Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två elever dömdes för sexuellt tvång

Här på elevhemmet bor förstaårseleverna på skidgymnasiet. Hemmet har tidigare drivits av skolan men drivs nu av en extern aktör.
Den alpina inriktningen på skidgymnasiet är den med högst söktryck.Foto: Göran Strand / Copyright © Görand Strand - This photo may not b

År 2015 dömdes två elever på Åre skidgymnasium för sexuellt tvång och två år senare slutade en elev efter att bland annat ha utsatts för kränkningar.

Dessutom har miljön på skolan beskrivits som sexistisk.

SportExpressen Föreningsliv har tittat på hur Åre skidgymnasium tagit tag i sina problem.
En åtgärd: Skolan har lämnat över ansvaret för det omskrivna elevhemmet till en extern aktör. 

– Vi resonerar så att en skola ska bedriva utbildning och inte boende, säger skolans rektor Tova Hultqvist.

I tisdags publicerade SportExpressen Föreningsliv en kartläggning över Sveriges 55 riksidrottsgymnasium. Där framgår en kritik från kommuner som tycker att Rig-utbildningarna är för dyra och kostar skattebetalarna för mycket pengar.

– Det blir svårt att driva den här typen av utbildning i förlängningen när kommunerna redan har en ansträngd ekonomi, sa Per-Erik Hansson, förbundsordförande vid Västerdalarnas utbildningsförbund, som ansvarar för Riksidrottsgymnasiet i Malung-Sälen.

I den här delen ligger fokus på ett annat skidgymnasium. 

År 2018 skrev den tidigare eleven på Åres alpina gymnasium, Sara Ottosson en text i DN Åsikt. Där beskrev hon att miljön på skolan var sexistisk och att de manliga eleverna objektifierade de kvinnliga. Att vilja bli bäst i världen men samtidigt gå hem hos killarna blev en paradox som resulterade i bulimi för Sara Ottosson. För att bli bäst i världen behövde hon vara muskulös och stark. För att bli omtyckt av killarna behövde hon vara smal. 

”Under första skidlägret hamnade jag vid samma middagsbord med några av de äldre eleverna. När vi inväntade efterrätten lutade sig en av de äldre killarna fram över bordet för att varna mig och min kompis för popcorneffekten. Popcorneffekten var att tjejerna som började gymnasiet kunde likställas med en fin liten kärna men lagom till sommarlovet hade kärnan poppat och hon såg nu ut som ett bastant popcorn. Jag blev stum, de övriga skrattade stelt, precis som de flesta göra när någon drar ett sexistiskt skämt.”, skrev Sara Ottosson i DN. 

Två elever dömdes – så ändrade skolan sitt arbete

Sara Ottosson blev av med sin bulimi. Men hennes kritik är inte den enda som riktats mot Åre skidgymnasium. De senaste åren har skolan blivit omskriven på grund av ett par olika incidenter på skolans elevboende. Den mest uppmärksammade enskilda händelsen inträffade 2015 när tre elever anmäldes för sexuellt tvång och medhjälp till sexuellt tvång. Två elever dömdes senare. Det har även rapporterats om kränkningar på skolan och 2017 slutade en elev bland annat på grund av den anledningen.

Stormarna kring gymnasiet har lett till att skolan utfört en rad åtgärder för att förhindra liknande händelser. 

– Efter framför allt en händelse som haft medial uppmärksamhet har vi haft ett omfattande värdegrundsarbete. Där har vi också infört förebyggande åtgärder med sällskapskvällar, trivselläger så att de ska lära känna varandra och bygga relationer på ett positivt sätt. Vi har också haft en tät bemanning får att lösa det här. Att samla 30 stycken 16-åringar på samma boende är en utmaning, säger Åre skidgymnasiums rektor Tova Hultqvist. 

Eftersom att skolan är ett riksidrottsgymnasium flyttar elever från hela landet dit. I stället för att driva ett internat har skolan valt att ha ett elevboende. Där får samtliga skidelever i årskurs ett bo, samt elever från snöfordonsprogrammet om det finns plats. Fram till hösten 2019 har elevhemmet bedrivits av skolan. Men inte längre.

– Nu är det en förening som heter Röjsmon som driver hela idrottsanläggningen där elevboendet ligger. De har tagit över driften på elevboendet. Men vi har kontakt med föreningen och det går väldigt bra. Vi har inte fått några rapporter om incidenter eller händelser i höst. 

Togs det beslutet till följd av de incidenter som inträffat på Åre skidgymnasium? 

