Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Signe, 22, historisk i Hammarby: ”Oväntat”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Signe Cedergren visste ingenting om rugby. Nu är hon historisk i Hammarby.
Foto: Privat / Privat
Enligt Signe själv var det väldigt oväntat att laget ens gjorde poäng i matchen.
Foto: Privat / Privat

Signe Cedergren, 22, visste ingenting om rugby. 

Nu är hon Hammarbys första kvinnliga poänggörare någonsin.

– En av tränarna började till och med gråta. Det här kan ingen ta ifrån mig, säger Signe Cedergren. 

I maj förra året såg 22-åriga Signe Cedergren ett inlägg på Facebook. Hammarby hade då precis startat ett damlag i rugby och sökte efter nya spelare, någonting som mitti tidigare skrivit om. 

– Jag gick dit helt ensam, jag har inte sagt till någon tränare. Jag bara dök upp. Jag kände att vem ska jag få med mig att spela rugby? Då kan jag lika gärna gå dit själv. Det var kul. 

För Signe var det främst lagsammanhållningen som lockade. 

– Jag visste verkligen ingenting. Jag spelade handboll innan och fortsatte sen att träna på gymmet. Men det är svårt att få lagkänsla någon annanstans än i en lagsport. Det var det jag saknade. Att någon hör av sig och kollar hur det är om man inte kommer någon dag. 

Laget hade en tre veckors prövoperiod så Signe bestämde sig för att testa perioden ut.

– Jag hade inga direkta förhoppningar att jag skulle spela rugby, jag såg det mer som en kul grej men så fastnade jag väldigt snabbt. Men framför allt var det laget som var väldigt avgörande. 

Blev Hammarbys första kvinnliga poänggörare 

Vad förvånade dig mest när du kom till första träningen?

– Jag trodde ju att det var mer som amerikansk fotboll. Jag tänkte att eftersom jag spelat handboll så är jag bra på att passa bollen framåt, det kommer jag ha användning för. Så sa tränarna att man inte kastar några bollar utan man passar bakåt och sparkar. Så det sket ju sig, haha. 

Efter att ha börjat med en handfull spelare har Hammarbys damlag nu tillräckligt med spelare för att ha ett A-lag och ett nybörjarlag. Signe tror att mycket har att göra med lagsammanhållningen och den goda stämningen. 

– Vi brukar äta middag tillsammans, ha piknick, leka lekar med rugbyinslag. Det är väldigt viktigt att det blir det sociala också. Även om någon brutit foten så kommer man. Alla vill vara med. 

Ålderspannet i laget är brett. Signe är en av de yngsta och den äldsta är 38 år. Alla som vill testa är välkomna och man kan komma och bara kolla på också.

– Genomsnittet i vårt lag är kanske runt 28 - 30 år. Det är så jäkla coolt att man kan få börja då också. Ofta tänker man att man inte kan börja med en ny sport efter att man är tolv år. 

Under lagets första match mot Enköping blev Signe Hammarbys första kvinnliga poänggörare. 

– Det kändes fantastiskt kul. vi hade ju pratat om det laget att vi får se om vi ens får ha bollen någonting. vi får satsa på att försvara. Men så blev det en lucka där. Det var så oväntat och jag tror hela laget var förvånade men glada.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.