Skidornas storhet i Sverige har inte riktigt nått fram till puckelpisten – speciellt på damsidan.
Det vill skidförbundet ändra på med sin nya satsning ”Tjej 2026”.
– Namnet kommer från en kombination att stärka damer och tjejer och att vi vill se långsiktighet i vad vi kan nå till OS 2026, säger Jonna Sahlberg, tränare och koordinator Tjej 2026.
Vad kan ni uppnå till OS?
– Vi har som mål att vi vill få med två damer i vårt lag i OS.
Varför puckelpist inte är större
Sahlberg berättar att satsningen redan har givit resultat. Och det kan synas i modet och sammanhållningen i samlingarna. Men varför ligger damsidan efter herrarna i puckelpist?
– Jag tror förebilder. Den är ganska snäv. Det är inte lika lättillgänglig sport. Vi saknar puckel som en del av skidglädjen. Om man jämför på anläggningar får man prova på olika banor mycket, nu jobbar vi på att man ska få prova på puckel. Jag tror att det är en sport som inte alla vet om. Man förstår inte att det är en sport som man kan verka inom. Sen har vi inte haft atleter på den höga nivån på många år. Och barn och ungdomar drivs av förebilder, tror jag, säger Sahlberg.
”Tjejer blir olika behandlade än killar i sport”
Elitutövaren Hanna Hansson, 20, är en del av satsningen. Hon testade på puckelpist redan som 5-åring och har varit fast sedan dess.
– Det sker väldigt mycket på damsidan, vi har alltid legat lite efter herrarna. Men nu har vi börjat jobba ikapp och då blir det skruvar på volter och sånt som inte riktigt varit en grej på damsidan, säger hon.
Har utvecklingen med satsningen att göra?
– Ja, det tror jag faktiskt. Vi blir pushade på ett annat sätt nu än förut. Man hör ofta att tjejer blir olika behandlade än killar i sport, men nu tycker jag att man har minskat det och blir pushad på samma sätt. Vilket gör att tjejerna går i samma utvecklingskurva som killarna har gjort.
Hon fortsätter:
– Innan kan det ha varit ”jag vill att du gör det här om det känns bra”. Men nu är det mer ”nu gör du det här”. Jag tycker det är jättebra för det är ofta man står där och det inte känns bra, men man vet att man måste göra det. Och då är det inte så kul att höra ”gör det om det känns bra” för det känns inte ofta bra. Då är det bättre att höra ”nu gör du det” och så gör man det och så går det bättre i slutändan ändå.

”Det var helt galet”
Under OS tog svenskdoldisen Walter Wallberg guld i puckelpist – och det har gjort att fler har öppnat upp ögonen för sporten.
– Ja, verkligen! Det var en tävling i Hammarbybacken, Walter och OS-laget kom dit. På en tävling brukar det vara 50 pers i publiken och där var det flera hundra i publiken. Det var helt galet, alla åkare var helt chockade, man var mer nervös över publiken än att man skulle sätta sitt åk.
Har du sett ökning i klubbarna?
– Ja, verkligen. Jag är från Gävle och i vår klubb, Gefle Freestyle, är det jättemånga barn som vill börja, men det är väntelista att få börja med sporten för vi har inte tillräckligt med tränare för att ha 70 barn som vill åka.
För folk som inte kan puckelpist, vad är det mest lockande?
– Jag tycker att man får en väldig adrenalinkick och jag får mycket endorfiner av att åka. Så det som lockar mig mest, när jag kommer ner från ett åk blir jag alltid så glad så jag vill bara åka mer och mer. Det är mest glädjen, säger Hansson.