Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schelin: ”Hon tryckte till mig så det sjöng om det”

Lotta Schelin, 36, minns klubben i sitt hjärta – Kållered SK.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Lotta Schelin under mathen mot Tyskland i EM 2017.
Foto: MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Sting cup på Heden i Göteborg. Lotta Schelin är nio år.
Foto: PRIVAT

Hon blev en av världens mest hyllade fotbollspelare.

I franska Lyon firade hon ideliga triumfer och blev kallad ”Drottningen”.

Men det var i lilla Kållered SK – klubben i hennes hjärta – som allting började för Lotta Schelin.

Att räkna upp Lotta Schelins meriter skulle här ta alldeles för mycket plats.

Vi nöjer oss med att nämna åtta ligasegrar med Lyon, tre gånger vinnare av Champions League med samma lag, fem Diamantbollar, VM-brons, OS-silver och 88 mål (bäst i Sverige) på 185 landskamper.

Det är inte många som nått dit. Men Lotta Schelin visste redan som sjuåring vad som låg framför henne; vilken väg hon skulle välja i sitt idrottsliv.

Något hon skriver om i sin bok, som kom ut i höstas, ”I huvudet på Lotta Schelin”.

”Jag ska bli fotbollsproffs”, sade hon till två år äldre systern Camilla på frågan vad hon skulle ägna sig åt.

När Camilla förklarade att ”tjejer inte kunde bli det”, högg lillsyrran tillbaka direkt:

”Det kan jag visst det.”

Lotta Schelin (till höger) tillsammans med två år äldre systern Camilla.
Foto: PRIVAT

”Jag såg upp till henne himla mycket”

Snacka om att hon fick rätt (även om Lotta Schelin i dag säger att hon ”inte riktigt fattade vad det innebar att vara proffs. För mig betydde det helt enkelt att jag skulle få spela fotboll hela tiden”.)

Camilla, själv en bra fotbollsspelare med bland annat sju landskamper för U17-landslaget, var dock den Lotta Schelin hängde i hasorna när det var dags att bege sig till fotbollsplanen. 

– Jag såg upp till henne så himla mycket. Jag skulle göra allt hon gjorde. Sköt hon på ett sätt, skulle jag skjuta likadant. Trixade hon med bollen, gick jag ut på planen för att göra samma sak. Camilla blev min första förebild, och hon tyckte att jag var svinjobbig så klart, säger Lotta Schelin.

Blev det bråk också som det ofta blir mellan syskon?

– Jag var inte den som gav upp, utan körde på tills jag fick igenom min vilja. Försökte jag dribbla av henne tryckte hon till mig så det sjöng om det. Jag fick ingenting gratis av henne. Samtidigt såg jag, när hon blev bättre och bättre, att det var möjligt att ta sig vidare som fotbollsspelare.

Platsen där allt tog sin början

Allting har en början på en karriär som fotbollsspelare; platsen där allting startar och de första passningarna slås, dribblingarna görs och målen sätts.

En klubb som är en del av blodomloppet. Och för alltid innehar en plats i minnet, tankarna – och hjärtat.

För Lotta Schelin är den föreningen Kållered SK i Mölndals kommun, två mil söder om Göteborg.

– Jag fick börja när jag var sex år. Och jag hade verkligen, verkligen längtat efter att i flera år ha stått vid sidan om planen och sparkat på nån boll. 

När Lotta Schelin i dag som 36-åring, och med en avslutad karriär på fotbollsplanen bakom sig, minns tillbaka konstaterar hon:

– Kållered SK är en central del av min barndom. Jag känner harmoni och glädje när jag nu tänker på det. Jag fick ju göra det jag älskade. 

– Jag är där ibland, eftersom syrran och mina föräldrar bor i Kållered. Det är ögonblick fyllda av nostalgi när jag tittar ut över området. I dag är det syrrans ungar som spelar där. Och som efter träningar och matcher springer i väg och köper läsk och korv. Precis som jag gjorde.

Tillbaka till det lilla goa härliga

Lotta Schelin har själv en son, Kalle 1,5 år, och hon ser fram emot dagen då hon får visa honom platsen där hennes drömmar föddes.