– Nej. Vi gick med i Jämtlands gymnasieförbund för två år sen och vi resonerar så att en skola ska bedriva utbildning och inte boende. Det är orsaken. 

Tova Hultqvist är nuvarande rektor på riksidrottsgymnasiet i Åre.Foto: Göran Strand / Copyright © Görand Strand - This photo may not b

Rektorn: ”En skola har inte ansvar för elevernas fritid”

När eleverna går ur första året får de lämna plats till de nya eleverna. Årskurs två och årskurs tre blir i stället erbjudna att hyra lägenheter i en fastighet nära skolan. Åre skidgymnasium har samarbete med både Röjsmon och fastighetsägaren till hyreshuset. Och Tova Hultqvist tror att det här är den bästa lösningen. 

– Det blev en oskarp gräns. Vi har förstås ansvar för elevhälsan men en skola har inte ansvar för elevernas fritid, det går en gräns där. Det är föräldrarnas ansvar. Det blir mer som landar i skolans ansvarsområde om vi driver elevboendet. Om vi har personal anställd blir det en arbetsmiljöfråga för att ta ett exempel. 

Hon fortsätter:

– Därmed inte sagt att vi inte känner ansvar för hur våra elever har det. Det är klart att vi inte är fria från ansvar och det vill vi inte vara heller. Det kan hända saker på elevboendet som påverkar eleverna i skolan. Men jag tror att det är bra att man gjort den här uppdelningen. 

Ni tror inte att det kommer ske fler incidenter? 

– Man kan aldrig vara säker, men vår bedömning är att det är bra att inte skolan driver det här. Om en extern aktör kan ha en annan tydlighet i de regler som gäller på elevboendet. De är inte bakbundna av skollagen. Men med det sagt skulle det komma fram till oss om de inte haft en värdegrund som skolan står för.

Känner ni att ni varit begränsade på grund av skollagen?

– Skollagen är vårt viktigaste rättesnöre. Men det handlar om att det kn bli knepiga juridiska avväganden exempelvis vid kränkningsärenden. 

”Ledde till ett omfattande värdegrundsarbete”

Förutom händelserna 2015 och 2017 besökte även Skolinspektionen skolan år 2013, efter att SVT avslöjat att kränkningar var förekommande på svenska skidgymnasium. De kom då fram till att skolan inte klarade av att ge sina elever en trygg miljö. Ett år senare ansåg Skolinspektionen att skolan åtgärdat problemen. Tova Hultqvist tror inte att skolans rykte skadats i stort men att det kan ha påverkats. 

– Det är klart att det säkert gick mycket rykten kring en incident för några år sedan. Den skadade nog oss. Det ledde till mycket ryktesspridning. Jag var inte rektor då men det hanterades väldigt intensivt. Det som hände ledde till omfattande värdegrundsarbete och har bidragit till ett viktigt utvecklingsarbete som vi ser effekterna av i dag .En sak som också blir lite trist är att det är nära till hands att många tror att det alltid handlar om skidelever.

Så arbetar Åre skidgymnasium i dag

Hur går antagningen till? 

– Eleverna söker idrottsdelen via specialidrottsförbundets antagning, därefter rankas eleverna. Antagningen sker i samråd mellan Skidförbundet och skolans tränare. Vi bjuder in till ansökningsläger och tränarna håller kontakt med de sökande under antagningsperioden. Det är tävlingsresultat som bidrar. Man träffar också eleverna och intervjuar dem. Man vill få en bild av vad de har för ambitioner i den idrottsliga delen. Sen söker de till ett nationellt program som sker precis som vid all annan antagning till skolan, utifrån betygsresultat.

 

Hur bor de? 

– Eleverna i årskurs ett får bo på elevboendet. De betalar hyra och frukost. Eftersom det finns personal delar av dygnet inger en serviceavgift i hyran. 

 

Vad händer när de går ur årskurs ett? 

– Då finns det ett hyreshus närbeläget skolan, där fastighetsägaren upplåter 24 lägenheter i första hand till våra skidelever. 

 

Hur mycket tränar de? 

– Fyra gånger i veckan. De åker också på läger både inrikes och utrikes. Många elever ansöker om att få gå ett fjärde år för att kunna klara av både idrotten och skolan på ett bra sätt. 

 

Vad är målet med utbildningen? 

– Målet för RIG  är att eleverna ska nå internationell elitnivå. Men det behöver inte ske under skolgången, utan det målet kan även ligga efter gymnasietiden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.