”Sett med egna ögon – det är en osund miljö”

Från 2019: Möt Kosovare Asllani i serien Stjärnmötet.
Kosovare Asllani.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Asllani i landslagströjan
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Tränare och föräldrar som skriker svordomar. 

Kosovare Asllani vittnar om en miljö inom idrotten som hon vill se får ett slut. 

– Jag har sett och hört det med egna ögon och öron. Det är en osund miljö och barn far illa, säger landslagsstjärnan. 

Fotbollsproffset Kosovare Asllani, som till vardags spelar i Madridklubben CD Tacón, har varit hemma i Sverige sedan corona-pandemins utbrott då allt ligaspel ligger nere. 

– Det är ganska tråkigt, men vad ska man göra, det är samma för alla. Men jag tycker att det är skönt att jag kan vara i Sverige och slapp sitta inlåst i Spanien. Även om jag inte har kunnat träna fotboll så har jag kunnat hålla i gång med styrketräning och löpning här, och det är jag tacksam för, säger Asllani. 

30-åriga Kosovare Asllani har spelat i en mängd storklubbar under sin karriär, men det var i Vimmerby IF som karriären inleddes. 

En klubb som Asllani sedan fortsatt samarbeta med, bland annat genom ”Asllani court”, ett projekt att få fler unga flickor att spela fotboll. 

Och när landslagsstjärnan i dagarna presenterade ett nytt sponsorkontrakt med ett bilföretag så var det återigen barn- och ungdomsidrotten som står i fokus. 

– Har man följt mig under min karriär så är det ingen överraskning att jag brinner för frågor som jämställdhet, integration och barns rättigheter. Jag har alltid velat vara med och försöka göra förändringar inom idrotten och det till det bättre, säger Asllani och menar att det finns en osund miljö inom idrotten. 

– Jag har själv sett och hört det med egna ögon och öron. Det har blivit vardag att man hör svordomar från tränare och föräldrar. Det finns en miljö inom idrotten som måste förändras, så att vi inte tappar barn och ungdomar. För fotboll, och sport överlag, är för mig förknippat med att det ska finnas glädje hela tiden. 

– Men i stället finns det tränare och föräldrar som skapar en negativ miljö och sätter en osund press på barnen.

Kritiserar förbundet

Landslagsstjärnan menar att utvecklingen inom barn- och ungdomsidrotten gått åt helt fel håll. 

– Det har gått för långt när föräldrar attackerar domare, när tränare toppar sina lag och barn inte får spela. När det i grunden handlar om att alla ska få vara med. Barns hälsa och välmående borde alltid komma först, men just nu är det inte så.  

Kosovare Asllani vänder sig också emot att man på lägre nivåer spelar matcher utan att utse segrare. 

– Att förbundet har infört att man inte ska vinna matcher, jag tycker att det är fel. Det är inte barnen som inte kan hantera segrar och förluster, utan de vuxna. Jag tycker att man tar bort halva meningen med sport när man gör så, för det handlar om att lära sig vinna och förlora, och att utvecklas med det. 

”Det var vardag för mig”

Den senaste tiden har SportExpressen rapporterat om missförhållanden inom konståkningen, där unga åkare bland annat har utsatts för mobbning av tränare. En rapportering som Asllani har tagit del av. 

– Sådant här förekommer inom alla sporter, även om jag själv har sett det närmast ur ett fotbollsperspektiv. Men det är skrämmande och har kommit till en nivå att barn far illa, i stället för att de gynnas av sitt idrottande. Ledarskapet inom idrotten är på många håll alldeles för dåligt, det är en stor bidragande orsak till att det ser ut som det gör. Det behövs bättre utbildningen.

Asllani säger att hon själv fostrades i en sund idrottsmiljö, men ändå har upplevt missförhållanden på nära håll. 

– Jag är fostrad i en klubb med väldigt bra värderingar, men jag har sett hur andra lags föräldrar och tränare har betett sig. Det var vardag under hela min uppväxt.  

”Då vill jag göra det”

Kosovare Asllani återkommer till att hon vill använda sitt namn i ett försök att få ett sundare klimat inom idrotten. 

– Kan jag använda den plattformen jag har till att det ska ske en förändring vill jag göra det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.