Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Skitskrämd över vad som kommer att hända”

Emma Igelström, 41, har hitta ny glädje i simningen.
Foto: ROBIN ARON
Igelström på Idrottsgalan 2020.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Emma Igelström, 41, har hitta ny glädje i simningen. 

Sedan en tid tillbaka är hon ansvarig för simskolan i Kungsbacka simsällskap. 

Hon trivs i sin nya roll men ser också oroande på konsekvenser av coronapandemin.

– För min del som jobbar i simkunnighetsfrågan – så är jag skitskrämd över vad som kommer att hända med simkunnigheten de kommande åren. 

Den tidigare simmaren Emma Igelström har efter flera år som elitidrottare funnit idrottsglädjen i att ge tillbaka till den yngre generationen. 

Hon har alltid brunnit för föreningslivet och genom dottern Olivia, som också simmar, har hon sedan fem-sex år tillbaka varit aktiv inom Kungsbacka simsällskap. Och nu är hon även ansvarig för simskolan i föreningen. 

– Det är det värdefullaste som jag har gjort i mitt liv. Det känns verkligen som att man jobbar med något som man verkligen brinner för, då spelar inget annat någon roll. Det är ingen prestige eller löner, man känner bara att det är något som är väldigt viktigt för samhället, säger Emma Igelström och fortsätter: 

– Jag var ganska trött på idrotten när jag slutade men jag har också insett att det var elitidrotten som jag var trött på. Gräsrotsidrotten är det bästa jag vet, det finns inget roligare än att se barn ta sina första simtag eller tävla för allra första gången. 

”Idrotten är jätteviktig” 

För Emma Igelström har alltid idrotten varit en naturlig del av livet, men hon menar att det inte hade skett utan ideella krafter. Både i form av ledare och hjälpsamma föräldrar. 

I dag har hon själv en dotter som är 14 år och väntar dessutom barn i slutet av augusti. 

Hur ser du på idrotten och föreningslivet i rollen som förälder – är det någon skillnad gentemot när du själv började? 

– Jag har ganska många olika roller inom föreningen och det jag ser som är likadant som när jag var yngre är hur viktigt det är med det ideella engagemanget, säger Emma Igelström och fortsätter:

– Det är lika viktigt nu som då och kanske ännu viktigare i dag. Föreningslivet fyller en viktigare funktion i samhället än någonsin just nu. Alltifrån stillasittande och den fysiska hälsan till den psykiska ohälsan många ungdomar lever med, då gäller det att skapa organiserade platser där man har bra aktiviteter. Att samlas runt idrotten är jätteviktigt.

Kämpat för att hålla simhallen öppen

Många idrottsföreningar har drabbats hårt under coronapandemin, men Kungsbacka simsällskap har gjort vad de har kunnat för att hålla sin verksamhet öppen. 

– I vår klubb har vi haft den extremt stora förmånen att ha haft en simhall som har varit öppen hela tiden och en en driftoperatör, privata Medley, som har kämpat tillsammans med oss för att lösa att ungdomarna ska kunna vara där på ett smittsäkert sätt. Det har varit otroligt tacksamt. Det har varit en stor fördel för oss.

– Vi har verkligen slitit oss i håret för att få till logistiska lösningar för att det ska gå att genomföra simundervisning. Men man känner ändå i magen att man jobbar för något väldigt bra och viktigt, då blir det värt det. 

Hur viktigt det varit för barn och ungdomar att hålla i gång har hon bland annat sett genom sin dotter och hennes jämnåriga kompisar. 

– Alla tävlingar är ju inställda och det här är ett gäng som är väldigt prestationsdrivna. Jag var lite rädd att de skulle tappa gnistan men när jag har frågat om hur det känns nu och om det är tråkigt så har de sagt att simningen aldrig varit roligare eller viktigare. 

”Väldigt skrämmande”

Men det är ändå mycket som inte är som vanligt – och det riskerar att få konsekvenser, menar Emma Igelström. 

– För min del som jobbar i simkunnighetsfrågan – så är jag skitskrämd över vad som kommer att hända med simkunnigheten de kommande åren. Vi har haft möjligheten att köra på, om än lite begränsat. Men ungefär 80 procent i Sverige har inte kunnat genomföra sina simskolor. Det är så mycket barn som står utan simundervisning och det är väldigt skrämmande. 

– Även om badet är öppet så är det väldigt begränsat, du kan inte bara gå dit och bada med barnen. Man kan även se det på barnen som går i simskolorna, de får inte samma trygghet i vattnet för de kan inte vara kvar däremellan och bada. Där kan jag känna att jag hade velat åka runt i hela Sverige och haft simskolor för alla barn och ungdomar.

I slutet av sommaren väntar familjen tillökning, men Emma Igelström kommer att fortsätta vara i simhallen så mycket det bara går. Inte minst för dottern Olivias skull. 

– Även om jag kommer att vara mammaledig i höst så kommer jag att jobba så mycket som det funkar för familjen ideellt. Jag tycker att det är för roligt och det ger för mycket tillbaka för att jag ska lägga ned det helt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.