Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Småklubbarna får ta del av NHL-pengarna

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Flera spelare från SHL samt en spelare från Hockeyallsvenskan har lämnat Sverige för NHL under våren. 

Det kommer att ge klirr i kassan för lag i Hockeyettan och för spelarnas moderklubbar. 

– Jag är jätteglad att den här diskussionen förs, att man hittar sätt att få ner pengar till de mindre föreningarna i ishockey. Annars kommer hockeyn få stora problem på sikt, säger Östersund IK:s huvudtränare Kjell-Åke Andersson. 

Joakim Nygårds moderklubb är Skå, NHL-målvakten Adam Werners moderklubb är Mariestad och Emil Bemström är fostrad i Järna SK. Och snart får dessa småklubbar som en gång fostrat NHL-spelarna ta del av NHL-pengarna. 

Totalt har 15 spelare från SHL och Hockeyallsvenskan skrivit NHL-kontrakt under våren.

Svenska ishockeyförbundet kommer att få en ersättning för spelarna genom det gällande avtalet med NHL. Summan är ännu inte helt klar eftersom klubbarna i NHL kan komma att värva fler svenska spelare fram till den 15 juni samt nydraftade spelare efter midsommar. 

Småklubbarna får ta del av pengarna 

De tio första svenska spelarna får klubbarna i Sverige drygt 2,5 miljoner kronor per spelare för. Och från den elfte spelaren och uppåt höjs pengarna till drygt 3,5 miljoner kronor per spelare. 

Det är lite oklart hur mycket av pengarna som kommer att gå till moderklubbarna. Men pengarna ska till Hockeyettan och nedåt trycker SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin på. 

– Det som är nytt i år är att Hockeyallsvenskan kommer att avsäga sig sin del upp till tio procent av ersättningen, upp till max två miljoner kronor. De första 1,5 miljonerna kommer att skickas till Hockeyettan och skulle det bli ytterligare en halv miljon kronor går de in i den ordinarie utbildningsfonden, säger han. 

”SHL avstår tio procent”

Han fortsätter: 

– SHL avstår också tio procent på max åtta miljoner kronor. Så mycket Hockeyettan får av Hockeyallsvenskan – lika mycket ger vi Hockeyettan plus en miljon till. Därefter går det pengar till moderklubbarna, säger Johan Hemlin. 

Hur mycket handlar det om? 

– Det är lite svårt att säga exakt hur mycket det kommer att bli då det beror på hur många moderklubbar det är utanför SHL och Hockeyallsvenskan. Och det kommer bara betalas till moderklubbar som är i Hockeyettan och nedåt. Så om till exempel Djurgården står som moderklubb kommer inga pengar gå dit. Och om det finns pengar kvar går det till SDHL och lokala satsningar. 

Östersund IK: ”Betyder jättemycket”

En klubb som skulle kunna få ta del av NHL-ersättningen i år är Östersund IK. Där är Emil Djuse fostrad och har gått via Skellefteå till Dallas i NHL. Kjell-Åke Andersson är huvudtränare Östersund IK. Han säger att han inte sett några pengar på de tidigare spelarna som haft dem som moderklubb. Men att ett pengatillskott vore välkommet. 

– Det betyder jättemycket om vi skulle få ta del av pengarna. Det är tufft att bedriva föreningsverksamhet för alla föreningar som inte är i SHL. Det blir också tuffare att hitta ideella ledare till ungdomsidrotten. Och oavsett hur bra du utbildar spelarna kan du aldrig få pengar tillbaka för det. I princip hamnar alla pengar högst upp som det är just nu, säger han. 

Han fortsätter: 

– Jag är jätteglad att den här diskussionen förs, att man hittar sätt att få ner pengar till de mindre föreningarna i ishockey. Annars kommer hockeyn få stora problem på sikt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.