inta gräsplanen på Essinge idrottsplats.

Grundaren till fotbollslaget, Niklas Ek, har förberett så att det står flaskor utplacerade runt planen. Och kanske viktigast av allt, att Prideflaggan hänger i stängslet bakom hemmamålet.

Niklas Ek sätter upp Prideflaggan innan match.Foto: Matilda Fors

Föreningen vänder sig främst till bi-, homo- och transsexuella personer, men alla är välkomna.

Thor Asmundsson, 30, har spelat med Stockholm Snipers i tio år.

– Det är viktigt med värdegrunden. Det finns fortfarande folk som slutar med sport för att de inte känner sig välkomna på grund av att de är annorlunda. Så länge folk känner så, måste vi fortsätta jobba med värdegrunden, säger han.

”Råder en machokultur kring sporten”

Föreningen har en rad olika sporter under sin flagg. Förutom fotboll har de bland annat sektioner inom badminton, friidrott och innebandy. 

Thor Asmundsson uppskattar Stockholm Snipers existens, men menar att föreningen egentligen inte borde behöva finnas till.  

– Det är ett bra koncept. Men man skulle önska att fotbollen och sporten generellt var så pass öppen att Snipers inte behövdes. Å andra sidan är det skönt att ha ett lag där det inte råder några normer, säger Thor Asmundsson och fortsätter:

– Det kan ju finnas de som inte har provat fotboll innan just för att det råder en machokultur kring sporten och den är inte alltid lätt att förbise som spelare. 

Anton Hysén hyllar Snipers

Fotbollsspelaren och Let´s Dance-vinnaren Anton Hysén kom ut som homosexuell 2011. 

Han känner till Stockholm Snipers sedan tidigare och tycker dels att föreningen är viktig, men också att det är synd att föreningen måste finnas till.

– Det är så jävla tråkigt att de ska behöva det. Men det är också jävligt bra, för att alla känner sig inte välkomna i ett fotbollslag. Folk slutar för att de inte känner sig bekväma. Det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sådant här koncept är svinbra, du behöver inte dölja någonting och har ett lag som backar dig, säger Anton Hysén.

”Aldrig något snack om det”

Anton Hysén minns tillbaka på sin uppväxt där det aldrig pratades om sexuella läggningar och övriga HBTQ-frågor.

– Vi pratade inte så mycket om det när jag var liten, det var inte så att tränaren kom in och sa: ”det är fel att vara gay”. Verkligen inte, utan det var aldrig något snack om det.

– När jag var yngre och spelade i Häcken hade vi alla olika härkomst och då agerade vi som en grupp och såg till att det var en plats för alla. Vi pratade inte specifikt om HBTQ. Vi pratade om att alla är olika och att vi spelar i ett lag och jobbar för varandra.

”Lågt att skrika bög till någon”

Tillbaka på Essinge idrottsplats är känslorna heta. Två spelare ryker ihop på planen. Domaren drar fram det röda kortet. Thor Asmundsson berättar att en av Snipers spelare var oense med en motspelare och att det hela gick lite över styr. 

Den här gången var det inga homofobiska kommentarer som fälldes, men det händer:

– Det är klart att det trashtalkas på planen och blir bråk. Ibland blir det homofobiskt. Man vet ganska snabbt när motståndaren vet om att vi är ett gay-lag och kastar ord. Men vi är ganska förskonade från det faktiskt. Det kanske bero på att det är samma lag i serien som vi har mött i flera år.

– Men man har ju fått höra både det ena och det andra någon gång ibland, säger Thor Asmundsson.

Spelaren Andreas Eklund fyller på:

– Jag tycker att det är lågt att skrika bög till någon, det är ändå 2019.

Ett lag fullt av harmoni

Andreas Eklund är ny i laget. Han är heterosexuell men ville spela i ett lag som välkomnar alla, vilket blev avgörande.

– De behövde spelare och jag tänkte: ”varför inte?”. Att laget rör sig kring HBTQ-frågor var inget jag tänkte på utan jag är här för att spela fotboll. Det hade kunnat vara ett lag för djurens rätt och jag hade ändå kunnat spela fotboll i det laget.

– Men när Niklas (Ek) förklarade om det här laget så kände jag en bra harmoni och känsla, så därför valde jag det här laget.

Stockholm Snipers spelar inte bara fotboll. De, precis som många andra lag, har lagfester och umgås utanför planen för att svetsa samman laget. 

Foto: Matilda Fors

Sprider budskap till heterosexuella lag

Niklas Ek, 49, ,grundaren till herrlaget berättar att de har haft träningsmatcher mot bland annat laget Panfotboll som är en dansk motsvarighet till svenska Stockholm Snipers. 

De har även spelat mot heterosexuella lag i Sundsvall, Göteborg och Malmö. 

– Fokuset där har varit att visa vilka vi är ute i landet och sprida vårt budskap. Men sedan har det också blivit som en kickoff och gemensam grej för laget, säger Niklas Ek.

Anton Hysén hoppas nu att fler profiler ska föregå med gott exempel.

– Jag tycker att fler profiler ska prata om det. Man har hört att flera delar av världen pratar om det, men jag tycker att det är mer som behöver sägas inom det här området. Jag tror att folk skulle lyssna för alla är inte dumma i huvudet, man måste ge några en chans också, säger Hysén.

”Mindre sporter har kommit längre”

Stockholm Snipers vill i framtiden se den förändring som de själva jobbar för: 

 – Fotbollen som är en så stor sport, borde ta ett större ansvar och föregå med gott exempel, säger Thor Asmundsson.

– Det känns som att andra mindre sporter har kommit längre som till exempel handbollen. Stockholm Snipers hade ett handbollslag som tillsammans med svenska handbollsförbundet bildade ett gaylandslag med svenska matchtröjor som de använde i utländska turneringar, säger Niklas Ek och avslutar:

– Det känns som att fotbollen har en del att titta på där.

LÄS MER: Börje Salmings stöd efter hatet och hoten.