Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Seger med 21-0 – ändå blev Victoria Sandell sur

Victoria Sandells senaste tränaruppdrag var i Tyresö.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Victoria Sandell gjorde 166 landskamper.
Foto: ROBIN NORDLUND / © BILDBYRÅN
Victoria Sandell runt tolv år i Grönahögs IK. ”Vickan” är tvåa från vänster i den nedre raden.
Foto: PRIVAT

Hennes lag vann med 21-0.

En 12-årig Victoria Sandell, då Svensson, gjorde 14 av målen – och spelade fram till resten.

– När jag ville ge andra chansen i anfallet och flyttade ner henne i backlinjen blev hon arg, säger ”Vickans” dåvarande tränare Jan-Ola Karlsson.

Victoria Sandell, som alltså tidigare hette Svensson i efternamn, har en fotbollsresumé som få.  På 166 landskamper mellan 1996–2009 gjorde hon 68 mål.

Länge bildade hon ett av planetens giftigaste anfallspar tillsammans med Hanna Ljungberg. Silvret från VM 2003 blev kronan på deras gemensamma verk.

Alla idrottare som nått framgång har en klubb som intar ett speciellt rum i hjärtat. Den som fick fart på allt, som lade grunden till de framgångar som sedan skulle följa.

För fotbollsspelaren Victoria Sandell, i dag 43, är planen i Gällstad i Västergötland platsen där de första passningarna slogs, dribblingarna gjordes och målen sattes.

Två mil söder om Ulricehamn ligger alltså orten där ”Vickan” började som sexåring – i ett killag. 

– Pappa Jan var en del av föreningen, bland annat som lagledare. Och mamma Lena var typ materialare. Jag kommer ihåg att det hela tiden hängde fotbollströjor i tvättstugan, säger Victoria Sandell.

Har du fått ditt bollsinne från någon av dem?

– Mamma säger att det kommer från henne. Inte för att hon var duktig på fotboll, hon spelade aldrig, men hon kunde jonglera med fyra-fem bollar samtidigt.

Sitter ”Vickans” syster på hemligheten?

Var genen som gjorde Victoria Sandell till en världsstjärna härstammar ifrån är oklart. 

Men ett av syskonen, syster Lotta, är en gissning ”för hon var bra i handboll”. Och sedan var brorsan Marcus ”en målgörare som fotbollsspelare, men lite lat på planen”.

Som sjuåring bytte Victoria Sandell klubb. Eller bytte och bytte – hon snarare fördubblade sin föreningstillhörighet – vilket innebar att spela med killar i Gällstads IF och tjejer i Grönahögs IK.

Tills hon var 14 spelade hon i de två klubbarna innan hon gick till Nittorps IK (som i ”offentliga handlingar” anges som hennes moderklubb).

Victoria Sandell, då Svensson, gör mål som sjuåring i –killaget – Gällstads IF. Laget mötte mammorna.
Foto: PRIVAT

Hur var det att lira med killar?

– Jag märkte tidigt att jag inte bara kunde mäta mig med dem, utan också att jag var bättre.

En del av hennes lagkamrater undrade om hon trots allt var en grabb – ”jag såg ut som en liten kille, men fick eget omklädningsrum” – eftersom ingen av dem av manligt kön kunde mäta sig med henne.

– När sedan fotbollskarriären tog fart och jag kom med i flicklandslagen, började killarna i stället så smått skryta med att de hade haft mig i sitt lag. Men då trodde de inte att en tjej kunde vara så duktig, menar Victoria Sandell.

Hon föddes i Rånnaväg utanför Gällstad. Och har ni vägarna förbi är det bara att stanna till – Rånnaväg minns bygdens fotbollsdrottning.

– Lekplatsen som ligger 50 meter från mina föräldrars hus heter i dag Victoriaplan. Där finns en numera ganska sliten skylt med avtrycken från mina fotbollsskor.

”Vickan”: ”Jag blev verkligen sur”

På frågan om det finns en tränare som betydde mycket för henne i unga år, svarar Victoria Sandell Jan-Ola Karlsson i Grönahög.

Samtidigt som hon bekräftar historien i ingressen om 21-0-segern.

– Jag blev verkligen sur på honom när han ville att jag skulle spela back. Men jag höll mig inte där nere så länge, utan tog mig upp i anfallet igen.

I dag säger Jan-Ola Karlsson, 49, om den unga ”Vickan” från början av 80-talet:

– Det var lätt att träna henne. Man såg att det skulle bli något av henne bara hon ville. Hon var outstanding oavsett vad hon gjorde. 

Victoria Sandell var alltså en vinnarskalle redan då?

– Den gången när vi vann med 21-0, det var mot Nittorp som hon sedan skulle tillhöra, gjorde hon 14 av målen. De andra sju kom till genom att hon passade bollen till sina medspelare och bad dem peta in dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.