– Framför allt om han själv spelar – och tycker det är kul. Det är något jag innerligt hoppas på. Tidigare ville jag bara framåt och därifrån för att testa på något annat. Nu är jag redo att komma tillbaka till det där lilla goa härliga.

Ditt namn har alltid associerats med fotboll. Har det funnits någon annan sport i ditt liv?

– Jag kan inte se att det har det. Jag har alltid älskat idrott överlag, men inte sysslat med andra sporter i organiserad form. Jag höll som tio-tolvåring på med friidrott något halvår, pingis på ungdomsgårdar och tennis mot garageportar. Men så fort fortbollen på allvar kom in i mitt liv skiftade jag fokus. 

Eva Bülow står här bakom Lotta Schelin i samband med en match på Heden i Göteborg. Lotta Schelin är nio år.
Foto: PRIVAT

Eva var Lottas första ”tränare”

Lotta Schelins första ”tränare” (hon var själv en tjej i tonåren och utan någon formell tränarutbildning) heter Eva Bülow, nu 45 år och bosatt i Falkenberg.

– Lotta var sex-sju år när jag blev ledare för hennes lag. Jag var det i ganska många år och fick följa henne länge. Lotta utmärkte sig tidigt; fotbollen fanns i hennes DNA redan från början. Hon hade en oerhörd vinnarskalle redan då. När laget vann med 15 mål gjorde hon 14 och spelade fram till det 15:e, förklarar Eva Bülow.

Lotta lär ha varit sur när du ville att hon skulle spela back.

– Det var hon. Ingen ville spela back. Hon var dock en av våra mest offensiva på den platsen. Även om Lotta spelade där var hon med och gjorde mål. För att sedan blixtsnabbt springa tillbaka i försvaret.

Lotta Schelin:

– Jag var jättesur på Eva när hon satte ner mig som back. Sedan insåg jag att det var bra för att jag skulle förstå helheten med spelet.

HÄR ÄR LOTTA SCHELINS KARRIÄR

Namn: Lotta Schelin.

Född: 27 februari 1984 i Trångsund.

Bor: Kungsbacka.

Längd: 179 centimeter.

Moderklubb: Kållereds SK.

Utmärkelser i urval: Diamantbollen 2006, 2011, 2012, 2013, 2014. Fifas världslag 2007. Guldskon som bäste målskytt i EM 2013.

KLUBBKARRIÄR SOM SENIOR

2000-2001: Mölnlycke.

2001-2008: Göteborg.

2008-2016: Lyon.

2016-2018: Rosengård,

Kommentar: Efter en säsong i division I med Mölnlycke tog Lotta Schelin steget upp till allsvenskan och Göteborgs FC 2001. Där växte Schelin ut till en av seriens största profiler och vann skytteligan såväl 2006 som 2007.

Men det var i franska Lyon som Lotta Schelin upplevde sina allra bästa år. Åtta gånger gånger fransk mästare - och tre gånger vinnare av Champions League. Schelin öste också in mål under sina säsonger i Lyon; Sammanlagt 225 stycken på 225 matcher. Ett makalöst facit.

Sommaren 2016 valde Schelin att återvända till Sverige och Rosengård. Men det blev bara 17 matcher för Schelin i klubben. På dem gjorde hon tio mål.

LANDSLAGSKARRIÄR

185 landskamper - 88 mål.

Kommentar: Det var 19 minuter kvar av träningslandskampen mot Frankrike i mars 2004 när Victoria Sandell (då Svensson) byttes ut. In sprintade en 20-åring vid namn Lotta Schelin - och det var början på en sagolik landslagskarriär.

Under de kommande 13 åren växte Schelin ut till landslagets självklara fixstjärna. Och den vassaste genom alla tider: Schelins notering med 88 landslagsmål är rekord med bred marginal - närmast efter är Hanna Ljungberg med 72 mål.

Schelin debuterade i mästerskapssammanhang redan i OS 2004. Höjdpunkterna är de givna: VM-bronset 2011 och OS-silvret 2016.

I hemma-EM 2013 vann Lotta Schelin hela mästerskapets skytteliga. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.