Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slutade som tränare i Gefle: ”Jag kände mig inte trygg”

Sara Frykland mådde dåligt över sin arbetssituation när hon tränade Gefle IF:s damer i division ”Klubben försökte tysta ner mig när jag slutade”, säger Sara.Foto: PRIVAT
Sara Frykland lämnade Gävle och flyttade tillbaka till Skellefteå.Foto: PRIVAT

Det var fotbollstränaren Sara Fryklands drömjobb.

Men tiden i Gefle IF blev en mardröm.

Efter ett halvår sade hon upp sig från division I-klubben.

– Jag kände mig inte trygg längre. Personer i klubbens ledning försökte också att tysta ner mig, säger Sara Frykland, 31.

Sara Frykland hade efter sin utbildning på GIH i Stockholm målet att bli fotbollstränare på heltid.

Inför den här säsongen fick också den unga tränaren från Skellefteå anbud från fem klubbar.

Valet föll på Gefle IF:s damlag i division 1.

– Gefles förslag kändes mest seriöst och väldigt lockande. Jag fick också de svar jag ville ha på mina frågor innan jag skrev under mitt kontrakt, säger Sara Frykland.

Anställningen i Gefle IF innebar inte bara att Frykland skulle leda klubbens damer.

– Jag skulle jobba 25 procent av min tid på fotbollsgymnasiet, vara mentor och arbeta med andra föreningsuppgifter.

Den nya tränarens roll fungerade under anställningens första månader – men sedan kom coronapandemin.

Sara Frykland blev permitterad.

– Jag skulle jobba 40 procent i veckan men det stämde inte alls med verkligheten. Det blev en ohållbar situation. Det var svårt att prioritera och jag fick ingen hjälp av klubben när jag undrade vad jag skulle lägga mina timmar på. Under våren blev jag även kränkt av en annan anställd. När jag gick till mina chefer i Gefle IF och berättade allt så viftade de bara bort mig. De sa att det var mitt eget fel.

Arbetsmiljöverket fick flera tips 

Malin Rogström, fotbollsordförande i Gefle IF, har en helt annan uppfattning.

– Hur vi har hanterat enskilda personalfrågor är en integritetsfråga och den är därför svår att kommentera närmare med hänsyn tagen till alla inblandade. Det vi kan konstatera är att vi har lagt ner väldigt mycket tid och kraft på att få det att fungera samt att det fortfarande finns många olika uppfattningar och perspektiv kring detta.

Tränaren Sara Frykland kände inte att hon hade något stöd från sin klubb under tiden som permitterad.

– Det var en otrygg miljö där allt bara eskalerade. Jag flyttade 60 mil söderut för att träna ett fotbollslag, men plötsligt hade jag helt andra arbetsuppgifter. Jag särbehandlades också till skillnad mot mina manliga kolleger.

Arbetsmiljöverket fick tidigare under våren tre tips från tidigare anställda om att de utsatts för kränkande särbehandling.

– Den anmälan ni refererar till har oss veterligt inget alls med Sara Frykland att göra. Vi har inte blivit kontaktade av Arbetsmiljöverket, men vi välkomnar en eventuell utredning, då vi har dokumenterat noggrant och lagt ner mycket tid på dialog, säger Malin Rogström.

– Att någon känner sig illa behandlad i kontakt med föreningen, vare sig det är en anställd, en arvoderad ledare, en spelare, domare eller vem det än må vara, är något som vi tar på stort allvar och försöker lösa. Vi har en styrelse som är tillgänglig och tar många olika typer av samtal, säger Malin Rogström vidare.

”Det kändes otryggt”

Efter ett halvår, strax innan seriespelet skulle börja, orkade inte Sara Frykland längre jobba kvar kvar.

– Jag mådde dåligt över min arbetssituation och kände mig motarbetad av delar av klubbens ledning. Jag förhandlade om mitt kontrakt och sa upp mig.

Hur togs beskedet emot?

– Jag kallades till ett möte där jag träffade två personer i Gefles ledning. Jag skulle inte få berätta för någon varför jag slutade. Gefle satte munkavle på mig.

Vad gjorde du då?

– Jag vände mig till facket som fick föra min talan. Gefle IF ville att jag skulle ge en version av allt som inte stämde, som inte var sant. Jag kände att jag inte kunde bo kvar i Gävle.

Varför?

– Det var för otryggt. Jag fick inget från klubben, men andra personer som jobbat i Gefle IF hörde av sig och berättade att de råkat ut för samma behandling som jag tvingades utstå.

Malin Rogström har en annan syn på det som hände.

– Vi kan bara beklaga om hon har uppfattat det så. I alla enskilda överenskommelser där till exempel kontrakt och avtal tecknas eller bryts, tar vi stor hänsyn till alla inblandade och övriga i föreningen och värnar om allas integritet. Vår bild är att Sara Frykland fått stort utrymme för att ge sin bild. 

Men hon upplever det ju precis tvärtom. Att hon beordrades att hålla tyst. Stämmer inte det?

– Gefle IF FF arbetar för att vara en bra arbetsgivare och vi är måna om att alla anställda och arvoderade ska kunna lita på att vi som arbetsgivare inte lämnar ut uppgifter som har med den personliga integriteten att göra. I en bransch som bygger på upplevelser och starka känslor så måste vi självklart kunna hantera just det. Vi reder ut saker och kan ha animerade möten med olika åsikter, men sådant som är personrelaterat reder vi med fördel ut internt, säger Malin Rogström.

Har flyttat tillbaka till Skellefteå

I dag har Sara Frykland flyttat tillbaka till Skellefteå.

– Jag vill fortsätta med fotbollen och har fått frågan av några klubbar, men jag vill avvakta ett tag till. Det som hände mig i Gefle har satt sina spår.

Ångrar du att du tackade ja till jobbet som tränare i Gefle IF?

– Ja, men det är alltid enkelt när man sitter med facit i handen. Jag fick ett spännande och mycket inspirerande jobb. Men det visade sig ju vara något helt annat, säger Sara Frykland.

– Gefle IF FF hade den bästa av intentioner med att rekrytera en ung och lovande damtränare som skulle kunna leda vår damsatsning och ta både spelare och spelet till nya höjder. Så väl styrelse som lag och ledarstab är de allra första att beklaga att det inte blev så, säger Malin Rogström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.